- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Επιστήμονες κατασκεύασαν ηλιακό θερμοσίφωνο που λειτουργεί και τη νύχτα
Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση, αλλά και σε δορυφόρους
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας θα μπορούσε να έχει μια σειρά από χρήσεις στο μέλλον
Πριν από δύο χρόνια, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αυστραλίας, UNSW έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατάφεραν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τώρα μεταφέρουν την τεχνολογία τους στο διάστημα.
Πως λειτουργεί η νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
Αυτή η νέα τεχνολογία αξιοποιεί τη φυσική εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας της Γης, θερμότητα που διαφορετικά θα διαχεόταν στο διάστημα, για την παραγωγή ενέργειας.
Σε αντίθεση με το ηλιακό φως, το φως του φεγγαριού δεν επαρκεί για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η υπέρυθρη ακτινοβολία προσφέρει μια νέα οδό. Το πρωτότυπο της ομάδας UNSW βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τους παραδοσιακούς ηλιακούς συλλέκτες. Παρ' όλα αυτά, έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει μικρές συσκευές, όπως ρολόγια χειρός, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του σώματος, και η ομάδα οραματίζεται μελλοντικές εκδόσεις ικανές να τροφοδοτούν οικιακές συσκευές με μικρότερη κατανάλωση, όπως Wi-Fi routers, ενώ κοιμόμαστε.
Μια συσκευή ημιαγωγών που ονομάζεται θερμοακτινοβολική δίοδος, που αποτελείται από υλικά που βρίσκονται σε γυαλιά νυχτερινής όρασης, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ενέργειας από την εκπομπή υπέρυθρου φωτός. Η ποσότητα ενέργειας ήταν μικρή, 100.000 φορές μικρότερη από αυτή που παρέχεται από ένα ηλιακό πάνελ, αλλά ήταν μια «ασαφής επίδειξη ηλεκτρικής ισχύος», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή Ned Ekins-Daukes.
«Με τον ίδιο τρόπο που ένα ηλιακό κύτταρο μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό απορροφώντας το ηλιακό φως που εκπέμπεται από έναν πολύ καυτό ήλιο, η θερμοακτινοβολική δίοδος παράγει ηλεκτρισμό εκπέμποντας υπέρυθρο φως σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον. Και στις δύο περιπτώσεις η διαφορά θερμοκρασίας είναι αυτή που μας επιτρέπει να παράγουμε ηλεκτρισμό», είπε η Dr Phoebe Pearce, μια από τις επστήμονες του project.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να έχει μια σειρά από χρήσεις στο μέλλον, βοηθώντας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπους που επί του παρόντος δεν είναι δυνατοί. «Καταρχήν, είναι δυνατό για εμάς να παράγουμε ενέργεια με τον τρόπο που έχουμε δείξει μόνο από τη θερμότητα του σώματος», είπε ο καθηγητής Ekins-Daukes. «Σε γενικές γραμμές, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε δυνητικά να συλλέξει αυτή την ενέργεια και να αφαιρέσει την ανάγκη για μπαταρίες σε ορισμένες συσκευές ή να βοηθήσει στην επαναφόρτισή τους. Αυτό δεν είναι κάτι που η συμβατική ηλιακή ενέργεια θα ήταν απαραίτητα μια βιώσιμη επιλογή».
Aνανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δορυφόρους
Η ομάδα του καθηγητή εργάζεται επί του παρόντος για την εφαρμογή της τεχνολογίας στο διάστημα και συγκεκριμένα σε δορυφόρους. Οι δορυφόροι τροφοδοτούνται από ηλιακά κύτταρα, αλλά βασίζονται σε μπαταρίες κατά τη διάρκεια συνθηκών έλλειψης φωτός. «Τα πρώτα ηλιακά κύτταρα πυριτίου παρουσιάστηκαν το 1953 και μέχρι το 1958 χρησιμοποιήθηκαν στον πρώτο δορυφόρο με ηλιακή ενέργεια», είπε ο καθηγητής Ekins-Daukes. «Πλέον παράγουμε πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια για τα σπίτια μας χρησιμοποιώντας ηλιακά κύτταρα πυριτίου, αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο διάστημα. Με παρόμοιο τρόπο, σκοπεύουμε να λανσάρουμε τη θερμοακτινοβολική δίοδο στο διάστημα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.