Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Ανασκόπηση 2024 - Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι 12 σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς
Ανασκόπηση 2024: Οι πιο σημαντικές εξελίξεις της χρονιάς στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που αλλάζουν τον κόσμο.
Όταν μου ζητήθηκε να γράψω ένα κείμενο που να συνοψίζει τις πιο σημαντικές εξελίξεις του 2024 γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) η πρώτη μου σκέψη ήταν «αδύνατον». Κι αυτό γιατί το να συνοψίσει κανείς τα γεγονότα της φετινής χρονιάς γύρω από την ΑΙ είναι ένα πεδίο γεμάτο από νάρκες – αφού πλέον κάθε μέρα κάτι «συναρπαστικό» γίνεται στο θαυματουργό της κόσμο. Είναι όμως έτσι;
Απ’ τη μια πλευρά οι εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι όντως τόσο καταιγιστικές που φαίνεται να ζούμε μια «εκθετική επιτάχυνση» της (όπως πολλοί ερευνητές υποστηρίζουμε). Μια επιτάχυνση που είναι δύσκολο να αντιληφθούμε όσο τη ζούμε «από μέσα». Για να αισθανθούμε πόσο ογκώδη ταχύτητα έχει μια εκθετική επιτάχυνση ας σκεφτούμε το εξής παράδειγμα:
Αν ένα αυτοκίνητο έτρεχε με εκθετική επιτάχυνση, αν ξεκινούσε π.χ. με 8 χλμ. την ώρα και διπλασίαζε την ταχύτητα του κάθε 60 δεύτερα, μετά από ένα λεπτό θα έπιανε τα 16 χλμ., μετά από τρία λεπτά τα 64 χλμ. - και μόλις 27 λεπτά μετά θα πιάσει τα 1.080.001.261 χλμ. την ώρα! Μια ταχύτητα απέραντη, αστρονομική, πιο γρήγορη κι από εκείνη του φωτός. Αυτά τα άφατα μεγέθη φωλιάζει μέσα του η εκθετική πρόοδος ενός φαινομένου.
Είμαστε στην απαρχή λοιπόν μιας τέτοιας πορείας στην ΑΙ; Πιθανώς. Η απορία τότε γίνεται: «Αν είναι έτσι, δε θα την είχαμε ήδη αντιληφθεί όλοι ως τέτοια;». Η απάντηση είναι «όχι». Ή τουλάχιστον «όχι ακόμα». Γιατί το ξεκίνημα μια εκθετικής πορείας είναι στην αρχή του ήπιο – και μετά κλιμακώνεται απότομα και γίνεται δυσδιαχείριστο. Γι’ αυτό ιστορικά είναι τόσο μεγάλης σημασίας σήμερα πως χειριζόμαστε ηθικά την ΤΝ όσο είναι ακόμα στην ήπια φάση ανάπτυξης της. Προτού καταστεί πιθανώς εκθετικά αδάμαστη.
Σε αυτή θορυβώδη πλημμύρα εξελίξεων του 2024 τα γεγονότα της ΑΙ ήταν πράγματι πολλά και τα περισσότερα θέλουν να προβάλλουν ως «συναρπαστικά». Λίγα ήταν πραγματικά όμως ουσιώδη. Η Φιλοσοφία της ΤΝ μπορεί να βοηθήσει να διακρίνουμε ποια από αυτά τα είναι επίμαχα και ποια όχι – γιατί ερευνά τις διαχρονικές αρτηρίες του φαινομένου. Τις κεντρικές οδούς που διατρέχουν το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον της ΑΙ. Επιχειρεί να χαρτογραφήσει τη μεγάλη εικόνα της ΑΙ, και έτσι να δει με μεγαλύτερη ευκρίνεια το ό,τι συμβαίνει στο παρόν.
