Τεχνολογια - Επιστημη

«Απενεργοποιήστε το κινητό σας» - Απλές συμβουλές για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας

Οι λύσεις που προτείνει η NSA για να αποφύγετε κακόβουλα λογισμικά και χάκερ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κινητά τηλέφωνα: Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα δεδομένα σας - Οι λύσεις που προτείνει η NSA για να αποφύγετε κακόβουλα λογισμικά και χάκερ

Η τακτική απενεργοποίηση του κινητού τηλεφώνου σας, η απενεργοποίηση του Bluetooth και η χρήση μόνο αξιόπιστων αξεσουάρ είναι μερικές μόνο από τις συστάσεις ασφαλείας της NSA.

Το smartphone σας μπορεί να πληγεί από πλήθος απειλών ασφαλείας, από phishing έως κακόβουλο λογισμικό και spyware. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια επιτυχημένη επίθεση για να καταστρέψει το τηλέφωνό σας, να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα σας και ακόμη και να κλέψει την ταυτότητά σας. Πώς μπορείτε λοιπόν να προστατευτείτε;

Σε μια έκθεση που δημοσίευσε για κινητές συσκευές, η NSA προσφέρει μια σειρά από συμβουλές που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τους χάκερ και κακόβουλα λογισμικά από το να επιτεθούν στο τηλέφωνό σας. Μια μέθοδος είναι τόσο απλή όσο το να απενεργοποιείτε και να ενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας.

Οι επιθέσεις spearphishing μπορούν να στοχεύσουν στο τηλέφωνό σας για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, ενώ τα exploits με μηδενικό κλικ μπορούν να μολύνουν τη συσκευή σας χωρίς καμία αλληλεπίδραση εκ μέρους σας. Η συμβουλή της NSA;

Απενεργοποιήστε και ενεργοποιήστε ξανά το τηλέφωνό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτή η απλή ενέργεια μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τους χάκερ να κλέψουν πληροφορίες από το τηλέφωνό σας, αν και η υπηρεσία προειδοποιεί ότι αυτό δεν θα αποτρέψει πάντα μια επίθεση.

Η NSA ανέφερε στην έκθεσή της διάφορες άλλες απειλές που μπορούν να επηρεάσουν την κινητή σας συσκευή.

Κακόβουλες εφαρμογές μπορούν να μολύνουν το τηλέφωνό σας. Κακόβουλα δίκτυα Wi-Fi μπορούν να υποκλέψουν και να ανακατευθύνουν την κυκλοφορία από τη συσκευή σας. Το λογισμικό κατασκοπείας μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες ήχου και βίντεο στο τηλέφωνό σας. Χάκερ με απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας μπορούν να συλλέξουν δεδομένα κλήσεων ή μηνυμάτων. Κάποιος με φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, έστω και για λίγο, θα μπορούσε, φυσικά, να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό κατασκοπείας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, προτείνει η NSA:

  • Ενημερώστε τις εφαρμογές σας. Φροντίστε να ενημερώνετε τις εφαρμογές και το λειτουργικό σας σύστημα με τις τελευταίες διορθώσεις ασφαλείας.
  • Χρησιμοποιήστε επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα, όπως το App Store της Apple ή το Google Play Store.
  • Μην κάνετε κλικ οπουδήποτε. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτά μηνύματα, καθώς αυτοί είναι συνηθισμένοι τρόποι ενεργοποίησης κακόβουλου λογισμικού.
  • Προσέξτε τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi και αποφύγετε την πρόσβαση σε αυτά όταν είναι δυνατόν. Καλή θα ήταν η χρήση VPN κάθε φορά που συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο.
  • Απενεργοποιήστε το Bluetooth. Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τη σύνδεση μιας μη εξουσιοδοτημένης συσκευής στο τηλέφωνό σας.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με τουλάχιστον έξι ψηφία για να κλειδώνετε και να ξεκλειδώνετε το τηλέφωνό σας.
  • Αξιοποιήστε τα βιομετρικά στοιχεία. Ενεργοποιήστε την ενσωματωμένη σάρωση προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων της συσκευής σας για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία.
  • Χρησιμοποιήστε αξιόπιστα αξεσουάρ. Χρησιμοποιείτε μόνο αυθεντικά καλώδια φόρτισης ή αξεσουάρ φόρτισης από αξιόπιστο κατασκευαστή. Αποφύγετε τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης USB.
  • Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας όταν δεν τις χρειάζεστε.