Τεχνολογια - Επιστημη

Έκθεση: Amazon, Tesla και Meta μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως που υπονομεύουν τη δημοκρατία

«Παίζουν το μακροπρόθεσμο παιχνίδι - Τους ενδιαφέρει η μεγιστοποίηση της επιρροής τους»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Amazon, Tesla και Meta περιλαμβάνονται σε έκθεση για τις μεγάλες εταιρίες του κόσμου που υπονομεύουν τη δημοκρατία - Για ποιες πρακτικές κατηγορούνται.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως οι Amazon, Tesla και Meta κατηγορούνται ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία © EPA/Justin Lane

Amazon, Tesla και Meta περιλαμβάνονται σε έκθεση για τις μεγάλες εταιρίες του κόσμου που υπονομεύουν τη δημοκρατία - Για ποιες πρακτικές κατηγορούνται.

Για διεθνή υπονόμευση της δημοκρατίας κατηγορούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως οι Amazon, Tesla και Meta, υποστηρίζοντας οικονομικά ακροδεξιά πολιτικά κινήματα, χρηματοδοτώντας και επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση και παραβιάζοντας τα συνδικαλιστικά και ανθρώπινα δικαιώματα, σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC).

Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στην έκθεση για την υπονόμευση της δημοκρατίας είναι η Amazon, η Tesla, η Meta, η ExxonMobil, η Blackstone, η Vanguard και η Glencore. Οι βραχίονες πίεσης των εταιρειών προσπαθούν να διαμορφώσουν την παγκόσμια πολιτική στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον στη Νέα Υόρκη, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Amazon: Βαθύτατος αντίκτυπος στους κλάδους που δραστηριοποιείται

Για την Amazon, η έκθεση σημειώνει ότι το μέγεθος και ο ρόλος της εταιρείας ως πέμπτου μεγαλύτερου εργοδότη στον κόσμο και ως του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή και της υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους, είχε βαθύτατο αντίκτυπο στους κλάδους και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται.

«Η εταιρεία έχει γίνει διαβόητη για τη διάλυση των συνδικάτων και τους χαμηλούς μισθούς σε πολλές ηπείρους, το μονοπώλιο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις πρωτοφανείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω των κέντρων δεδομένων AWS, την εταιρική φοροδιαφυγή και τις πιέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών της Amazon στις ΗΠΑ, η αμφισβήτηση από την εταιρεία της συνταγματικότητας του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), οι προσπάθειές της στον Καναδά να ανατρέψει την εργατική νομοθεσία, η απαγόρευση των λομπίστες της Amazon από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή αρνήθηκαν να παραστούν σε ακροάσεις για τις παραβιάσεις των εργαζομένων και η άρνηση να διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα στη Γερμανία.

Η Amazon έχει επίσης χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες ακροδεξιών πολιτικών ομάδων να υπονομεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ενώ η ιστοσελίδα λιανικού εμπορίου της έχει χρησιμοποιηθεί από ομάδες διασποράς μίσους για τη συγκέντρωση χρημάτων και την πώληση προϊόντων.

Παραβιάσεις δικαιωμάτων και επιθέσεις στα συνδικάτα και τη δημοκρατία

Σε ό,τι αφορά την Tesla, η έκθεση αναφέρει την αντισυνδικαλιστική δράση της εταιρείας στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Σουηδία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού της, καθώς και την προσωπική αντίθεση του Έλον Μασκ στα συνδικάτα και τη δημοκρατία, τις αμφισβητήσεις του NLRB στις ΗΠΑ και την υποστήριξή του στους αυταρχικούς πολιτικούς ηγέτες Ντόναλντ Τραμπ, Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή και Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία.