Οι 12 σημαντικότερες εξελίξεις του 2024 στον θαυματουργό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης
Με αυτή την έννοια επιχειρώ να εντοπίσω και συνοπτικά να παραθέσω παρακάτω τις «12 συνθήκες του 2024« που μετά από έρευνα έχουν στον νου μου την πιο πληθωρική σημασία γύρω από το σύμπαν της ΑΙ:
1. Νόμπελ: Το 2024 η ΤΝ ήταν αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής των βαρύτιμων βραβείων Νόμπελ. Κάτι ανεπανάληπτο στην ιστορία του θεσμού. Η ΤΝ κέρδισε μάλιστα όχι ένα, αλλά δύο Νόμπελ, συστήνοντας έτσι ένα σαφές σύμπτωμα μιας νέας εποχής που ξημερώνει: Της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το Νόμπελ Φυσικής πήγε σε έναν κορυφαίο επιστήμονα της ΑΙ, τον Τζέφρι Χίντον, τον επονομαζόμενο «νονό της ΤΝ» λόγω της τεράστιας του συνεισφοράς σε αυτή. Ένα άνθρωπο που αφιερώνει μάλιστα τα τελευταία χρόνια τον καιρό του στο να ενημερώνει τη δημόσια σφαίρα γύρω από τα ογκώδη ρίσκα που η ΑΙ κυοφορεί για το πανανθρώπινο μέλλον.
Το δεύτερο Νόμπελ, της Χημείας, δόθηκε σε δύο μηχανικούς της ΑΙ: τους Ντένις Χασάμπις και Τζον Τζάμπερ που διευθύνουν τον κολοσσό “DeepMind” της Google. Η βράβευση τους αφορά το εντυπωσιακό επίτευγμα της αποκωδικοποίησης του σύμπαντος των 200.000.000 πρωτεϊνών που πέτυχαν σε ένα μόλις χρόνο. Κάτι που με τους ρυθμούς που η επιστήμη πήγαινε πριν εμφανιστεί η Deepmind θα έπαιρνε κυριολεκτικά πολλές χιλιάδες χρόνια για να κατορθώσουμε. Το επίτευγμα μετακινεί την ιατρική και θα κάνει σε βάθος ιστορικού χρόνου πολλές σημερινές ασθένειες οριστικά παρελθόν.
2. AGI: Όλο και περισσότερες φωνές κύρους της ΑΙ υποστήριξαν φέτος, μετά την εμφάνιση του ChatGPT, ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει πολύ στην επίτευξη μιας Γενικής ΤΝ – γνωστής και ως General AI ή αλλιώς “AGI”. AGI σημαίνει ότι θα έχουμε μια ΤΝ η οποία θα φτάνει τον άνθρωπο σε όλες τις διανοητικές του δεξιότητες – και άρα μετά από αυτό σχετικά γρήγορα και θα τις ξεπεράσει. Δεν είμαστε ακόμα εκεί αλλά όσοι προβλέπουν τη επίτευξη AGI ως το 2029 πληθαίνουν. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν ο Τζέφρι Χίντον, ο Σαμ Άλτμαν (επικεφαλής του ChatGPT), ο Έλον Μασκ, ο Ρέι Κούρτσβαϊλ (επικεφαλής μηχανικών ΑΙ της Google) κ.α.
Φυσικά δεν συμφωνούν όλοι οι ειδήμονες ότι τούτο τότε θα επέλθει. Οι περισσότεροι τεχνολόγοι ή φιλόσοφοι της ΤΝ όμως συνομολογούν ότι η επίτευξη AGI (ότ)αν επέλθει θα αποτελέσει ένα τεκτονικό ορόσημο που θα αλλάξει για πάντα την Ιστορία. Ορόσημο που επωάζει μεγάλες ευκαιρίες αλλά και εξίσου μεγάλες απειλές για το ανθρώπινο είδος.
3. OpenAI: Η OpenAI είναι η περίφημη εταιρεία που έφτιαξε το ChatGPT – και ο στόχος της ήταν από την ίδρυση της το 2015 η επινόηση AGI. Κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από πολλούς ότι ανήκε στην επιστημονική φαντασία. Όχι από όλους. Λίγοι πλέον θεωρούν ανέφικτη την AGI – χάρη της OpenAI. Η OpenAI έχει αποτελέσει για το 2024 μια κατηγορία γεγονότων έτσι από μόνη της παρουσιάζοντας και φέτος ασύλληπτα επιτεύγματα.
Όπως το “Sora ΑΙ”, που μπορεί και φτιάχνει βίντεο επιπέδου Χόλιγουντ μέσα σε δεύτερα με αμελητέο κόστος. Όπως το “ChatGPT 4o”, που μπορεί να συνομιλήσει κανείς προφορικά μαζί του τόσο φυσικά όσο με οποιοδήποτε άνθρωπο, για οτιδήποτε: απ’ το πεντάγραμμο στη μουσική του Jimi Hendrix ως τον τουρισμό στην Ιαπωνία ή τη κβαντομηχανική. Όπως το GPTSearch που ήρθε για να κοντράρει τη Google ως καλύτερη μηχανή αναζήτησης. Ή όπως το “ChatGPT o1” που μπορεί να παράγει λογική επιπέδου διδάκτορα σε κάθε επιστημονικό πεδίο που υπάρχει (αυτό είναι πιθανώς το σημαντικότερο τεχνικά ΑΙ επίτευγμα του 2024).
