Τεχνολογια - Επιστημη

Επιστήμονες κατασκεύασαν ηλιακό θερμοσίφωνο που λειτουργεί και τη νύχτα

Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση, αλλά και σε δορυφόρους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2 ηλιακοι θερμοσιφωνες σε ταρατσα
Η νέα τεχνολογία αξιοποιεί τη φυσική εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας της Γης © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας θα μπορούσε να έχει μια σειρά από χρήσεις στο μέλλον

Πριν από δύο χρόνια, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αυστραλίας, UNSW έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατάφεραν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τώρα μεταφέρουν την τεχνολογία τους στο διάστημα.

Πως λειτουργεί η νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

Αυτή η νέα τεχνολογία αξιοποιεί τη φυσική εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας της Γης, θερμότητα που διαφορετικά θα διαχεόταν στο διάστημα, για την παραγωγή ενέργειας.

Σε αντίθεση με το ηλιακό φως, το φως του φεγγαριού δεν επαρκεί για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η υπέρυθρη ακτινοβολία προσφέρει μια νέα οδό. Το πρωτότυπο της ομάδας UNSW βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τους παραδοσιακούς ηλιακούς συλλέκτες. Παρ' όλα αυτά, έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει μικρές συσκευές, όπως ρολόγια χειρός, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του σώματος, και η ομάδα οραματίζεται μελλοντικές εκδόσεις ικανές να τροφοδοτούν οικιακές συσκευές με μικρότερη κατανάλωση, όπως Wi-Fi routers, ενώ κοιμόμαστε.

Μια συσκευή ημιαγωγών που ονομάζεται θερμοακτινοβολική δίοδος, που αποτελείται από υλικά που βρίσκονται σε γυαλιά νυχτερινής όρασης, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ενέργειας από την εκπομπή υπέρυθρου φωτός. Η ποσότητα ενέργειας ήταν μικρή, 100.000 φορές μικρότερη από αυτή που παρέχεται από ένα ηλιακό πάνελ, αλλά ήταν μια «ασαφής επίδειξη ηλεκτρικής ισχύος», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή Ned Ekins-Daukes

«Με τον ίδιο τρόπο που ένα ηλιακό κύτταρο μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό απορροφώντας το ηλιακό φως που εκπέμπεται από έναν πολύ καυτό ήλιο, η θερμοακτινοβολική δίοδος παράγει ηλεκτρισμό εκπέμποντας υπέρυθρο φως σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον. Και στις δύο περιπτώσεις η διαφορά θερμοκρασίας είναι αυτή που μας επιτρέπει να παράγουμε ηλεκτρισμό», είπε η Dr Phoebe Pearce, μια από τις επστήμονες του project.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να έχει μια σειρά από χρήσεις στο μέλλον, βοηθώντας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπους που επί του παρόντος δεν είναι δυνατοί. «Καταρχήν, είναι δυνατό για εμάς να παράγουμε ενέργεια με τον τρόπο που έχουμε δείξει μόνο από τη θερμότητα του σώματος», είπε ο καθηγητής Ekins-Daukes. «Σε γενικές γραμμές, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε δυνητικά να συλλέξει αυτή την ενέργεια και να αφαιρέσει την ανάγκη για μπαταρίες σε ορισμένες συσκευές ή να βοηθήσει στην επαναφόρτισή τους. Αυτό δεν είναι κάτι που η συμβατική ηλιακή ενέργεια θα ήταν απαραίτητα μια βιώσιμη επιλογή».

Aνανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δορυφόρους

Η ομάδα του καθηγητή εργάζεται επί του παρόντος για την εφαρμογή της τεχνολογίας στο διάστημα και συγκεκριμένα σε δορυφόρους. Οι δορυφόροι τροφοδοτούνται από ηλιακά κύτταρα, αλλά βασίζονται σε μπαταρίες κατά τη διάρκεια συνθηκών έλλειψης φωτός. «Τα πρώτα ηλιακά κύτταρα πυριτίου παρουσιάστηκαν το 1953 και μέχρι το 1958 χρησιμοποιήθηκαν στον πρώτο δορυφόρο με ηλιακή ενέργεια», είπε ο καθηγητής Ekins-Daukes. «Πλέον παράγουμε πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια για τα σπίτια μας χρησιμοποιώντας ηλιακά κύτταρα πυριτίου, αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο διάστημα. Με παρόμοιο τρόπο, σκοπεύουμε να λανσάρουμε τη θερμοακτινοβολική δίοδο στο διάστημα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.