Τεχνολογια - Επιστημη

Meta Orion: Δείτε τα πρώτα AR γυαλιά της εταιρείας

Τα γυαλιά είναι σε πρωτότυπο στάδιο και δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
το πρώτο ζευγάρι γυαλιών AR
Tο πρώτο ζευγάρι γυαλιών AR της Meta © about.meta.com

Τα γυαλιά Orion συσκευάζουν την πιο προηγμένη οθόνη AR που έχει συναρμολογηθεί ποτέ με 7 ενσωματωμένες κάμερες

Ο CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, παρουσίασε το Orion, το πρώτο ζευγάρι γυαλιών AR στο πλαίσιο της εκδήλωσης Connect 2024.

Orion, Explained

Η Meta έχει ενσωματώσει 7 κάμερες στα γυαλιά Orion

Η Meta δηλώνει ότι πρόκειται για τα πιο εξελιγμένα γυαλιά AR (Augmented reality - Επαυξημένη πραγματικότητα) που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω διαφόρων πρωτοποριακών τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν από τα Reality Labs της εταιρείας την τελευταία δεκαετία.

Τα γυαλιά Orion συσκευάζουν την πιο προηγμένη οθόνη AR που έχει συναρμολογηθεί ποτέ, παρέχοντας περίπου 70 μοίρες οπτικού πεδίου, το μεγαλύτερο στον μικρότερο παράγοντα μορφής γυαλιών AR μέχρι σήμερα. Οι φακοί είναι κατασκευασμένοι από ανθρακικό πυρίτιο αντί για γυαλί, καθιστώντας τα απίστευτα ελαφριά. Η Meta χρησιμοποιεί επίσης προβολείς uLED που είναι εξαιρετικά μικροί και εξαιρετικά αποδοτικοί στην κατανάλωση ενέργειας.

Η Meta έχει ενσωματώσει επτά μικροσκοπικές κάμερες και αισθητήρες στις στεφάνες του σκελετού του Orion, κατασκευασμένες από μαγνήσιο για ανάλαφρη ανθεκτικότητα. Παρόλο που το Orion υποστηρίζει τον έλεγχο μέσω της φωνής και του βλέμματος, η Meta ανέπτυξε έναν εντελώς νέο τρόπο με την παρακολούθηση του χεριού και ένα EMG βραχιολάκι. Αυτό σας επιτρέπει να σαρώνετε, να κάνετε κλικ και να κάνετε κύλιση ενώ κρατάτε το χέρι σας άνετα στο πλευρό σας.

Αντί για έτοιμους επεξεργαστές, η Meta ανέπτυξε το δικό της εξαιρετικά εξειδικευμένο custom chip. Αυτό είναι εξαιρετικά αποδοτικό σε ισχύ και βελτιστοποιημένο για τους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, μηχανικής αντίληψης και γραφικών της. Η παρακολούθηση χεριών και ματιών, μαζί με την τεχνολογία ταυτόχρονου εντοπισμού και χαρτογράφησης (SLAM), απαιτούν συνήθως εκατοντάδες milliwatt ισχύος και παράγουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Η Meta έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας σε μόλις μερικές δεκάδες milliwatt, μειώνοντας έτσι τη θερμότητα.

Για να καταστήσει το Orion πραγματικά ασύρματο και μικρό, η Meta κατασκεύασε ένα ασύρματο υπολογιστικό σύστημα με διπλούς επεξεργαστές, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικά σχεδιασμένου από τη Meta. Παρέχει την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την απόδοση γραφικών χαμηλής καθυστέρησης, την AI και κάποια πρόσθετη μηχανική αντίληψη. Για μια πιο ομαλή εμπειρία, τα γυαλιά θα εκτελούν όλους τους αλγόριθμους παρακολούθησης χεριών, παρακολούθησης ματιών, SLAM και εξειδικευμένους αλγόριθμους γραφικών που κλειδώνουν τον κόσμο AR, ενώ το puck θα εκτελεί τη λογική της εφαρμογής.

Το Orion είναι ακόμα πρωτότυπο, όχι ένα καταναλωτικό προϊόν. Ξεκινώντας από σήμερα, η Meta θα μοιραστεί το πρωτότυπο Orion με τους υπαλλήλους της και επιλεγμένο εξωτερικό κοινό για τις απαραίτητες δοκιμές. Η Meta σκοπεύει να δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων AR γυαλιών για καταναλωτές και να τα διαθέσει στο εγγύς μέλλον. Πριν από την αποστολή, η Meta πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα της οθόνης AR για ακόμη πιο ευκρινή οπτικά στοιχεία, να βελτιστοποιήσει τον παράγοντα μορφής για να το κάνει ακόμη μικρότερο και να βρει τρόπους για την κατασκευή τους με προσιτό κόστος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.