Τεχνολογια - Επιστημη

Σαν Σήμερα: 27 Σεπτεμβρίου 1998 η Google αρχίζει να λειτουργεί

H εταιρεία που πραγματικά έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Google: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακυρώνει πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ - Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση
Την ακύρωση του προστίμου που είχε επιβάλλει η Κομισιόν στην Google αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης © EPA/Hannibal Hanschke

Σαν Σήμερα: 27 Σεπτεμβρίου 1998 η Google αρχίζει να λειτουργεί 

Σαν Σήμερα η Google η οποία ιδρύθηκε μεν στις 4 Σεπτεμβρίου 1998, αλλά γιορτάζει την επέτειό της στις 27 Σεπτεμ βρίου μετά από μια ανακοίνωση ότι μετατοπίζεται από τον τρόπο με τον οποίο έβρισκε τις σελίδες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1998 ξεκίνησε λοιπόν να λειτουργεί η Google. Η λέξη “γκουγκλάρισμα” μπήκε στην καθημερινότητά μας και χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη στον Θεό της Τεχνολογίας.

Έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε. Έχοντας διανύσει τα ⅔ του 2024 και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο 2025, η Google ελέγχει τις ζωές μας. Δεν είναι μόνο η ενημέρωση, η πληροφορία και η εκπαίδευση που μας προσφέρει. Το Google Maps άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε. Πλέον δεν χρειάζεται να ρωτάς τον κάθε περαστικό, ταξιτζή ή να βγάζεις χάρτη για να φτάσεις με ασφάλεια και εντός χρόνου σε μία τοποθεσία. Ο τρόπος πλοήγησης άλλαξε καθώς μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να δούμε τον κυκλοφοριακό φόρτο και να ανακαλύψουμε νέα μέρη.

BBC Documentary   -  A World Without Google -  History Of Google

Google: Η γνωριμία Page και Brin

Από τύχη ή και μοίρα, οι υποψήφιοι διδάκτορες Sergey Brin και Larry Page γνωρίστηκαν στο πρόγραμμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Stanford στα τέλη της δεκαετίας του '90. H γνωριμία αυτή έμελλε να αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα.

Γρήγορα έμαθαν ότι μοιράζονταν ένα παρόμοιο όραμα: να κάνουν τον Παγκόσμιο Ιστό πιο προσιτό. Το δίδυμο εργάστηκε ακούραστα από τα δωμάτια των κοιτόνων τους για να αναπτύξούν μια καλύτερη μηχανή αναζήτησης. Καθώς σημείωναν σημαντική πρόοδο στο έργο τους, αναγκάστηκαν να αλλάξουν «γραφεία» και από τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών να μετακομίσουν σε ένα νοικιασμένο γκαράζ. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1998, γεννήθηκε επίσημα η Google Inc, ως ιδιωτική εταιρεία.

«Πολλά έχουν αλλάξει από το 1998 - συμπεριλαμβανομένου του λογότυπού μας όπως φαίνεται στο σημερινό Doodle - αλλά η αποστολή μας παρέμεινε η ίδια: να οργανώσουμε τις πληροφορίες του κόσμου και να τις καταστήσουμε καθολικά προσβάσιμες και χρήσιμες. Δισεκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την Google για να κάνουν αναζήτηση, να συνδεθούν, να εργαστούν, να παίξουν και πολλά άλλα!», μας πληροφορεί η Google με αφορμή τα γενέθλιά της.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

History of Google Company - Animated

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Γκούγκλ» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Γκούγκολ», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Η Google μετακομίζει στα πρώτα της γραφεία στο Mountain View, στο E. Bayshore 2400. Το 2004, ανοίγει την επίσημη έδρα της στο Amphitheater Parkway1600, επίσης στο Mountain View. Σήμερα διατηρεί γραφεία σε περισσότερες από 160 πόλεις, που καλύπτουν σχεδόν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 80.000 εργαζομένους. Στις 9 Μαΐου του 2000 κυκλοφορεί το Google.com σε δέκα, διαφορετικές ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Σουηδικά, Φινλανδικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ολλανδικά, Νορβηγικά και Δανέζικα.

Την 1η Απριλίου του 2004 πραγματοποιείται η εκκίνηση του Gmail. Λόγω Πρωταπριλιάς, μερικοί άνθρωποι δεν το πιστεύουν. Σήμερα, μετράει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες. Στις 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η αρχική δημόσια προσφορά της Google, προσφέροντας 19,605,052 μετοχές στην τιμή των 85 δολαρίων η κάθε μία.

Το 2005, τα Maps και το Earth ξεκινούν την οργάνωση πληροφοριών του πραγματικού κόσμου. Στις 8 Φεβρουαρίου μπαίνουν σε λειτουργία τα Google Maps. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο ενεργοί χρήστες των Maps το μήνα, καθώς η υπηρεσία παρέχει πρόσβαση σε καταχωρήσεις για περισσότερες από 150 εκατομμύρια επιχειρήσεις και τοποθεσίες, σε περισσότερες από 220 χώρες και περιοχές, σε όλο τον κόσμο.

Στις 4 Σεπτεμβρίου το Google Chrome είναι πλέον διαθέσιμο για λήψη, μαζί με ένα βιβλίο κόμικς, με εικονογράφηση της ομάδας, που παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα πλοήγησης ανοιχτού κώδικα. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ενεργά προγράμματα πλοήγησης Chrome παγκοσμίως.

Στις 23 Σεπτεμβρίου η T-Mobile λανσάρει το G1, το πρώτο τηλέφωνο που βασίστηκε στο λειτουργικό σύστημα Android. Σήμερα, στην αγορά, υπάρχουν πάνω από 24.000 συσκευές Android, από περισσότερες από 1.300 μάρκες και πάνω από 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές Android σε όλο τον κόσμο.

The Google Story

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.