- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ελέγξτε τα smartphone όπως τον καπνό, λέει κορυφαία εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ
Αυξάνεται μεταξύ των εφήβων η προβληματική και εθιστική διαδικτυακή συμπεριφορά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ανάγκη αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για smartphone και ηλεκτρονικές συσκευές - Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων
Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ρυθμίζουν τις ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones, με παρόμοιο τρόπο με τα προϊόντα καπνού, για να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων, δήλωσε εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Με αυξανόμενα στοιχεία ότι οι συσκευές όπως τα smartphone αυξάνουν την προβληματική συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη, οι χώρες θα πρέπει να εμπνευστούν από άλλους τομείς της δημόσιας υγείας όπου η νομοθεσία έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών, όπως οι νόμοι περί καπνού, δήλωσε η ίδια.
Ανάγκη ρυθμιστικών μέτρων για τα smartphone
Μέτρα που περιλαμβάνουν όρια ηλικίας, ελεγχόμενες τιμές, ακόμη και ζώνες απαγόρευσης, λειτούργησαν για τη ρύθμιση του καπνού, οπότε θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς μπορεί να περιοριστεί η επιβλαβής χρήση φορητών συσκευών όπως τα smartphones, δήλωσε η Νατάσα Αζοπάρντι Μούσκατ, διευθύντρια πολιτικών και συστημάτων υγείας χωρών του ΠΟΥ Ευρώπης, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας, στο Γκάσταϊν της Αυστρίας.
«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε χώρους όπου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ορισμένες ψηφιακές συσκευές», όπως ακριβώς έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένους χώρους, είπε η ίδια.
«Να μην επιτρέψουμε στον ψηφιακό κόσμο να κυριαρχήσει στα παιδιά»
Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή την κοινωνική τους θέση, είναι «εγγράμματοι, εξοπλισμένοι και ενδυναμωμένοι», πρόσθεσε.
Αυτό σημαίνει να τα εξοπλίσουμε με τις σωστές γνώσεις, «έτσι ώστε να κυριαρχήσουν στον ψηφιακό κόσμο και να μην επιτρέψουν στον ψηφιακό κόσμο να κυριαρχήσει πάνω τους».
Μια μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η προβληματική και «εθιστική» συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.
📊 Adolescents from high-affluence families report more continuous online contact.
— WHO/Europe (@WHO_Europe) October 1, 2024
Discover socioeconomic disparities in digital behaviour: https://t.co/ejPpRPXdBw #adolescenthealth pic.twitter.com/ZHnh1vLYwC
Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11 έως 15 ετών σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 αγωνίζονται να ελέγξουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιώνουν αρνητικές συνέπειες.
Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα από τα αγόρια, με 13% έναντι 9%.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12 τοις εκατό των εφήβων κινδυνεύει από προβληματική συμπεριφορά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με τα αγόρια να έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τα κορίτσια να παρουσιάσουν σημάδια τέτοιου είδους.
«Όπως και με οτιδήποτε άλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία καλά και αποτελεσματικά», δήλωσε η Αζοπάρντι Μούσκατ. «Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι έχουμε μια μερίδα του πληθυσμού που αναφέρει προβληματική χρήση και γνωρίζουμε ότι αυτό τελικά μπορεί να επηρεάσει τα εκπαιδευτικά τους αποτελέσματα, την ψυχική τους υγεία και ευημερία, την παραγωγικότητά τους στο εργατικό δυναμικό».
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ο αντίκτυπος των κοινωνικών δικτύων στους νέους
Η σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας, ιδίως μεταξύ των εφήβων, συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια «πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των νέων».
Ο απολογισμός των στοιχείων είναι απαραίτητος, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ, δήλωσε η Αζοπάρντι Μούσκατ.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν συστηματικά και στη συνέχεια πρέπει να δούμε τι είναι πιθανό να λειτουργήσει και ποια είναι η προσέγγιση που θέλουμε να ακολουθήσουμε», είπε. «Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη λήψη μέτρων και αποφάσεων».
(Με πληροφορίες του Politico)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρεία αποκαλύπτει σχέδιο για την περικοπή περίπου του 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της
Τον μήνυσε για παραβιάσεις κατά την αγορά μετοχών της πρώην Twitter Inc
Στο στόχαστρο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Έχει τις περισσότερες λήψεις στο App Store της Apple στις ΗΠΑ - Πώς λειτουργεί
Στόχος οι 30 εμφυτεύσεις σε ανθρώπους μέσα στο 2025
Νέα καθυστέρηση στην απόπειρα να ανταγωνιστεί την SpaceX του Έλον Μασκ
Παρατηρήθηκαν «ανωμαλίες» στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.