Τεχνολογια - Επιστημη

Υπάρχουν και ντροπαλές κατσαρίδες

Νέα έρευνα δείχνει ότι έχουν προσωπικότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
87326-175755.jpg

Επί σειρά ετών οι επιστήμονες ανακαλύπτουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε ζώα που δεν το περίμεναν. Π.χ. οι αράχνες και τα χταπόδια. Εσχάτως αποδείχθηκε ότι προσωπικότητα έχουν και οι κατσαρίδες. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη προσωπικότητας σε άλλα ασπόνδυλα, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να μελετήσει την κατσαρίδα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ισαάκ Πλάνας-Σίτια, συμπεριφοριστής οικολόγος του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βρυξελλών, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of Royal Society B΄ της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science».

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν σε 300 κατσαρίδες μικροσκοπικές συσκευές εντοπισμού ώστε να μπορούν να καταγράφουν συνεχώς τον τρόπο που κινείται κάθε ξεχωριστό έντομο, όταν αντιμετωπίζει νέο περιβάλλον.

Η παρατήρηση έδειξε ότι όπως συμβαίνει και σε μεγάλα θηλαστικά ή άλλα μικρότερα ζώα, υπάρχουν ντροπαλές και θαρραλέες κατσαρίδες. Οι ντροπαλές βιάζονται βρουν απόμερο σημείο, ενώ οι πιο εξωστρεφείς ξεκινούν την εξερεύνηση στο νέο περιβάλλον. Οι κατσαρίδες εξερευνήτριες –πιθανόν- να είναι αυτές που κυνηγάμε με την παντόφλα…

Στη συνέχεια η ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά τις διαφορές στην προσωπικότητα, όλες οι κατσαρίδες καταλήγουν στο ίδιο σημείο και όταν κινούνται μαζικά έχουν την ίδια συμπεριφορά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.