Τεχνολογια - Επιστημη

Απολύσεις στη Meta - Εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν κουπόνια φαγητού για την αγορά οικιακών ειδών

Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Meta απολύει προσωπικό που χρησιμοποίησε κουπόνια φαγητού για να αγοράσει οικιακά είδη - Εκτός εταιρίας περίπου 24 υπάλληλοι.

Η εταιρία τεχνολογίας Meta, ιδιοκτήτρια των Facebook και Instagram, φέρεται να απέλυσε περίπου 24 υπαλλήλους στα γραφεία της στο Λος Άντζελες επειδή χρησιμοποίησαν τα εταιρικά κουπόνια γευμάτων ύψους 25 δολαρίων για να αγοράσουν είδη οικιακής χρήσης, όπως οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά πλυντηρίου και ποτήρια κρασιού.

Η Meta φέρεται να απέλυσε τους εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα, αφού μια έρευνα ανακάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής φαγητού στο σπίτι όταν εκείνοι δεν ήταν στο γραφείο.

Η έρευνα αποκάλυψε ενδεικτικά εργαζόμενο με μισθό 400.000 δολαρίων, ο οποίος δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει τα κουπόνια γεύματος για να αγοράσει οικιακά είδη και προϊόντα παντοπωλείου, όπως οδοντόκρεμα και τσάι.

Ο εργαζόμενος παραδέχτηκε την παραβίαση όταν προσεγγίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού για την πρακτική αυτή και αργότερα απολύθηκε. «Ήταν σχεδόν σουρεαλιστικό το γεγονός ότι συνέβαινε αυτό», έγραψε σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι ανέφεραν πρώτοι την ιστορία.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ορισμένοι υπάλληλοι ξόδεψαν τις πιστώσεις σε άλλα οικιακά είδη, όπως σε επιθέματα ακμής. Οι υπάλληλοι που είχαν παραβιάσει τους κανόνες μόνο περιστασιακά, δέχθηκαν επίπληξη, αλλά μπόρεσαν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, ανέφερε η εφημερίδα.

Μειώνονται τα προνόμια των εργαζομένων στις εταιρίες τεχνολογίας

Το δωρεάν φαγητό αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα προνόμια της εργασίας σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Η Meta, η οποία ιδρύθηκε από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συνήθως τροφοδοτεί δωρεάν το προσωπικό της από καντίνες στα μεγαλύτερα γραφεία της, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων κεντρικών γραφείων της στη Σίλικον Βάλεϊ.

Αλλά σε όσους εργάζονται σε μικρότερες τοποθεσίες δίνονται καθημερινά πιστώσεις για να παραγγείλουν φαγητό μέσω υπηρεσιών παράδοσης, όπως η UberEats και η Grubhub. Οι ημερήσιες πιστώσεις περιλαμβάνουν 20 δολάρια για πρωινό, 25 δολάρια για μεσημεριανό γεύμα και 25 δολάρια για δείπνο.

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν περιορίσει τα προνόμια των εργαζομένων. Ήδη από πέρυσι, η Google άρχισε να μειώνει τα μαθήματα γυμναστικής και τη συχνότητα αντικατάστασης φορητών υπολογιστών. Η εταιρεία φέρεται επίσης να είχε γίνει πιο αυστηρή όσον αφορά τις προμήθειες γραφείου, συμπεριλαμβανομένων των συρραπτικών και της κολλητικής ταινίας, με το προσωπικό να υποχρεώνεται να δανείζεται αντικείμενα από τα γραφεία υποδοχής.

Η απόφαση της Meta να απολύσει το προσωπικό που κατηγορεί ότι έκανε κατάχρηση των προνομίων του την περασμένη εβδομάδα, ήρθε καθώς οι επικεφαλής της ξεκίνησαν ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που σήμαινε απολύσεις και μετακινήσεις προσωπικού από τα τμήματα WhatsApp και Instagram, καθώς και από το τμήμα επαυξημένης πραγματικότητας, Reality Labs.

Η εταιρεία μόλις βγήκε από μεγάλης κλίμακας περικοπές θέσεων εργασίας, με τον Ζούκερμπεργκ να έχει διατάξει 21.000 απολύσεις το 2022 και το 2023. Η Meta είχε περίπου 70.799 υπαλλήλους στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

(Με πληροφορίες του Guardian)