Τεχνολογια - Επιστημη

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Δημιουργεί γέφυρες μεταξύ καινοτομίας, πρακτικών εφαρμογών και θεσμικής υποστήριξης

Λουκάς Βελιδάκης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

GenAI Summit 2024: Οι ομιλίες και η θεσμική αναγνώριση του συνεδρίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το GenAI Summit της Αθήνας, που διεξήχθη πριν λίγες ημέρες, εδραιώνεται ως το κορυφαίο συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ καινοτομίας, πρακτικών εφαρμογών και θεσμικής υποστήριξης.

Με 3.500 συμμετέχοντες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διεθνείς ομιλητές από κολοσσούς όπως η Nvidia και η Amazon, και τη θεσμική συμμετοχή του πρωθυπουργού κι άλλων υπουργών, το συνέδριο επιχείρησε να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο τεχνολογικό γίγνεσθαι.

Το συνέδριο έγινε μεγαλύτερο, πιο διεθνές και πιο πρακτικό

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του συνεδρίου μέσα σε 1,5 χρόνο, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά όσον αφορά στην εξέλιξή του ως προς τη συμμετοχή των ομιλητών αλλά και τον κόσμο που παρακολουθεί. Τον Ιούνιο του 2023 έγινε η πρώτη απόπειρα σε έναν χώρο στο Γκάζι. Τον Μάρτιο του 2024 οι τριήμερες συνεδριάσεις εκτυλίχθηκαν στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Τώρα, αποτόλμησαν να το μεταφέρουν στο ΚΠΙΣΝ, το οποίο αποδείχθηκε… μικρό.

Ο Γιώργος Νικολετάκης, CEO των 100mentors, είναι ο ιθύνων νους του συνεδρίου κι ο άνθρωπος που έτρεξε όσο λίγοι για να στεφθεί με επιτυχία. Μιλώντας στην Athens Voice, τόνισε ότι οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης επετεύχθησαν στο έπακρο: «Είχαμε 3.500 συμμετέχοντες, αριθμός-ρεκόρ για event εσωτερικού», ενώ το ενδιαφέρον των εταιρειών και του κόσμου αποτυπώνει τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. «Το συνέδριο έγινε μεγαλύτερο, πιο διεθνές και πιο πρακτικό». 

Γιώργος Νικολετάκης

Αναφερόμενος στις πρακτικές εφαρμογές της generative AI, επεσήμανε: «Αυτό ήταν το μεγάλο θέμα του συνεδρίου. Παρουσιάσαμε περίπου 30 demos για το πώς εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να δώσουν λύσεις σε διαφορετικά προβλήματα. Βρισκόμαστε ακόμα σε μια πρώιμη φάση, όπως το ίντερνετ του 1999. Αρχίζουν όμως να αναδύονται εξειδικευμένες εφαρμογές που φέρνουν αποτελέσματα χωρίς να απαιτούν τεχνική κατάρτιση. Αρκεί να ξέρεις τον στόχο σου».

Λίγο πριν από το τέλος του Summit, στη σκηνή ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για έναν 45λεπτο διάλογο με τον αντιπρόεδρο του Endeavor Greece, Ανδρέα Σταυρόπουλο. Εντύπωση προκάλεσε το ότι, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι… «επέβαλε» την πρόσκλησή του σε αυτό το συνέδριο. «Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τη χώρα μας που υπέφερε από πολλά στο παρελθόν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε το ταλέντο και μια κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να προσπαθήσει να εκπαιδεύσει τον εαυτό της για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Μπορούμε να το κάνουμε και όταν κοιτάζω τι κάνουν άλλες χώρες, από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά μας είναι το ταλέντο. Να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης στο εξωτερικό και να τους φέρουμε στην Ελλάδα».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανδρέας Σταυρόπουλος

Αποτελέσματα, αρκεί να ξέρεις τον στόχο σου

Ο Γιώργος Νικολετάκης είναι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα: «Θα το κάνουμε πιο διεθνές. Ανοίγουμε το κομμάτι της Οργανωτικής Επιτροπής και τη διευρύνουμε, ώστε να συμμετέχουν εκπρόσωποι από πολλές χώρες». Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 λαμπρά μυαλά από την OpenAI, τη Nvidia, το Stanford, το Harvard κ.ά., αλλά οι περισσότεροι έχουν ελληνική καταγωγή. Μας έχει βοηθήσει αυτό, γιατί έχουμε insights και καλεσμένους από την πηγή, αλλά χρειάζεται να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες».

