Τεχνολογια - Επιστημη

Το Instagram δίνει στους γονείς έλεγχο στους λογαριασμών των παιδιών τους - Τι αλλάζει στα προφίλ των εφήβων

Θα χρειάζονται γονική άδεια για να αλλάξουν βασικές ρυθμίσεις - Αναλυτικά τα νέα δεδομένα

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Instagram: Νέοι «λογαριασμοί εφήβων» για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών - Με ενισχυμένο απόρρητο και γονική εποπτεία - Όλες οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του
Το Instagram αναθεωρεί τον τρόπο λειτουργίας του για τους εφήβους © Unsplash+/Getty Images

Instagram: Νέοι «λογαριασμοί εφήβων» για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών - Με ενισχυμένο απόρρητο και γονική εποπτεία - Όλες οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του

Το Instagram αναθεωρεί τον τρόπο λειτουργίας του για τους εφήβους, υποσχόμενο περισσότερες «ενσωματωμένες προστασίες» για τους νέους και πρόσθετους ελέγχους και διαβεβαιώσεις για τους γονείς.

Οι νέοι «λογαριασμοί εφήβων» στο Instagram για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών, θα αναγκάσουν πολλές ρυθμίσεις απορρήτου να είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή, αντί να επιλέγει το παιδί.

Οι αναρτήσεις των εφήβων θα είναι επίσης ιδιωτικές - με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις δουν όσοι δεν τους ακολουθούν, και θα πρέπει να εγκρίνουν όλους τους νέους οπαδούς.

Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν μόνο με την ανάθεση της εποπτείας του λογαριασμού σε γονέα ή κηδεμόνα ή όταν το παιδί γίνει 16 ετών.

Instagram: Νέοι «λογαριασμοί εφήβων» για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών - Με ενισχυμένο απόρρητο και γονική εποπτεία - Όλες οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του
Το Instagram θα παρουσιάζει στους νέους κάτω των 16 που προσπαθούν να αλλάξουν βασικές ρυθμίσεις στον λογαριασμό τους ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα λέει ότι χρειάζονται γονική άδεια © Instagram

Πιέσεις προς τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των νέων

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δέχονται πιέσεις παγκοσμίως για να καταστήσουν τις πλατφόρμες τους ασφαλέστερες, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι δεν γίνονται αρκετά για την προστασία των νέων από το επιβλαβές περιεχόμενο.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά NSPCC χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά δήλωσε ότι η Meta και άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες περισσότερες δράσεις.

«Αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από προληπτικά μέτρα που εμποδίζουν εξαρχής τη διάδοση του επιβλαβούς περιεχομένου και της σεξουαλικής κακοποίησης στο Instagram, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν το πλεονέκτημα της ολοκληρωμένης προστασίας στα προϊόντα που χρησιμοποιούν», δήλωσε η ίδια.

Can Gen Z break free from social media addiction? - BBC News

Οι νέοι λογαριασμοί εισάγονται από την Τρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία και θα έρθουν στην ΕΕ αργότερα φέτος.

Η Meta περιγράφει τις αλλαγές ως μια «νέα εμπειρία για τους εφήβους, καθοδηγούμενη από τους γονείς» και λέει ότι «θα υποστηρίξουν καλύτερα τους γονείς και θα τους δώσουν την ηρεμία ότι οι έφηβοι τους είναι ασφαλείς με τις σωστές προστασίες στη θέση τους».

Πώς θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο του Instagram για τους έφηβους χρήστες

Οι λογαριασμοί εφήβων θα αλλάξουν κυρίως τον τρόπο λειτουργίας του Instagram για τους χρήστες μεταξύ 13 και 15 ετών, με ορισμένες ρυθμίσεις να ενεργοποιούνται από προεπιλογή.

Αυτές περιλαμβάνουν αυστηρούς ελέγχους σε ευαίσθητο περιεχόμενο για την αποφυγή συστάσεων δυνητικά επιβλαβούς υλικού και σίγαση των ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι λογαριασμοί θα ρυθμιστούν επίσης σε ιδιωτικούς αντί για δημόσιους - που σημαίνει ότι οι έφηβοι θα πρέπει να δέχονται ενεργά νέους ακολούθους και το περιεχόμενό τους δεν θα μπορεί να προβληθεί από άτομα που δεν τους ακολουθούν.

Instagram: Νέοι «λογαριασμοί εφήβων» για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών - Με ενισχυμένο απόρρητο και γονική εποπτεία - Όλες οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του
Το Instagram ισχυρίζεται ότι διαθέτει περισσότερα από 50 εργαλεία που στοχεύουν στην ασφάλεια των εφήβων © Unsplash+/Victoria Romulo

Οι γονείς που επιλέγουν να εποπτεύουν το λογαριασμό του παιδιού τους θα μπορούν να βλέπουν σε ποιους στέλνουν μηνύματα και τα θέματα για τα οποία έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται - αν και δεν θα μπορούν να βλέπουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Το Instagram λέει ότι θα αρχίσει να μετακινεί εκατομμύρια υπάρχοντες χρήστες εφήβων στη νέα εμπειρία εντός 60 ημερών από την ενημέρωσή τους για τις αλλαγές.