Κάποια από τα επιτεύγματα αυτά μπορεί κανείς να τα αξιοποιήσει μόνο στις ΗΠΑ, κι ορισμένα δεν έχουν δοθεί ακόμα προς δημόσια χρήση. Στους επόμενους μήνες η OpenAI θα τα δώσει προς διάθεση όλων ωστόσο στην παγκόσμια αγορά.
4. Large Language Models (LLM’s) παντού: Στον δρόμο των LLM’s που άνοιξε το ChatGPT έχουν μπει μεγάλοι παίχτες από όλο τον πλανήτη επενδύοντας εκεί δισεκατομμύρια για να ακονίσουν τα δικά τους πανίσχυρα LLM’s: Οι Κινέζοι φτιάχνουν το δικό τους GPT 4o, το R1 της Deepskeek. H Google αναβαθμίζει ακατάπαυστα το LLM της, το “Gemini”. Το ίδιο κάνει η Anthropic με το “Claude” ή ο Έλον Μασκ με το “Grok” κ.α.
H Γαλλία παρουσίασε επίσης το πολύ ισχυρό “Mistral” ενώ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μετέχουν δυναμικά και χώρες όπως η Αγγλία ή η Ρωσία. Όλες οι υπερδυνάμεις θαρρείς του κόσμου χτίζουν στο 2024 μια αντίστοιχη μορφή ΤΝ υπηρετώντας ο καθένας τους δικούς του δημοκρατικούς ή αυταρχικούς σκοπούς. Το καθένα από αυτά LLM’s γίνονται ολοένα και πιο ικανά στην Generative AI: την ΤΝ δηλ. που φτιάχνει κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική ανθρώπινου επιπέδου – που μπορούν να απελευθερώσουν ισχυρές δημιουργικές δυνάμεις ή εξίσου ισχυρές επιβουλές.
Στο εγγύς μέλλον οι διεθνείς συγκρούσεις (στρατιωτικές, πολιτικές, εμπορικές), θα περνούν από τη διαμεσολάβηση πανίσχυρων LLM’s. Οι διαμάχες μεταξύ ανθρώπων δεν είναι βέβαια καινούργιο φαινόμενο. Καινούργιο είναι οι διαμάχες μεταξύ ανθρώπων που κρατούν στα χέρια τους υπεράνθρωπες δυνάμεις. Και εδώ ορθώνεται ένα από τα τεκτονικά ρίσκα της AI εποχής προς την οποία αρχίζουμε να βαδίζουμε.
5. Επεξεργαστές: Η ΤΝ βασίζεται λειτουργικά στα τσιπ - τους λεγόμενους «επεξεργαστές». Η αγορά τους είναι έτσι ο νέος χρυσός του 21 αιώνα αφού όσο θα μεγεθύνεται η ΑΙ τόσο θα μεγεθύνεται και η ζήτηση για επεξεργαστές. Άρα και η ανάγκη για την κατασκευή πιο ισχυρών, λιγότερο μεγάλων, και λιγότερο ενεργοβόρων τσιπ. Η εταιρεία NVidia, μέγιστος γίγαντας στην αγορά τους, παρουσίασε φέτος τον επαναστατικό Blackwell B200. Ένα τσιπ ασύγκριτα ισχυρότερο, ταχύτερο, μικρότερο και λιγότερο ενεργοβόρο από όποιο άλλο έχει υπάρξει.
Το 2024 άλλοι παίχτες της ΑΙ – όπως η Google, η Microsoft, η OpenAI – ανακοίνωσαν κάτι το καινοφανές: ότι αρχίζουν να κατασκευάζουν οι ίδιοι δικά τους εργοστάσια επεξεργαστών, επενδύοντας εκεί δισεκατομμύρια. Η κίνηση αλλάζει το διεθνές γήπεδο αφού η ανάπτυξη και κατασκευή των τσιπ αρχίζει πια να αποκεντρώνεται. Η οικονομική και πολιτική τεράστια δύναμη τους, που βρίσκονταν στα χέρια ελάχιστων παιχτών (όπως της NVidia) τείνει εφεξής προς μια διαφορετική κατανομή της.
