Τεχνολογια - Επιστημη

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους δεν ήταν μεμονωμένος, υποστηρίζουν επιστήμονες

Μελέτες υποδηλώνουν ότι ένας άλλος μεγάλος αστεροειδής έπεσε στον πλανήτη περίπου την ίδια εποχή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μελέτη: Ο αστεροειδής που έφερε το τέλος της βασιλείας των δεινοσαύρων στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν μεμονωμένος.

Ο τεράστιος αστεροειδής που έφερε το τέλος της βασιλείας των δεινοσαύρων όταν έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν μεμονωμένος, σύμφωνα με ερευνητές.

Λεπτομερείς σαρώσεις υποδηλώνουν ότι ένας άλλος μεγάλος αστεροειδής έπεσε στον πλανήτη περίπου την ίδια εποχή, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, προκαλώντας τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου κρατήρα στα ανοικτά των ακτών της Γουινέας στη Δυτική Αφρική.

Αστεροειδής χτύπησε τη Γη με ταχύτητα σχεδόν 45.000 μίλια/ώρα

Η βίαιη σύγκρουση πριν από 65 και 67 εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε έναν κρατήρα με διάμετρο μεγαλύτερη από πέντε μίλια, αποκαλύπτουν οι σαρώσεις, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αστεροειδής είχε πλάτος ένα τέταρτο του μιλίου και χτύπησε τη Γη με ταχύτητα σχεδόν 45.000 μίλια/ώρα.

Αν και μικρότερος από τον αστεροειδή που προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ήταν αρκετά μεγάλος για να αφήσει τα σημάδια του στον πλανήτη Γη.

Χάρτης που δείχνει τη θέση του κρατήρα Ναδίρ και τα σεισμικά και γεωτρητικά δεδομένα © Nature Communications Earth & Environment

«Οι νέες εικόνες δίνουν μια εικόνα του καταστροφικού γεγονότος», δήλωσε ο δρ Ουϊσντέαν Νίκολσον, θαλάσσιος γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Χέριοτ-Γουάτ του Εδιμβούργου, ο οποίος ανακάλυψε για πρώτη φορά τον κρατήρα Ναδίρ το 2022. Εκείνη την εποχή, οι λεπτομέρειες της σύγκρουσης ήταν ασαφείς.

Για να κατανοήσουν περισσότερα για την πρόσκρουση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη σεισμική απεικόνιση για να χαρτογραφήσουν το χείλος του κρατήρα και τις γεωλογικές ουλές που βρίσκονται 300 μέτρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.

«Υπάρχουν περίπου 20 επιβεβαιωμένοι θαλάσσιοι κρατήρες παγκοσμίως, και κανένας από αυτούς δεν έχει καταγραφεί με λεπτομέρεια που να πλησιάζει αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Νίκολσον. «Είναι εξαίσιο».

Η σύγκρουση εξαπέλυσε τσουνάμι ύψους άνω των 800 μέτρων

Η σύγκρουση φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες δονήσεις που ρευστοποίησαν τα ιζήματα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού προκαλώντας τη δημιουργία ρηγμάτων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο αστεροειδής που συνδέεται με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον βράχο που δημιούργησε τον κρατήρα Ναδίρ © Unsplash+/Getty Images

Η σύγκρουση προκάλεσε κατολισθήσεις με ίχνη ζημιών ορατά για χιλιάδες τετραγωνικά μίλια πέρα από το χείλος του κρατήρα και εξαπέλυσε ένα τεράστιο τσουνάμι, ύψους άνω των 800 μέτρων, που διέσχισε τον Ατλαντικό. Οι λεπτομέρειες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications Earth & Environment.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε ο αστεροειδής έπληξε τη Γη, αλλά η ανακάλυψη του κρατήρα και η κατά προσέγγιση ηλικία του έχουν προκαλέσει εικασίες ότι μπορεί να ανήκε σε ένα σύμπλεγμα συγκρούσεων στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου.

Νέα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα στον κρατήρα Ναδίρ

Ο αστεροειδής που συνδέεται με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον βράχο που δημιούργησε τον κρατήρα Ναδίρ. Άφησε έναν κρατήρα πλάτους 100 μιλίων στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό.

«Το κοντινότερο που έχουν δει οι άνθρωποι σε κάτι παρόμοιο είναι το γεγονός της Τουνγκούσκα το 1908, όταν ένας αστεροειδής 50 μέτρων εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη στον ουρανό πάνω από τη Σιβηρία», δήλωσε ο Νίκολσον.

«Τα νέα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε ολόκληρο τον κρατήρα Ναδίρ είναι μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ελεγχθούν οι υποθέσεις για τους κρατήρες πρόσκρουσης, να αναπτυχθούν νέα μοντέλα σχηματισμού κρατήρων στο θαλάσσιο περιβάλλον και να κατανοηθούν οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος».

(Με πληροφορίες του Guardian)