Τεχνολογια - Επιστημη

Επανάσταση στη διάρκεια τροφίμων: Tι σχεδιάζεται στην παγκόσμια αγορά

Υπό δοκιμή σε τέσσερις ηπείρους τεχνολογία συσκευασίας που παρατείνει τη διάρκεια ζωής στο ράφι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επαναστατική τεχνολογία συσκευασίας τροφίμων που παρατείνει τη διάρκεια ζωής στο ράφι δοκιμάζεται πιλοτικά σε τέσσερις ηπείρους - Πώς λειτουργεί.
Τεχνολογία συσκευασίας που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων στο ράφι τελεί υπό δοκιμή σε 4 ηπείρους © Unsplash+/Getty Images

Επαναστατική τεχνολογία συσκευασίας τροφίμων που παρατείνει τη διάρκεια ζωής στο ράφι δοκιμάζεται πιλοτικά σε τέσσερις ηπείρους - Πώς λειτουργεί.

Μια πρωτοποριακή νέα τεχνολογία συσκευασίας που έχει σχεδιαστεί για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων τροφίμων δοκιμάζεται σε τέσσερις ηπείρους, από τη βρετανική εταιρεία OSY Group.

Οι δοκιμές αυτές, στις οποίες συμμετέχουν 21 εμπορικοί εταίροι, αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων παρατείνοντας τη φρεσκάδα προϊόντων όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, πουλερικά και ψωμί.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, τη Σιγκαπούρη και την Ινδία. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν παντοπωλεία, παραγωγούς τροφίμων, εξαγωγείς και εταιρείες συσκευασίας, οι οποίοι ανυπομονούν να δοκιμάσουν το Xtend, τη ναυαρχίδα της αντιμικροβιακής επίστρωσης συσκευασίας του OSY Group.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία που υπόσχεται επανάσταση στη διάρκεια τροφίμων

Το Xtend λειτουργεί δημιουργώντας μικροσκοπικές ακίδες στις επιφάνειες συσκευασίας, οι οποίες τρυπούν και σκοτώνουν τα επιβλαβή μικρόβια, επιβραδύνοντας σημαντικά τη διαδικασία αλλοίωσης και διατηρώντας τα προϊόντα πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η τεχνολογία έχει ήδη υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε θετικά αποτελέσματα σε τεστ ηγετικής φίρμας του λιανεμπορίου τροφίμων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OSY Group Μαρκ Μπρέιτερμαν δήλωσε ότι η προθυμία 21 εμπορικών εταίρων να εγγραφούν για δοκιμές αποδεικνύει πώς η OSY Group κερδίζει έδαφος διεθνώς, σε διαφορετικές μάλιστα γεωγραφικές ζώνες και τύπους προϊόντων, καθώς και ότι επικυρώνει τη ζήτηση για την τεχνολογία της ως τρόπου μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Σημείωσε ότι τα σχόλια μετά τις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «εξαιρετικά θετικά» και πως η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα των διεθνών δοκιμών της.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας, τα αποτελέσματα έχουν δείξει αύξηση της διάρκειας ζωής έως και 40%, ενώ η παράταση κατά μία ημέρα για ορισμένους τύπους προϊόντων μειώνει τη σπατάλη τροφίμων κατά το ήμισυ.

Βιώσιμη καινοτομία για την καταπολέμηση ενός παγκόσμιου προβλήματος

Δεδομένου ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο τρόφιμα σπαταλούνται παγκοσμίως και ότι τα απορρίμματα τροφίμων συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο όμιλος OSY ελπίζει ότι η τεχνολογία του θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος.

«Η χρηματοδότηση που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα μας έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αυτές τις δοκιμές, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο της τεχνολογίας μας σε διαφορετικούς τύπους προϊόντων σε άλλες αγορές και κλίματα, καθώς και σε άλλες μορφές συσκευασίας», πρόσθεσε ο Μπρέιτερμαν.

Οι παγκόσμιες φιλοδοξίες του OSY Group υποστηρίχθηκαν πρόσφατα με επιχορήγηση από το πρόγραμμα Global Explorers του Innovate UK.

Η χρηματοδότηση αυτή θα βοηθήσει την εταιρεία να προωθήσει τις συνεργασίες της και να διεξάγει περαιτέρω έρευνα σχετικά με το Xtend, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να πρωτοπορεί στη βιώσιμη καινοτομία.

Καθώς οι δοκιμές προχωρούν, η εταιρεία παραμένει αισιόδοξη ότι το Xtend θα μειώσει σημαντικά τα απόβλητα τροφίμων παγκοσμίως, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τη βρετανική εφευρετικότητα.

(Με πληροφορίες του New Food Magazine)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.