Ο πλέον πολύτιμος τόπος κατασκευής επεξεργαστών στον πλανήτη είναι τώρα η Ταϊβάν. Για αυτό η σύγκρουση για τον έλεγχο ή την αυτονομία της χώρας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που κορυφώθηκε το 2024, συστήνει έναν ψυχρό πόλεμο που μπορεί να πυροδοτήσει μια θερμή διαμάχη μεταξύ των δύο (και όχι μόνο) υπερδυνάμεων.
6. Πυρηνικά εργοστάσια: Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια λόγω της ΑΙ το 2024 οδήγησε πρώτη φορά τις μεγάλες ΑΙ εταιρείες στην κατασκευή πυρηνικής ενέργειας. Οι Google, Microsoft, Amazon ανακοίνωσαν την κατασκευή δικών τους εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλους.
Στο μέλλον θα ενταθεί περαιτέρω η συζήτηση για τα οφέλη ή τα ρίσκα από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας όσο θα αυξάνονται οι ανάγκες για ΤΝ. Και είμαστε ακόμα στην αρχή της. Όσο περνάνε τα χρόνια η ΑΙ θα πολλαπλασιάζει και τις δυνάμεις, τους χρήστες της, και μαζί και τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες.
Η κοινή γνώμη και η πολιτική θα διχαστεί (πιο) έντονα για τα πυρηνικά ανάμεσα σε όσους λένε ότι προσφέρουν καθαρή ενέργεια χωρίς οικολογική επιβάρυνση, κι όσους αξιώνουν ότι υπάρχουν πρόδηλα ρίσκα από τη χρήση της (ακόμα και αν τα επίπεδα ασφάλειας που υπάρχουν πια είναι ασύγκριτα υψηλότερα από ό,τι ήταν τις περασμένες δεκαετίες).
7. Ρομπότ: Φέτος ήταν η χρυσή χρονιά της ρομποτικής. Πότε άλλοτε δεν είχαν εμφανιστεί τόσο πολλά και τόσο εξελιγμένα ανθρωποειδή ρομπότ. Έχουμε πια ρομπότ που μπορούν να κάνουν δουλειές του σπιτιού, να διπλώνουν ρούχα ή να πλένουν πιάτα (επιτεύγματα πολύ πιο δύσκολα για ένα ρομπότ απ’ ό,τι ακούγεται). Και ρομπότ που θα μπαίνουν σύντομα στις στρατιωτικές μάχες όντας ασύγκριτα πιο ικανά στο πεδίο μάχης απ’ τους ανθρώπους
Όλοι οι μεγάλοι παίχτες του χώρου εμφάνισαν το 2024 εντυπωσιακά ρομπότ: Η Tesla το αναβαθμισμένο Optimus. Η πρωτοπόρος Boston Dynamics τη νέα εκδοχή του Atlas. Η OpenAI το εντυπωσιακό Figure 2. Η κινεζική Agibot (της Huawei) τα δικά της ρομπότ κλπ.
Οι προβλέψεις λένε ότι θα έχουμε δισεκατομμύρια ρομπότ στα επόμενα χρόνια ανά τη Γη. Το κόστος τους θα κινείται στα 20 με 30.000 ευρώ. Θα αντικαταστήσουν τους εργάτες στα εργοστάσια και θα είναι μαζί οικιακοί βοηθοί για τα πάντα. Όπως εκτιμά ο Έλον Μασκ ένα ρομπότ «θα προσέχει το παιδί σας, θα βγάζει βόλτα τον σκύλο σας, θα κουρεύει το γκαζόν, θα φέρνει τα ψώνια, ή θα είναι απλώς φίλος σας».
8. Ιατρική: Μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις που φέρει η ΤΝ αφορά την ιατρική, όπου οι εξελίξεις είναι σαρωτικές. Π.χ. το 2024 εμφανίστηκαν μορφές ΑΙ που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι οι άνθρωποι, μέχρι ΑΙ που εκτιμά με ακρίβεια τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των πειραματικών φαρμάκων που ακόμη βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης.
