- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι «Pyroneers» στην Κωνσταντινούπολη θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FRC Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
H ομάδα αποτελείται από 8 μαθητές 15 και 16 χρονών
Τα μέλη της «Pyroneers» ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία στην Κωνσταντινούπολη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Για πρώτη φορά στην ιστορία, εγκρίθηκε από την διεθνή διοργάνωση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής First Robotics Competition (FRC) η συμμετοχή ελληνικής ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι προκριματικοί θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη και οι τελικοί στο Huston της Αμερικής. H ομάδα με το όνομα «Pyroneers» αποτελείται από 8 Έλληνες μαθητές 15 και 16 χρονών και η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στον μεγαλύτερο διαγωνισμό που υποστηρίζεται και διοργανώνεται από Πανεπιστήμια όπως το Yale και το Harvard και εταιρείες όπως η Google, η Apple, η NASA, η BOSCH, η Disney, η 3M, η FedEx, η Ford, η Boeing κ.α.
Τα μέλη της «Pyroneers» έχουν γράψει ήδη ιστορία και ετοιμάζονται να γράψουν ακόμη μεγαλύτερη, αφού ήδη συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα First Tech Challenge (FTC) εκπαιδευτικής ρομποτικής (μεσαία κατηγορία) κερδίζοντας το 1ο βραβείο αναμέσα από 200 Ελληνικές ομάδες και προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στο Huston της Αμερικής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, του Bezos Family Foundation της Amazon και του Πανεπιστημίου του Yale.
Αν και η συμμετοχή της ομάδας ήταν ήδη ένα κατόρθωμα, αφού για πρώτη φορά και πάλι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στην κορυφαία αυτή διοργάνωση, πετύχαν να κερδίσουν και το πρώτο βραβείο στη κατηγορία FTC, Connecting Awards, μεταξύ 300 περίπου ομάδων από όλον τον κόσμο. Και το σερί των επιτυχιών κορυφώθηκε στην Ολυμπιάδα First Global 2024 πριν από λίγες μέρες, όπου τα παιδιά συμμετείχαν στην Εθνική Ομάδα της Ελλάδας και κατέλαβαν της 4η θέση μεταξύ 193 χωρών.
Το First Global 2004 διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους αγώνες.
Και επειδή Εκπαιδευτική Ρομποτική δεν είναι αυτό που ακούγεται, αλλά η εκμάθηση project plan, δηλαδή το πώς να σχεδιάζεις και να υλοποιείς αυτό που οραματίζεσαι, οι 8 μαθητές έφτιαξαν μόνοι τους, την πρώτη ομάδα FRC First Robotics Competition στην ιστορία της Ελλάδας (ανώτερη και δυσκολότερη κατηγορία) και απογειώνονται για Κωνσταντινούπολη και ίσως και για τους τελικούς του Huston 2025.
Εδώ δεν μιλάμε πια για έτοιμα ρομπότ που πρέπει να τα προγραμματίσεις για να πραγματοποιήσουν αποστολές, όπως είναι οι δύο μικρότερες κατηγορίες FTC και FLL, αλλά για κατασκευή από τη αρχή. Τα παιδιά αγοράζουν αλουμίνια, γρανάζια από μηχανουργία, τα σχεδιάζουν και τα κόβουν, αγοράζουν ηλεκτρονικές πλακέτες και τις προσαρμόζουν και τις προγραμματίζουν φτιάχνοντας κώδικα, για να δώσουν εντολές με εκατομμύρια σενάρια στα γρανάζια και τους βραχίονες.
Μια από τις εντυπωσιακές ελληνικές ιστορίες που βρίσκεται σε εξέλιξη για να μας θυμίσει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα και στην νέα γενιά που έρχεται, κάνοντας πράγματα που ο περισσότερος κόσμος ούτε μπορεί να τα φανταστεί. Διότι για να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό, πρέπει να είσαι κάτω από 18 χρονών, να βρεις άλλους 6-9 συνομήλικούς σου που να έχουν τη διάθεση να θυσιάσουν εξόδους και Σαββατοκύριακα για προετοιμασία 6 μηνών, να καταγράψετε όλοι μαζί και να σχεδιάσετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κατανείμετε εύστοχα ρόλους ανάλογα με τις δεξιότητες του καθενός (προγραμματιστές, μηχανικούς, υπεύθυνους στρατηγικής, προμήθειες, οργάνωση προπονήσεων, παρουσιαστές, συντονιστές κλπ) να συντονίσεις την διαδικασία και να βρεις χορηγούς. Καθόλου απλή διαδικασία την οποία υποχρεωτικά βάση κανονισμών, την καταγράφεις με κάθε λεπτομέρεια και την παρουσιάζεις και στον διαγωνισμό, σε ένα βιβλίο πρωτότυπα σχεδιασμένο 500 – 600 σελίδων. Κάτι που όχι σε 15χρονα, αλλά και σε φτασμένους project manager μεγάλων εταιρειών να την αναθέσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν.
Αν και η Εκπαιδευτική Ρομποτική αναπτύσσεται ραγδαία και στην χώρα μας, είναι μια άγνωστη ακόμη στο ευρύ κοινό μέθοδος εκπαίδευσης, αλλά και αγώνισμα όπως το σκάκι και το μπριτζ. Απαιτεί στρατηγική, ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητες, και πολλές πολλές ώρες προπόνησης. Απαιτεί τρομερό συντονισμό και απόλυτη αίσθηση της ομαδικής δουλειάς. Απαιτεί σχεδιασμό τρομερής ακρίβειας αφού πρέπει να προβλέψεις εκατομμύρια σενάρια, στρατηγικές και εύστοχες αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν σε έναν αγώνα.
Γι’ αυτό και αν και ήταν μια έμπνευση της Lego αμέσως αγκαλιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, τα πιο γνωστά Πανεπιστήμια και από το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπλωθεί σε 198 χώρες του κόσμους σε μια δεκαετία με την κατηγορία FLL (First Lego League).
Και το 1ο βραβείο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα First Tech Challenge και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του First Global στην Ελλάδα δεν είναι κάποια γεγονότα χωρίς αντίκτυπο. Η Ελλάδα ακούστηκε και πήρε πόντους στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και στον πανεπιστημιακό κόσμο, ως μια χώρα που διαθέτει ένα ικανό δυναμικό που μπορεί να συμπεριληφθεί σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
Και το εγχείρημα των 8 μικρών πρωτοπόρων μαθητών, που επιχειρούν για πρώτη φορά και αυτόνομοι στην ανώτερη κατηγορία, ίσως να είναι μια υπόθεση εθνικής ιστορίας που αξίζει να την παρακολουθήσουμε.
Λεπτομέρειες εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε τι διαφέρει από τα ήδη υπάρχοντα συστήματα
Μετά από επαναλαμβανόμενες αναβολές
Η εταιρεία αποκαλύπτει σχέδιο για την περικοπή περίπου του 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της
Τον μήνυσε για παραβιάσεις κατά την αγορά μετοχών της πρώην Twitter Inc
Στο στόχαστρο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Έχει τις περισσότερες λήψεις στο App Store της Apple στις ΗΠΑ - Πώς λειτουργεί
Στόχος οι 30 εμφυτεύσεις σε ανθρώπους μέσα στο 2025
Νέα καθυστέρηση στην απόπειρα να ανταγωνιστεί την SpaceX του Έλον Μασκ
Παρατηρήθηκαν «ανωμαλίες» στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.