Αναγνώριση ηλικίας και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα θα βασίζεται κυρίως στο ότι οι χρήστες θα είναι ειλικρινείς σχετικά με την ηλικία τους - αν και το Instagram διαθέτει ήδη εργαλεία που επιδιώκουν να επαληθεύσουν την ηλικία ενός χρήστη εάν υπάρχουν υποψίες ότι δεν λέει την αλήθεια.

Από τον Ιανουάριο, στις ΗΠΑ, θα αρχίσει επίσης να χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να προσπαθεί να εντοπίζει προληπτικά εφήβους που χρησιμοποιούν λογαριασμούς ενηλίκων, ώστε να τους επαναφέρει σε έναν εφηβικό λογαριασμό.

Ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαδικτυακή ασφάλεια, που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος, απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αναλάβουν δράση για την ασφάλεια των παιδιών, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα.

Why scrolling on social media is addictive

Ο αναλυτής του κλάδου των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Matt Navarra χαρακτήρισε τις αλλαγές σημαντικές - αλλά δήλωσε ότι εξαρτώνται από την επιβολή τους.

«Όπως έχουμε δει με τους εφήβους σε όλη την ιστορία, σε τέτοιου είδους σενάρια, θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν τα εμπόδια, αν μπορούν», δήλωσε στο BBC.

«Έτσι, νομίζω ότι το Instagram θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δικλείδες ασφαλείας δεν μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν από πιο έμπειρους στην τεχνολογία εφήβους».

Ερωτήσεις για τη Meta

Το Instagram δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη πλατφόρμα που εισάγει τέτοια εργαλεία για τους γονείς - και ήδη ισχυρίζεται ότι διαθέτει περισσότερα από 50 εργαλεία που στοχεύουν στην ασφάλεια των εφήβων.

Το 2022 εισήγαγε ένα οικογενειακό κέντρο και εργαλεία εποπτείας για τους γονείς που τους επέτρεπαν να βλέπουν τους λογαριασμούς που ακολουθεί το παιδί τους και ποιος τους ακολουθεί, μεταξύ άλλων.

Το Snapchat εισήγαγε επίσης το δικό του οικογενειακό κέντρο που επιτρέπει στους γονείς άνω των 25 ετών να βλέπουν με ποιους στέλνει μηνύματα το παιδί τους και να περιορίζουν τη δυνατότητά τους να βλέπουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το YouTube δήλωσε ότι θα περιορίσει τις συστάσεις ορισμένων βίντεο υγείας και γυμναστικής σε εφήβους, όπως εκείνα που «εξιδανικεύουν» ορισμένους σωματότυπους.

Το Instagram χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογία επαλήθευσης της ηλικίας για να ελέγχει την ηλικία των εφήβων που προσπαθούν να αλλάξουν την ηλικία τους σε άνω των 18 ετών, μέσω βίντεο.

Why are we all so desperate for instagram likes? | Addicted to... Likes - BBC

Αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί παρά τον μεγάλο αριθμό προστατευτικών μέτρων στο Instagram, οι νέοι εξακολουθούν να εκτίθενται σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Μια μελέτη της Ofcom νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι κάθε παιδί με το οποίο μίλησε είχε δει βίαιο υλικό στο διαδίκτυο, με το Instagram, το WhatsApp και το Snapchat να είναι οι υπηρεσίες που αναφέρθηκαν συχνότερα.

Σύμφωνα με τον νόμο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι πλατφόρμες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεσμεύονται να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή του περιεχομένου που προωθεί την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό.

Ωστόσο, οι κανόνες δεν αναμένεται να τεθούν πλήρως σε ισχύ πριν από το 2025.

Οι γονείς αναλαμβάνουν πιο άμεσα την ευθύνη για τους λογαριασμούς των παιδιών τους

Τα τελευταία εργαλεία του Instagram θέτουν τον έλεγχο πιο σταθερά στα χέρια των γονέων, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν πλέον ακόμη πιο άμεσα την ευθύνη να αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν στο παιδί τους μεγαλύτερη ελευθερία στο Instagram και να επιβλέπουν τη δραστηριότητα και τις αλληλεπιδράσεις του.

Φυσικά, θα πρέπει επίσης να έχουν το δικό τους λογαριασμό στο Instagram.

Αλλά τελικά, οι γονείς δεν διοικούν το ίδιο το Instagram και δεν μπορούν να ελέγξουν τους αλγόριθμους που ωθούν το περιεχόμενο προς τα παιδιά τους ή το τι μοιράζονται τα δισεκατομμύρια των χρηστών του σε όλο τον κόσμο.

Ο ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Paolo Pescatore δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ψευδών ειδήσεων».

«Το smartphone έχει ανοίξει σε έναν κόσμο παραπληροφόρησης, ακατάλληλου περιεχομένου που τροφοδοτεί μια αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών», δήλωσε.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η ψηφιακή ευημερία των παιδιών και αυτό ξεκινά με την επιστροφή του ελέγχου στους γονείς».

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.