Τεχνολογια - Επιστημη

Aμερικανοί πρόεδροι που έχουν δει UFO

Πώς στο Οβάλ Γραφείο συζητιέται συχνά η θεωρία συνωμοσίας περί ιπτάμενων αντικειμένων από το μακρινό διάστημα

Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόσοι Αμερικάνοι πρόεδροι έχουν δει UFO; Το βιβλίο του Garrett M. Graff δίνει άλλη διάσταση στο ζήτημα

Ο δημοσιογράφος και ιστορικός Garrett M. Graff έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “UFO: The Inside Story of the US Government's Search for Alien Life Here and Out There’’, στο οποίο αφηγείται πώς πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι πίστεψαν στα UFO. Φαίνεται ότι, στις αρχές της δεύτερης θητείας του, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ρώτησε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ —όταν είχαν βρεθεί στη Γενεύη για τη σύνοδο κορυφής σχετικά με τον έλεγχο των όπλων— αν οι Σοβιετικοί θα βοηθούσαν τους Αμερικανούς σε περίπτωση ξαφνική επίθεσης από εξωγήινους. Ο Γκορμπατσόφ εξεπλάγη αλλά τον καθησύχασε. Και ο Ρέιγκαν, με τη σειρά του, καθησύχασε τον Γκορμπατσόφ: «Κι εμείς θα σας βοηθούσαμε,» είπε. Το 1974 ο Ρέιγκαν είχε συναντήσει ένα UFO ενώ πετούσε σε ένα Cessna Citation κοντά στο Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια.

Οι Αμερικάνοι πρόεδροι που πίστεψαν στα UFO

Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η συζήτηση ήταν μια ευκαιρία διατυπωθεί μια κοινή επιθυμία προστασίας της ανθρωπότητας στη Γη, η οποία ωστόσο απειλούνταν και απειλείται περισσότερο από τον πυρηνικό πόλεμο παρά από τους εξωγήινους. Η αναφορά του Ρέιγκαν στους εξωγήινους είχε ένα στοιχείο ανορθολογισμού: ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν λάτρης της επιστημονικής φαντασίας. Δεν ήταν ο μόνος. Υπό την επήρεια της επιστημονικής φαντασίας, κι άλλοι πρόεδροι είχαν πειστεί για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Κι από τότε που άρχισε η συζήτηση για τα UFO κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Χάρι Τρούμαν, οι αμερικανικές προεδρίες βάλθηκαν να βρουν την αλήθεια.

Το 1947-1948 σημειώθηκε έξαρση μαρτυριών για ιπτάμενους δίσκους: διάφοροι άνθρωποι σε όλη την επικράτεια επέμεναν ότι είχαν δει παράξενα σκάφη. Τότε το Πεντάγωνο φοβόταν ότι επρόκειτο για μυστικά σοβιετικά διαστημόπλοια κατασκευασμένα από απαχθέντες Ναζί επιστήμονες πυραύλων. Ο Τρούμαν κάλεσε τον στρατιωτικό του βοηθό, τον συνταγματάρχη Ρόμπερτ Λάντρυ, και του ανέθεσε εντονότερη μελέτη και τριμηνιαία αναφορά σχετικά με τις θεάσεις UFO: όμως, τίποτα αξιόπιστο ή απειλητικό για τη χώρα δεν προέκυψε από τις πληροφορίες. Αν και οι άνθρωποι συνέχιζαν να βλέπουν UFO —ακόμα και πάνω από την περιοχή της πρωτεύουσας— συνήθως υπήρχαν αποδείξεις ότι τελικά ήταν κάτι απλούστερο, κάτι χωρίς μυστήριο. Ωστόσο, το 1976, ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ είπε ότι είχε εμπειρία με UFO και γι’ αυτό ηγήθηκε μιας έρευνας του Κογκρέσου για περίεργες θεάσεις στην πολιτεία του Μίσιγκαν.

Ο ίδιος ο Τζίμμυ Κάρτερ, προτού εκλεγεί στην προεδρία, διατεινόταν ότι το 1969, στη μικρή πόλη Λήρυ της πολιτείας της Τζόρτζια, είχε δει UFO με τα μάτια του. Καθώς ο Κάρτερ είχε σπουδάσει στην Ναυτική Ακαδημία, οι περισσότεροι Αμερικανοί πήραν στα σοβαρά τη μαρτυρία του: γνώριζε αρκετά την ουράνια πλοήγηση ώστε να μην μπερδεύει π.χ. τον πλανήτη Αφροδίτη με κάποιο δήθεν αλλόκοτο ιπτάμενο αντικείμενο. Αργότερα, οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κάρτερ είχε δει ένα σύννεφο βαρίου που είχε απελευθερωθεί από πυραύλους σε μεγάλο ύψος: επρόκειτο μάλλον για πείραμα της αεροπορικής βάσης Eglin στο Panhandle της Φλόριντα. Η εμπειρία του Κάρτερ έμοιαζε με εκείνη μιας γυναίκας από την Ατλάντα που είδε ένα ίχνος ατμού νατρίου, ο οποίος προερχόταν επίσης από τη βάση Eglin και τηλεφώνησε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό για να αναφέρει ότι «ένα UFO είχε προσγειωθεί σε δέντρο». Αργότερα, δημοφιλείς εκπομπές σαν τα X-Files συνέχισαν την κουλτούρα των UFO και των εξωγήινων. Ακόμα και ο μορφωμένος Μπιλ Κλίντον εξέφραζε το ενδιαφέρον του για τους εξωγήινους: η ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας του JFK και η ύπαρξη των UFO ήταν δύο αινίγματα που τον απασχολούσαν πολύ.

Τι ήταν τα φαινόμενα που υποτίθεται ότι είχαν δει οι πρόεδροι; Με λίγα λόγια ήταν ουράνια συμβάντα —υπάρχει άπειρη ποικιλία από τέτοια— που εξήπταν τη φαντασία: σε χώρες σαν τις ΗΠΑ όπου όλα μετατρέπονται σε μυθοπλασία, σε «δράμα», είναι πολύ εύκολη η σύγχυση της πραγματικότητας με το μυστήριο. Οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν τραφεί με τα μυθιστορήματα του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ και με την πληθώρα των οπτικοακουστικών προϊόντων γύρω από τα εξωγήινα πλάσματα, τα οποία ίσως συνεργάζονται με γήινες δυνάμεις για την καταστροφή των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα της προεδρίας Ρέιγκαν που το 1983 ονομάστηκε Πόλεμος των Άστρων είναι ενδεικτικό αυτής της πολιτικής φαντασίας η οποία, ως φαντασία, έχει στοιχεία ανορθολογισμού. Στα μάτια των περισσότερων Ευρωπαίων, αυτή η συγχώνευση λαϊκής μυθοπλασίας και γεωπολιτικής φαίνεται παράλογη· αλλά, και στο εσωτερικό των αμερικανικών ηγεσιών υπήρχαν άνθρωποι που κουνούσαν το κεφάλι τους με δυσπιστία: φαίνεται ότι ο Κόλιν Πάουελ σατίριζε τις φαντασιώσεις των προέδρων για «τα πράσινα ανθρωπάκια»· κι όσο για τον Μπαράκ Ομπάμα, σε εμφάνισή του στην εκπομπή του Τζέιμς Κόρντεν, αν και παραδέχτηκε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι ορισμένα αντικείμενα που εμφανίζονται στον ουρανό, θεώρησε απίθανη την ύπαρξη των πράσινων ανθρώπων.