Τεχνολογια - Επιστημη

Έχει η σχέση σου μέλλον;

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η απάντηση κρύβεται σε δύο μόνο ερωτήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Έρωτας ή έλξη;». «Είναι αυτό που νιώθω αγάπη και πόσο θα κρατήσει;». «Αν παντρευτούμε θα καταλήξουμε χωρισμένοι σε ένα χρόνο;». Δύο οικονομολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι δεν είναι αυτές οι σωστές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να μάθεις αν η σχέση έχει μέλλον. Έχοντας αναλύσει δεδομένα από 4.242 ζευγάρια οι οικονομολόγοι Leora Friedberg και Steven Stern ισχυρίζονται ότι δύο είναι οι ερωτήσεις που αποδεικνύουν εμπειρικά τον πραγματικό έρωτα ή τουλάχιστον το ότι μια σχέση δεν θα καταλήξει στο διαζύγιο.

Ερώτηση 1η: Πόσο ευτυχισμένος είναι ο έγγαμος βίος σε σχέση με το πόσο ευτυχισμένος θα ήσουν αν δεν είχε ποτέ παντρευτεί;

Ερώτηση 2η: Πώς πιστεύεις ότι απάντησε ο/η σύντροφος σου στην προηγούμενη ερώτηση;

Οι εθελοντές απάντησαν δύο φορές σε διάστημα έξι ετών. Μόνο το 41% των ερωτηθέντων μάντεψε σωστά πώς αισθάνεται ο ένας για τον άλλο και αυτή είναι «η ρίζα του κακού για όλες τις σχέσεις», λένε οι επιστήμονες. Η σχέση είναι μια συνεχής διαπραγμάτευση. Όταν δεν γνωρίζεις τον σύντροφό σου και τον συναισθηματικό του κόσμο καταλήγεις να ζητάς περισσότερα από όσα μπορεί να σου δώσει, γίνεσαι πιεστικός με αποτέλεσμα να συμβάλεις στο τέλος της σχέσης.