Τεχνολογια - Επιστημη

Η θέση του laser στην ωτορινολαρυγγολογία και τη φωνοχειρουργική

Νέες, εξελιγμένες τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων του λάρυγγα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 931
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η θέση του laser στην ωτορινολαρυγγολογία και τη φωνοχειρουργική

 Η Ωτορινολαρυγγολόγος, Ανατολή Παταρίδου, εξηγεί τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων του λάρυγγα

O λάρυγγας αποτελεί όργανο του αναπνευστικού μας συστήματος. Βρίσκεται μέσα στον λαιμό και επιτελεί σημαντικούς και πολλούς ρόλους. Μας βοηθάει να εκφραστούμε μέσω της φωνής, προστατεύει τους πνεύμονες, ρυθμίζει την αναπνοή, όπως αναφέρει η κ. Ανατολή Παταρίδου Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός Κεφαλής - Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ και συνεχίζει: Κάθε πρόβλημα, λοιπόν, στη λειτουργία του λάρυγγα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από τον κατάλληλο εξειδικευμένο ιατρό, προκειμένου να αποκατασταθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν οι νέες τεχνικές, που εφαρμόζονται διεθνώς – και στη χώρα μας. Μάλιστα, η τελευταία τάση είναι οι λεγόμενες office based procedures, οι οποίες εφαρμόζονται πλέον και στο ιατρείο και ενδείκνυνται για καταστάσεις στις οποίες μπορεί να υπάρχει ανάγκη για επανάληψη των χειρισμών. Ο πάσχων αποφεύγει τη διαδικασία συνεχών εισαγωγών στο χειρουργείο. Επιπλέον μειώνεται πολύ το κόστος αντιμετώπισης και αποφεύγονται οι επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν και άλλα θέματα υγείας, στους οποίους η συχνή εφαρμογή γενικής αναισθησίας δημιουργεί προβλήματα. 

Ανατολή Παταρίδου
Ανατολή Παταρίδου: Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρούργος Κεφαλής, Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ


Αντιμετώπιση προβλημάτων του λάρυγγα 

Οι λαρυγγολογικές επεμβάσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου 100 χρόνια και αρχικά γίνονταν με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Στη διάρκεια των ετών, με την εξέλιξη των μεθόδων γενικής αναισθησίας και με την εισαγωγή του χειρουργικού μικροσκοπίου, οι επεμβάσεις αυτές καθιερώθηκε να γίνονται στο χειρουργείο υπό γενική νάρκωση. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, διότι δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα διόφθαλμης όρασης, άνεση στις κινήσεις, υψηλή μεγέθυνση, με αποτέλεσμα εξαιρετική ακρίβεια στους χειρισμούς των ιστών. Ωστόσο πρόσφατα έχει αρχίσει ξανά η εφαρμογή επεμβάσεων στον φάρυγγα και στον λάρυγγα υπό τοπική νάρκωση στο ιατρείο.  

Laser: Το τέλειο νυστέρι!  
Στη χειρουργική, µια πολύ σηµαντική παράµετρος είναι η επούλωση του τραύµατος, η οποία εξαρτάται από την ακρίβεια στην τεχνική και τη χρήση µεγέθυνσης και φωτισµού, που δίνουν τη δυνατότητα μεγάλης ακρίβειας στην εκτοµή, γιατί προσφέρουν ένα άλλο βάθος πεδίου.   

Τι άλλαξε με την εφαρμογή του laser;   
Το laser έφερε επανάσταση στη χειρουργική του λάρυγγα, γιατί έδωσε τη δυνατότητα, χωρίς εξωτερικές τομές που προκαλούν διαταραχή στη λειτουργικότητα του οργάνου, να αφαιρείται η παθολογία, είτε καλοήθης είτε κακοήθης, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο με πολλαπλή αποστολή και έχει μεγάλη σημασία η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεών του να γίνεται με το λιγότερο ακρωτηριαστικό τρόπο.   

Σε ποιες παθήσεις του λάρυγγα έχει εφαρμογή;
Σε πολλές καλοήθεις παθήσεις, όπως οι κύστες, οι πολύποδες, το οίδημα Reinke των φωνητικών χορδών, τα θηλώματα, η πάρεση των φωνητικών χορδών και οι καλοήθεις όγκοι. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά την αντιμετώπιση των περιπτώσεων κακοήθειας σε φάρυγγα-λάρυγγα-υποφάρυγγα.  

Η θέση του laser στην ωτορινολαρυγγολογία και τη φωνοχειρουργική

Τα θηλώματα του λάρυγγα 
Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι είναι η υποτροπή σε θηλώματα του λάρυγγα από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο συγκεκριμένος ιός είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είναι γνωστό ότι με την στοματική επαφή μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν των γεννητικών οργάνων. Ο ιός αυτός εμπλέκεται και στην ανάπτυξη καρκίνων στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα (συνήθως στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές), αλλά και του υποφάρυγγα και του λάρυγγα, αν και σε μικρότερο βαθμό. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του στόματος στο πίσω μέρος του είναι διαφορετικός από ότι στο πρόσθιο, και διευκολύνει την είσοδο του ιού στη βασική στιβάδα του επιθηλίου. Η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον ιό HPV 12πλασιάζει (τουλάχιστον) τον κίνδυνο εκδήλωσης στοματοφαρυγγικού καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσμού, γυναίκες και άνδρες, θα έρθει σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή του.  

Σε ποια άλλα όργανα έχει εφαρμογή το laser;   
Στη μύτη το χρησιμοποιούμε πιο συχνά για την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, σε κληρονομικές παθήσεις όπως η Rendu Osler που προκαλεί ρινορραγίες, και στο ρινόφυμα. Στη στοματική κοιλότητα έχει εφαρμογή στη διενέργεια βιοψιών με τοπική νάρκωση και στην αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών από το στόμα και τη γλώσσα.   

Πώς εφαρμόζεται η τεχνική;   
Στον φάρυγγα και τον λάρυγγα η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιούμε ειδικό τραχειοσωλήνα. Το laser συνδέεται με το χειρουργικό μικροσκόπιο και με τη χρήση ειδικού μικροχειριστηρίου επιλέγουμε τις παραμέτρους για τη δέσμη, ανάλογα με το σημείο το οποίο δουλεύουμε. Για επεμβάσεις με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιούμε ένα διαφορετικό σετ εργαλείων. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή;   
Η χρήση του laser εξασφαλίζει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην επούλωση, με άμεσο όφελος να μη διαταράσσονται ιδιαίτερα η κατάποση και η φωνή. Αποτρέπει τη δημιουργία οιδήματος, άρα αποφεύγεται η τραχειοστομία, ενώ επίσης μειώνει την πιθανότητα αιμορραγίας. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει σε περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα είναι ότι στην ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει βιοψία και αφαίρεση της βλάβης. Το laser αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο στην αντιμετώπιση καλοηθών παθήσεων και αρχικών σταδίων κακοηθειών του φάρυγγα και του λάρυγγα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.