- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το πρώτο βρώσιμο μπρόκολο με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Η εταιρία τροφίμων Avalo αναπτύσσει επίσης ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή ποικιλίες όπως ντομάτες ανθεκτικές στη θερμότητα
Η Avalo, μια εταιρεία ανάπτυξης καλλιεργειών με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, χρησιμοποιεί μοντέλα μηχανικής μάθησης μέσω τεχνητής νοημοσύνης για να επιταχύνει τη δημιουργία νέων και ανθεκτικών ποικιλιών καλλιεργειών.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να προσδιορίσει τη γενετική βάση σύνθετων χαρακτηριστικών όπως η ξηρασία ή η αντοχή στα παράσιτα, σε εκατοντάδες ποικιλίες καλλιεργειών, σύμφωνα με το CNN. Τα φυτά διασταυρώνονται με συμβατικό τρόπο, αλλά ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει την απόδοση ενός σπόρου χωρίς να χρειάζεται να τον καλλιεργήσει επιταχύνοντας τη διαδικασία έως και 70%, σύμφωνα με τον επικεφαλής τεχνολογίας της Avalo, Μαριάνο Άλβαρεζ.
«Αυτό που κάνουμε, τελικά, είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια», εξήγησε ο Άλβαρεζ στο CNN.
Ένα πλήρως βρώσιμο μπρόκολο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
Η Avalo αναπτύσσει επίσης ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή ποικιλίες όπως ντομάτες ανθεκτικές στη θερμότητα και βαμβάκι ανθεκτικό στην ξηρασία, καθώς και πικραλίδες που μπορούν να καλλιεργηθούν για την παραγωγή καουτσούκ και ένα πλήρως βρώσιμο μπρόκολο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Συνήθως καταναλώνεται μόνο το 20% της συνολικής βιομάζας μιας ολόκληρης καλλιέργειας μπρόκολου, σύμφωνα με τον CEO της Avalo, Μπρένταν Κόλινς. Η εταιρεία παρήγαγε εκατοντάδες ποικιλίες μπρόκολου προκειμένου να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο ώστε να αναγνωρίζει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά με τελικό στόχο προκειμένου την καλλιέργεια ενός βρώσιμου μπρόκολου. Η νέα αυτή ποικιλία θα είναι διαθέσιμη στην αγορά το 2026 – το μισό χρόνο που χρειάζεται μια συμβατική νέα ποικιλία μπρόκολου, σύμφωνα με την Avalo. Επιπλέον, η νέα ποικιλία μπορεί να καλλιεργηθεί με λιγότερη ενέργεια και λιπάσματα.
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη γονιδίων έχει δείξει μεγάλη υπόσχεση», είπε στο CNN η Δρ. Σρούτι Ναθ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία δεν σχετίζεται με την Avalo. «Αυτός ο τύπος τεχνολογίας – εάν χρησιμοποιηθεί σωστά – είναι ένα μεγάλο βήμα και θα επέτρεπε καλύτερο σχεδιασμό πριν από τις καλλιεργητικές περιόδους» εξήγησε η Ναθ.
Ωστόσο, η επιστήμονας προειδοποίησε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ενημέρωση των αποφάσεων αναπαραγωγής κρύβει πιθανές παγίδες. «Για παράδειγμα, ορισμένα χαρακτηριστικά που κρίνονται χρήσιμα για την ξηρασία μπορεί να έχουν εντοπιστεί λανθασμένα λόγω των πολυάριθμων γενετικών ιδιοτήτων που οδηγούν στην ανθεκτικότητα στην ξηρασία», είπε. «Δεδομένου ότι οι συνέπειες της εσφαλμένης πρόβλεψης σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουν δυσανάλογα αποτελέσματα, η διασφάλιση αυτού είναι ζωτικής σημασίας» τόνισε.
Παγκόσμιες προσπάθειες
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών. Η εταιρεία αγροτεχνολογίας Silal με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους, όπως η εταιρεία βιοτεχνολογίας Bayer, και εξετάζει μια ποικιλία σπόρων για να αξιολογήσει την αντοχή τους στην ξηρασία, τη ζέστη και την αλατότητα, δοκιμάζοντας τους στις φάρμες τους στο Άμπου Ντάμπι. Η Avalo ελπίζει ότι τέτοιες καινοτομίες μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες.
«Αν κυκλοφορούμε μια νέα ποικιλία μόνο κάθε 10 χρόνια, θα είμαστε πάντα 10 χρόνια πίσω από τις καιρικές συνθήκες, την πιο πρόσφατη ασθένεια ή τα πιο πρόσφατα παράσιτα», είπε ο Άλβαρεζ.
«Αν όμως κυκλοφορούμε νέες ποικιλίες κάθε 4 έως 5 χρόνια, είμαστε πολύ πιο κοντά στο να συμβαδίσουμε με τον ρυθμό της περιβαλλοντικής αλλαγής που βλέπουν πραγματικά οι αγρότες στα χωράφια τους. Αυτό μου δίνει πολλές ελπίδες γιατί πιστεύω ότι θα χρειαστεί να έχουμε μερικά ενδιαφέροντα και δυνητικά εκπληκτικά αποτελέσματα εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το γεωργικό μας σύστημα σταθερό για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια» κατέληξε.