Τεχνολογια - Επιστημη

Ελέγξτε τα smartphone όπως τον καπνό, λέει κορυφαία εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ

Αυξάνεται μεταξύ των εφήβων η προβληματική και εθιστική διαδικτυακή συμπεριφορά

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ανάγκη αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για smartphone και ηλεκτρονικές συσκευές - Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων
Τις αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις των smartphone στην ψυχική υγεία των νέων επισημαίνει εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ © EPA/Clemens Bilan

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ανάγκη αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για smartphone και ηλεκτρονικές συσκευές - Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων

Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ρυθμίζουν τις ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones, με παρόμοιο τρόπο με τα προϊόντα καπνού, για να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων, δήλωσε εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με αυξανόμενα στοιχεία ότι οι συσκευές όπως τα smartphone αυξάνουν την προβληματική συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη, οι χώρες θα πρέπει να εμπνευστούν από άλλους τομείς της δημόσιας υγείας όπου η νομοθεσία έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών, όπως οι νόμοι περί καπνού, δήλωσε η ίδια.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ανάγκη αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για smartphone και ηλεκτρονικές συσκευές - Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων
Αυξανόμενα είναι τα στοιχεία ότι τα smartphone αυξάνουν την προβληματική συμπεριφορά μεταξύ των εφήβων © EPA/Tamas Vasvari

Ανάγκη ρυθμιστικών μέτρων για τα smartphone

Μέτρα που περιλαμβάνουν όρια ηλικίας, ελεγχόμενες τιμές, ακόμη και ζώνες απαγόρευσης, λειτούργησαν για τη ρύθμιση του καπνού, οπότε θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς μπορεί να περιοριστεί η επιβλαβής χρήση φορητών συσκευών όπως τα smartphones, δήλωσε η Νατάσα Αζοπάρντι Μούσκατ, διευθύντρια πολιτικών και συστημάτων υγείας χωρών του ΠΟΥ Ευρώπης, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας, στο Γκάσταϊν της Αυστρίας.

«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε χώρους όπου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ορισμένες ψηφιακές συσκευές», όπως ακριβώς έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένους χώρους, είπε η ίδια.

Why scrolling on social media is addictive

«Να μην επιτρέψουμε στον ψηφιακό κόσμο να κυριαρχήσει στα παιδιά»

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή την κοινωνική τους θέση, είναι «εγγράμματοι, εξοπλισμένοι και ενδυναμωμένοι», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει να τα εξοπλίσουμε με τις σωστές γνώσεις, «έτσι ώστε να κυριαρχήσουν στον ψηφιακό κόσμο και να μην επιτρέψουν στον ψηφιακό κόσμο να κυριαρχήσει πάνω τους».

Μια μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η προβληματική και «εθιστική» συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.

Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11 έως 15 ετών σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 αγωνίζονται να ελέγξουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιώνουν αρνητικές συνέπειες.

Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα από τα αγόρια, με 13% έναντι 9%.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12 τοις εκατό των εφήβων κινδυνεύει από προβληματική συμπεριφορά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με τα αγόρια να έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τα κορίτσια να παρουσιάσουν σημάδια τέτοιου είδους.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ανάγκη αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για smartphone και ηλεκτρονικές συσκευές - Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων
Η σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή © EPA/Dan Himbrechts

«Όπως και με οτιδήποτε άλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία καλά και αποτελεσματικά», δήλωσε η Αζοπάρντι Μούσκατ. «Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι έχουμε μια μερίδα του πληθυσμού που αναφέρει προβληματική χρήση και γνωρίζουμε ότι αυτό τελικά μπορεί να επηρεάσει τα εκπαιδευτικά τους αποτελέσματα, την ψυχική τους υγεία και ευημερία, την παραγωγικότητά τους στο εργατικό δυναμικό».

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ο αντίκτυπος των κοινωνικών δικτύων στους νέους

Η σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας, ιδίως μεταξύ των εφήβων, συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια «πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των νέων».

Can Gen Z break free from social media addiction? - BBC News

Ο απολογισμός των στοιχείων είναι απαραίτητος, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ, δήλωσε η Αζοπάρντι Μούσκατ.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν συστηματικά και στη συνέχεια πρέπει να δούμε τι είναι πιθανό να λειτουργήσει και ποια είναι η προσέγγιση που θέλουμε να ακολουθήσουμε», είπε. «Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη λήψη μέτρων και αποφάσεων».

(Με πληροφορίες του Politico)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.