Η έκθεση αναφέρει τη Meta, τη μεγαλύτερη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, για τον τεράστιο ρόλο της στο να επιτρέπει και να επιτρέπει στην ακροδεξιά προπαγάνδα και τα κινήματα να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της για να αυξάνουν τα μέλη τους και να συγκεντρώνουν υποστήριξη στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Αναφέρει επίσης αντίποινα από την εταιρεία για ρυθμιστικά μέτρα στον Καναδά και δαπανηρές προσπάθειες άσκησης πίεσης κατά των νόμων για τη ρύθμιση της ιδιωτικότητας των δεδομένων.

Χρηματοδότηση ερευνών κατά της κλιματικής κρίσης

Η Glencore, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο με βάση τα έσοδα, συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για τον ρόλο της στη χρηματοδότηση εκστρατειών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά των αυτοχθόνων κοινοτήτων και των ακτιβιστών.

Η Blackstone, η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων της οποίας ηγείται ο Στίβεν Σβάρτσμαν, δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται στην έκθεση για το ρόλο της στη χρηματοδότηση ακροδεξιών πολιτικών κινημάτων, σε επενδύσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων και στην αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο.

«Το δίκτυο της Blackstone έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη πολιτικών και πολιτικών δυνάμεων που υπόσχονται να αποτρέψουν ή να εξαλείψουν ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να την θέσουν προ των ευθυνών της», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο όμιλος Vanguard Group συμπεριλήφθηκε στην έκθεση λόγω του ρόλου του στη χρηματοδότηση ορισμένων από τις πιο αντιδημοκρατικές εταιρείες στον κόσμο. Η ExxonMobil αναφέρθηκε για τη χρηματοδότηση έρευνας κατά της κλιματικής επιστήμης και επιθετικών πιέσεων κατά των περιβαλλοντικών κανονισμών.

Ακόμη και σε «εύρωστες δημοκρατίες» τα αιτήματα των εργαζομένων «υπερκαλύπτονται από τις επιχειρήσεις εταιρικού λόμπι, είτε στη χάραξη πολιτικής είτε στις εκλογές αυτές καθαυτές», δήλωσε ο Todd Brogan, διευθυντής εκστρατειών και οργάνωσης της ITUC.

«Πρόκειται για την εξουσία, για το ποιος την έχει και ποιος καθορίζει την ατζέντα. Ξέρουμε ως συνδικαλιστές ότι αν δεν οργανωθούμε, το αφεντικό καθορίζει την ατζέντα στον χώρο εργασίας, και ξέρουμε ως πολίτες στις χώρες μας ότι αν δεν οργανωθούμε και δεν απαιτήσουμε κυβερνήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων, η εταιρική εξουσία είναι αυτή που θα καθορίζει την ατζέντα.

«Παίζουν το μακροπρόθεσμο παιχνίδι, και είναι ένα παιχνίδι για τη μετατόπιση της εξουσίας μακριά από τη δημοκρατία σε κάθε επίπεδο σε ένα παιχνίδι όπου δεν τους ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους - τους ενδιαφέρει η μεγιστοποίηση της επιρροής τους και της εξορυκτικής τους δύναμης και του κέρδους τους», πρόσθεσε ο Brogan.

«Τώρα είναι η ώρα για διεθνείς και πολυτομεακές στρατηγικές, επειδή πρόκειται, σε πολλές περιπτώσεις, για πολυεθνικές εταιρείες που είναι πιο ισχυρές από τα κράτη και δεν έχουν καμία απολύτως δημοκρατική λογοδοσία, εκτός από τους οργανωμένους εργαζόμενους».

Η ITUC περιλαμβάνει μέλη εργατικών ομάδων από 169 έθνη και εδάφη σε όλο τον κόσμο που εκπροσωπούν 191 εκατομμύρια εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένης της AFL-CIO, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων στις ΗΠΑ, και του Trades Union Congress στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρόκειται να συμμετάσχουν σε εκλογές το 2024, η ομοσπονδία πιέζει για μια διεθνή δεσμευτική συνθήκη που επεξεργάζεται η διακυβερνητική ομάδα εργασίας ανοικτού τύπου για να καταστήσει τις πολυεθνικές εταιρείες υπόλογες βάσει των διεθνών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.