Τεχνολογια - Επιστημη

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη

Ενδέχεται να επηρεάσει τα συστήματα επικοινωνιών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη: Όσα γνωρίζουμε έως τώρα - Ενδέχεται να επηρεάσει τα συστήματα επικοινωνιών

Iσχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA).

Το βράδυ της Τρίτης (8.10) καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα και η ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να επηρεάσει τη Γη από σήμερα μέχρι και αύριο Παρασκευή. Οι ειδικοί έχουν εκδώσει προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4, μέγιστης ταχύτητας 1.300 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο.

Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο 15-30 λεπτά προτού η ηλιακή καταιγίδα φθάσει στη Γη, λαμβάνοντας στοιχεία από μετρήσεις δορυφόρων. Τον Οκτώβριο του 2003, σφοδρή ηλιακή καταιγίδα βύθισε περιοχές της Σουηδίας στο σκοτάδι και κατέστρεψε ενεργειακές υποδομές στη Νότια Αφρική.

Τι γνωρίζουμε για την ηλιακή καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει τη Γη 

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, οι άνθρωποι σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία να δουν το βόρειο σέλας. Η NOAA έχει επίσης ενημερώσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, η οποία έχει κινητοποιηθεί για τον κυκλώνα Milton καθώς και για τον τυφώνα Helene, που έπληξε τη Φλόριντα πριν από δύο εβδομάδες και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη δυτική Βόρεια Καρολίνα.

Η Γη προβλέπεται να βιώσει μια «σοβαρή» γεωμαγνητική καταιγίδα, που κατατάσσεται 4 στα 5 στην κλίμακα, σύμφωνα με ένα ρολόι της NOAA. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων καταιγίδων αυτού του μεγέθους, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσουν τα συστήματα online, αλλά δορυφόροι όπως ο Starlink που παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου έχουν αναφέρει προβλήματα.

Οι τόσο ισχυρές καταιγίδες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν σέλας στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι τοποθεσίες στις βόρειες περιοχές έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να δουν τα φώτα. Οι παρατηρητές του ουρανού ενδέχεται να μπορούν να δουν έναν φωτεινό, σπάνιο κομήτη, τον κομήτη Tsuchinshan–ATLAS, τις πρώτες πρωινές ώρες στις ΗΠΑ, αν και τα κιάλια είναι ωφέλιμα για να τον εντοπίσουν αρχικά. 

Πώς θα επηρεάσει αυτό τα συστήματα επικοινωνιών ή το ηλεκτρικό δίκτυο κατά τη διάρκεια του τυφώνα Milton;

Καθώς μια σφοδρή ηλιακή καταιγίδα χτυπά τη Γη, το κύμα σωματιδίων μπορεί να υπερφορτώσει τα ενεργειακά συστήματα και να διακόψει τις δορυφορικές επικοινωνίες. Ο χρόνος αυτής της καταιγίδας θα μπορούσε να καταγραφεί ώρες έως μέρες μετά το χτύπημα του κυκλώνα Μίλτον, φτάνοντας στην ξηρά κοντά ή ακριβώς νότια του κόλπου της Τάμπα και στη συνέχεια να κινηθεί ανατολικά σε όλη τη Φλόριντα.

Στον ιστότοπό της, η NOAA δήλωσε ότι μια ισχυρή καταιγίδα αυτού του επιπέδου (κατάταξη 4 στα 5) θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα ελέγχου τάσης.  Οποιαδήποτε συστήματα απόκρισης έκτακτης ανάγκης λειτουργούν σε συγκεκριμένα μήκη κύματος ή ζώνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα. Κάποια συστήματα μπορεί να επηρεαστούν και κάποια όχι.

Τι προκάλεσε αυτή την καταιγίδα;

Το απόγευμα της Τρίτης, ο ήλιος εξέπεμψε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη για αρκετές ώρες. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ξαφνικές, έντονες εκρήξεις φωτός από τον ήλιο, που απελευθερώνουν ενέργεια συγκρίσιμη με δισεκατομμύρια βόμβες υδρογόνου. Αυτή η ηλιακή έκλαμψη κατατάχθηκε ως X1.8, όπου το X είναι η υψηλότερη ταξινόμηση και οι υψηλότεροι αριθμοί είναι ισχυρότερες εκλάμψεις.

Οι ηλιακές εκλάμψεις δεν δημιουργούν το κύμα ηλιακών σωματιδίων που οδηγούν στο σέλας στη Γη, αλλά συχνά συνδέονται με τις εκρήξεις που το κάνουν - που ονομάζονται στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας. Καθώς η ηλιακή έκλαμψη έφευγε από την επιφάνεια του ήλιου, μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας εξερράγη επίσης από το κέντρο του ήλιου την Τρίτη και κατευθύνθηκε απευθείας προς τη Γη. Η στεφανιαία εκτίναξη μάζας βαίνει προς τη Γη με ταχύτητα 2,5 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα, την οποία η NOAA είπε ότι είναι η ταχύτερη εκτίναξη με κατεύθυνση τη Γη από το 2017. Όταν η εκτίναξη φτάσει σε δορυφόρους περίπου ένα εκατομμύριο μίλια μακριά, οι επιστήμονες θα την αναλύσουν πιο βαθιά για να μετρήσουν καλύτερα την ένταση της γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Με πληροφορίες από Washington Post