Τεχνολογια - Επιστημη

Παιδιά με γενετικό υλικό τριών γονέων στη Βρετανία

Υπερψηφίστηκε το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή των Κοινοτήτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «πράσινο φως» με σχέδιο νόμου για παιδιά με γενετικό υλικό τριών γονέων έδωσε η Βουλή των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συγκεκριμένη μέθοδος σύλληψης αφορά την προσπάθεια να αποφεύγονται κληρονομικές παθήσεις ανίατου χαρακτήρα.

Τα παιδιά που θα γεννηθούν με τη χρήση αυτής της μεθόδου θα οφείλουν μόνο το 1% του DNA τους στον «τρίτο» γονέα, καθώς ο δότης παρέχει μόνο τα δικά του μιτοχόνδρια στην ένωση. Οι ασθένειες που προέρχονται από παθήσεις των μιτοχονδρίων είναι συνήθως απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του βρέφους, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 4.000 παιδιά γεννιούνται με τέτοια προβλήματα ετησίως, μόνο στις ΗΠΑ.

Η εν λόγω τεχνική αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές και συνίσταται στο εξής: Μιτοχόνδρια από μία υγιή γυναίκα δότη συνδυάζονται με το DNA δύο γονέων σε μία γονιμοποίηση που γίνεται σε χημικό περιβάλλον. Επί της ουσίας, γονιμοποιούνται με το σπέρμα του πατέρα και τα δύο ωάρια, της μητέρας και της δότριας. Στην συνέχεια, οι γενετικές πληροφορίες των δύο γονέων «μεταγγίζονται» σε εκείνο της δότριας, από το οποίο κρατούνται μόνο τα μιτοχόνδρια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπουργοί τόνιζαν ότι η νέα τεχνική είναι «είναι το φως στην άκρη ενός σκοτεινού τούνελ» για πολλές οικογένειες. Το σχέδιο νόμου πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων (Άνω Βουλή).