Η πλέον εντυπωσιακή είδηση της χρονιάς ωστόσο είναι στη θεώρηση μου η εξής: Πριν λίγο καιρό παρουσιάστηκε ένα «ChatGPT για το DNA»: Η εταιρεία Arc παρουσίασαν το Evo. Ένα μοντέλο ΤΝ που μπορεί να ερμηνεύσει και να δημιουργήσει γενετικές αλληλουχίες (δηλαδή DNA) με πρωτοφανή ακρίβεια. To επίτευγμα είναι εντυπωσιακό γιατί μπορεί να επιταχύνει δραστικά την ιατρική έρευνα, να σχεδιάσει νέες πρωτεΐνες για φάρμακα κ.α. Όμως εγείρει μαζί ογκώδη ηθικά ερωτήματα για το πως η κοινωνία θα χειριστεί υπεύθυνα εργαλεία που μπορούν να γράψουν γενετικό κώδικα τόσο εύκολα όσο γράφουμε εμείς emails.
Είμαστε έτοιμοι να αρχίζουμε να παίζουμε με το DNA ζώων ή ανθρώπων φτιάχνοντας σε βάθος ιστορικού χρόνου ακόμα και νέα είδη ανθρώπων;
9. Η ΤΝ παράγει πρωτότυπες Ιδέες: Έρευνα του Stanford έδειξε το 2024 κάτι κρίσιμο για την ΤΝ: ότι μπορεί να παράγει πιο πρωτότυπες Ιδέες απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Η έρευνα ζήτησε από ανθρώπους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες ιδέες γύρω από την επιστήμη τους. Το ίδιο ζητήθηκε από την ΤΝ. Οι ιδέες αξιολογήθηκαν μετά από ανθρώπους επιστήμονες χωρίς να γνωρίζουν ποιες ανήκουν σε ανθρώπους και ποιες σε ΑΙ. Και οι ιδέες της ΑΙ αξιολογήθηκαν ως «σημαντικά πιο πρωτότυπες». Το σκορ μεταξύ μας ήταν «ΤΝ: 5,64 – Άνθρωποι: 4,84».
Στα επόμενα χρόνια η ΑΙ θα πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις της που σημαίνει ότι αν τώρα η διαφορά μας είναι «ΤΝ: 5,64 - Άνθρωποι: 4,84», η διαφορά αυτή στις ερχόμενες δεκαετίες θα γίνει αγεφύρωτα μεγαλύτερη. Τούτο κυοφορεί πρωτοφανείς δυνατότητες απ’ τη μια για την επιστήμη, την τέχνη, την τεχνολογία, κι άρα την ευημερία μας, απ’ την άλλη όμως φέρει τεκτονικές πολιτικές και υπαρξιακές δοκιμασίες για το ανθρώπινο μέλλον. Ένα μέλλον που δεν είναι τόσο μακριά όσο ήταν κάποτε.
Η Πολιτική της Τεχνητής Νοημοσύνης
Το 2024 ήταν κομβική χρονιά σε επίπεδο πολιτικής της ΑΙ. Καθοριστικές ήταν οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη γύρω αυτή – καταδεικνύοντας ότι η ΑΙ είναι ένα ζήτημα βαθύτατα πολιτικό. Οι πλέον επίμαχες αντίστοιχες εξελίξεις του 2024 είναι:
10. AI Act: Ύστερα από 5 χρόνια διαβουλεύσεων το 2024 ψηφίστηκε από την ΕΕ το νομοσχέδιο για την ρύθμιση της ΤΝ. Στόχος είναι να προστατεύσει τους πολίτες γύρω από τα ρίσκα της ΑΙ. Ο κανονισμός ταξινομεί τα συστήματα ΑΙ σε 4 κατηγορίες κινδύνου και θέτει αυστηρές απαιτήσεις για κάθε μια. Οι ειδικοί είναι διχασμένοι απέναντι στο AI Act.
Η μια πλευρά υποστηρίζει ότι η αυστηρή ρύθμιση εμποδίζει την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης η οποία δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, πλήττοντας και τους εργαζόμενους της, όταν η ΑΙ είναι ο νέος παγκόσμιος «χρυσός».
Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι που εκκολάπτει η ΤΝ είναι ογκώδεις, χρήζουν οπωσδήποτε περιορισμού τους, και η ΕΕ με τη μοναδική παράδοση που έχει διεθνώς στην υπεράσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων οφείλει να πρωτοστατήσει στη σύγχρονη θεμέλια αυτή έκφανση της κοινωνίας που χτίζεται.