Στόχος είναι το συνέδριο να αποκτήσει μεγαλύτερη διεθνή απήχηση. «Βάζουμε αρκετές χώρες στο επίκεντρο. Παράλληλα, πάμε σε μια λογική όπου το συνέδριο θα είναι το σημείο αναφοράς σε μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις. Το κύριο event μπορεί να παραμείνει μιας ημέρας, αλλά θα περιλαμβάνει πολλά άλλα events από εταιρείες που θα τα διοργανώνουν στους χώρους τους. Ήδη έχουμε πολλές συμφωνίες προς αυτή την κατεύθυνση».

«Σήμερα, περίπου το 10% των 3.500 συμμετεχόντων προέρχεται από 14 χώρες. Στοχεύουμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό στο 30%-40%, προσελκύοντας περισσότερους διεθνείς επισκέπτες που βλέπουν την Ελλάδα ως tech hub. Θέλουμε αυτή η εβδομάδα γύρω από το συνέδριο να αποτελέσει την ευκαιρία για δικτύωση με το οικοσύστημα της περιοχής», τόνισε.

Για το κομμάτι της τεχνολογικής αξιοποίησης, πρόσθεσε: «Έχουμε θέσει σε λειτουργία το δικό μας software, μέσω του Wiser Work και του 100Mentors, ώστε να αξιοποιήσουμε όλη την άρρητη γνώση που παράγεται στο συνέδριο. Στόχος μας είναι να την κάνουμε διαθέσιμη για όλους τους συμμετέχοντες και τις εταιρείες».

Η θεσμική αναγνώριση του GenAI Summit της Αθήνας

Ο Γιάννης Σταματονικολός, curator του συνεδρίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της τρίτης διοργάνωσης, η οποία σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής. «Το γεγονός ότι καταφέραμε να φιλοξενήσουμε το συνέδριο σε ένα από τα καλύτερα venues της χώρας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με sold-out συμμετοχή, αποδεικνύει τη δυναμική και την περιέργεια του κόσμου για την τεχνητή νοημοσύνη», σημείωσε.

Ειδική μνεία έκανε στη θεσμική υποστήριξη που εξασφάλισε το συνέδριο, καθώς βρέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων φορέων. «Η παρουσία του πρωθυπουργού στις εργασίες του συνεδρίου είναι μια σαφής ένδειξη της θεσμικής αναγνώρισης που απολαμβάνει πλέον», τόνισε.

This browser does not support the video element.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη συμμετοχή μαθητών σε συνεργασία με το The Tipping Point. «Είχαμε 800 μαθητές από 30 σχολεία της χώρας, κάτι που ενισχύει το εκπαιδευτικό προφίλ του συνεδρίου και το διαφοροποιεί από τα καθαρά εταιρικά events».

Όσον αφορά το μέλλον, ανέφερε: «Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το αντίκτυπο του συνεδρίου διεθνώς, με θεσμική αναγνώριση, περισσότερες διαδραστικές δράσεις και ουσιαστικές συζητήσεις. Θέλουμε να αναδεικνύουμε λύσεις και εφαρμογές που κάνουν τη διαφορά, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα».

This browser does not support the video element.

«Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει»

Ο δημοσιογράφος Νίκος Ευσταθίου, μέλος της οργανωτικής ομάδας του συνεδρίου και παρουσιαστής στην κεντρική σκηνή, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία του GenAI Summit. «Είναι συγκινητικό να βλέπω ένα συνέδριο που ξεκίνησε με μια χούφτα αισιόδοξους νέους να εξελίσσεται σε διοργάνωση που ανταγωνίζεται και ξεπερνάει αντίστοιχα του εξωτερικού», είπε.

Φέτος, όπως τόνισε, υπήρξε ένας «πάντρεμα» του ιδιωτικού τομέα με την πολιτεία σε μεγαλύτερο βαθμό από προηγούμενες χρονιές. «Είδαμε τοποθετήσεις υπουργών και του πρωθυπουργού που ανέδειξαν μια ατζέντα για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να μπει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αυτής της τεχνολογίας».

Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε τις δυνατότητες της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στη νέα βιομηχανική επανάσταση. «Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επαναστάσεις, η τεχνητή νοημοσύνη δεν απαιτεί τεράστιο κεφάλαιο ή υποδομές. Χρειάζονται πάθος, έξυπνες επενδύσεις και κατάλληλες συνθήκες, και η Ελλάδα μπορεί να κάνει αυτό το μεγάλο άλμα».