Τεχνολογια - Επιστημη

Οι δορυφόροι του Έλον Μασκ «τυφλώνουν» τα τηλεσκόπια και εμποδίζουν τους επιστήμονες

Σήμερα υπάρχουν 6.402 δορυφόροι του Starlink σε τροχιά 550 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
εκτοξευση πυραυλου
Εκτόξευση δορυφόρου της SpaceX © Instagram/spacex

Η νέα γενιά δορυφόρων Starlink του Έλον Μασκ παρεμβαίνει περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από ό,τι οι προηγούμενες εκδόσεις

Το δίκτυο δορυφόρων Starlink του Έλον Μασκ εμποδίζει την ικανότητα των επιστημόνων να παρατηρήσουν στο σύμπαν, σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές.

How Elon Musk’s Starlink Is Bringing In Billions For SpaceX

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη φωτορύπανση από τους δορυφόρους

Η νέα γενιά δορυφόρων Starlink, οι οποίοι παρέχουν γρήγορο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, παρεμβαίνει περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από ό,τι οι προηγούμενες εκδόσεις. Έτσι, σύμφωνα με το BBC, οι χιλιάδες δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά «τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και εμποδίζουν την αστρονομική έρευνα, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας (ASTRON). Η SpaceX, στην οποία ανήκει το Starlink, δεν απάντησε σε αίτημα του BBC για σχόλια.

Οι δορυφόροι παρέχουν ευρυζωνικό διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, συχνά σε απομακρυσμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων περιοχών όπως η Ουκρανία και η Υεμένη. Πάντως, το 2022, οι δοκιμές έδειξαν ότι το Starlink θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητες διαδικτύου τέσσερις φορές ταχύτερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Βλέπουμε όλο και λιγότερα από τον ουρανό»

Οι αστρονόμοι λένε ότι αυτό έχει κόστος. «Κάθε φορά που εκτοξεύονται περισσότεροι από αυτούς τους δορυφόρους, βλέπουμε όλο και λιγότερα από τον ουρανό», δήλωσε στο BBC News η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ, διευθύντρια του ASTRON. Η ίδια είπε: «Προσπαθούμε να εξετάσουμε πράγματα όπως οι πίδακες, οι οποίοι εκπέμπονται από τις μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών. Εξετάζουμε μερικούς από τους αρχαιότερους γαλαξίες, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, καθώς και εξωπλανήτες». Μάλιστα, η Ντέμπσεϊ υπογράμμισε τις περιοχές που επηρεάζει η ακτινοβολία των δορυφόρων. Οι παρεμβολές από τους δορυφόρους δεύτερης γενιάς ή V2, διαπιστώθηκε από το ASTRON ότι είναι 32 φορές ισχυρότερες από την πρώτη γενιά. Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται, υπερβαίνει τους κανονισμούς που έχει θέσει ο οργανισμός του κλάδου, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, υπάρχουν σήμερα 6.402 δορυφόροι του Starlink σε τροχιά σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Οι δορυφόροι είναι σχετικά μεγάλοι - με επίπεδους πίνακες 3 μέτρων και μια ηλιακή συστοιχία 8 μέτρων για την παροχή ενέργειας. Ο κύριος ανταγωνιστής της SpaceX, η OneWeb, έχει λιγότερους από 1.000 δορυφόρους. Πρόκειται, όμως, για έναν αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό τομέα. Η Amazon αναπτύσσει το δικό της δίκτυο και ελπίζει να εκτοξεύσει τουλάχιστον 3.000 δορυφόρους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000. Η μελέτη έγινε με τη χρήση του ραδιοτηλεσκοπίου LOFAR στην Ολλανδία σε μία μόνο ημέρα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο. Πολλά αντικείμενα στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων μακρινών γαλαξιών και πλανητών, εκπέμπουν φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Αυτή η ακτινοβολία «ταξιδεύει» σαν κύματα και τα ραδιοτηλεσκόπια μπορούν να πιάσουν αυτά τα κύματα, επιτρέποντάς μας να έχουμε μια εικόνα των πραγμάτων που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Ωστόσο, αυτά τα κύματα διαταράσσονται από τους δορυφόρους. Οι επιστήμονες βρήκαν ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από σχεδόν όλους τους δορυφόρους V2 Starlink που παρατήρησαν. Ήταν περίπου 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από ό,τι από τις πιο αδύναμες πηγές φωτός που εντοπίστηκαν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας
Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.