11. Συμφωνία ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ηνωμένου Βασιλείου: Οι πολιτείες αυτές, όπως μαζί και άλλες, υπέγραψαν τον Σεπτέμβρη του 2024 μια συνθήκη ορόσημο για την ασφάλεια της ΑΙ: Την 1η δεσμευτική διεθνή συμφωνία που σκοπεύει να ευθυγραμμίσει τα συστήματα AI με τις δημοκρατικές αξίες. Η συμφωνία είναι ένα ουσιώδες βήμα που πιο πολύ θέτει ωστόσο το πρόβλημα παρά το διευθετεί, αφού πολλά ζητήματα που κυοφορεί η ΑΙ δεν τα ανα-γνωρίζει.
Όλο και περισσότερες φωνές ισχυρών πολιτικών επισημαίνουν τις ιστορικές ευκαιρίες και τους ιστορικούς κινδύνους πάντως που η ΑΙ εκκολάπτει. Όπως του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες.
Το πρόβλημα είναι πως οι εξελίξεις στην ΤΝ τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από την πολιτική τους κατανόηση. Στη κούρσα του 21ου αιώνα οι μεγάλοι συμμετέχοντες είναι ασύμμετρα άνισοι.
12. Τραμπ και Έλον Μασκ: Το πολιτικό γήπεδο της ΑΙ γίνεται πιο περίπλοκο κι ακανθώδες με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024 στο ισχυρότερο πολιτικό γραφείο του πλανήτη, του προέδρου των ΗΠΑ, έχοντας ορίσει ως υπερ-υπουργό του τον Έλον Μασκ.
Η θεσμική αναβάθμιση του Μασκ σε πανίσχυρο άνθρωπο της αμερικανικής κυβέρνησης φαντάζει επίφοβη. Ο Μασκ είναι αμφίβολα από τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς τεχνολογίας. Κατανοεί το φάσμα δυνατοτήτων της ΤΝ όσο λίγοι. Αλλά ενδιαφέρεται κυρίως να σπρώξει τα όρια της ΑΙ παρά να τα ρυθμίσει. Η πολιτική του ενδυνάμωση θα αφήσει έτσι ανεξέλεγκτη πιθανώς την ΑΙ, κάτι που απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως «καλά νέα» στην εποχή μας.
Σε μια εποχή που πολλοί επιστήμονες και φιλόσοφοι προβλέπουν ότι μπορεί να έχουμε σφυρηλατήσει AGI μέχρι το 2029 (τη σημαντικότερη και ισχυρότερη τεχνολογία που θα έχει ποτέ κατασκευαστεί) είναι επίφοβο να έχουμε στο τιμόνι της ισχυρότερης πολιτείας που γέννησε η ιστορία τον Ντόναλντ Τραμπ. Έναν άνθρωπο με διαταραγμένες ιδέες – κι ακόμη πιο ισχυρού κι ανεξέλεγκτου σήμερα δίχως το άγχος μιας τρίτης επανεκλογής του.
Είναι εξίσου επίφοβο επικεφαλής της πολιτικής διαχείρισης της ΑΙ να είναι ο Έλον Μασκ. Ένας μέγιστος τεχνολόγος αλλά ελάχιστος πολιτικός.
Η τεχνολογία είναι ζήτημα καταρχήν πολιτικό – όχι τεχνολογικό. Σε ένα καιρό που επωάζει για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τεχνολογικές ευκαιρίες και επιβουλές πλανητικού διαμετρήματος, μια εποχή πιο σύνθετη από κάθε άλλη, που η διεθνής Δημοκρατία μπορεί να κλονιστεί δυσεπούλωτα από τα τραντάγματα των αλγορίθμων, την τεχνολογία δεν μπορούν κυρίως να διαχειρίζονται οι τεχνολόγοι.
Το ζήτημα της είναι μαζί πολιτικό, εκπαιδευτικό, και φιλοσοφικό και ως τέτοιο καλείται να εξεταστεί από τη νομοθεσία, την εκπαίδευση και τη φιλοσοφία αντίστοιχα.
Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς στους τεχνολόγους.
Δειτε περισσοτερα
Πασίγνωστοι μόδιστροι σπούδασαν σε σχολές αρχιτεκτονικής πριν κάνουν το pivot στον κόσμο της μόδας
Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον και το ντεκόρ του υπνοδωματίου μπορούν να προσφέρουν ηρεμία σε σώμα και πνεύμα και φυσικά τέλειο στιλ στον χώρο
«Δε θυμάμαι ομορφότερη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη από τη φετινή, δε χορταίνω χρονιάρες μέρες να τη διασχίζω»
40+ νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε το 2024 και πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν το νέο έτος
Μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαία κείμενα και καθηλωτικές ερμηνείες