Τεχνολογια - Επιστημη

«Eyeborg»: Ο άνθρωπος που εγκατέστησε ασύρματη κάμερα στο χαμένο του μάτι

Ο Ρομπ Σπενς εξηγεί για ποιο λόγο έκανε επέμβαση στην οφθαλμική του κόγχη

62224-137655.jpg
Newsroom
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ανδρας με μηχανικο ματι
Σκοπός του Σπενς είναι η μεταφορά αυτής της τεχνολογίας και στα προσθετικά μάτια άλλων ανθρώπων © Instagram/spence.rob

«Eyeborg»: Ο άνθρωπος που εγκατέστησε ασύρματη κάμερα στο χαμένο του μάτι 

Ένας άνδρας με το όνομα Ρομπ Σπενς από τον Καναδά, ονομάστηκε «Eyeborg» αφού τοποθέτησε στην άδεια οφθαλμική κόγχη του μια ασύρματη κάμερα.

TEDXBrussels - Rob Spence - Eyeborg, the Enhanced Self

«Eyeborg»: Μια βιντεοκάμερα η οποία επιτρέπει την καταγραφή βίντεο «πρώτου προσώπου»

Ο δημιουργός ταινιών χρειάστηκε να αφαιρέσει χειρουργικά το δεξί του μάτι, αφού είχε εμπλακεί σε ατύχημα με πυροβολισμούς όταν ήταν παιδί.

Μετά από αρκετές απόπειρες και προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί για να σώσουν το μάτι του Σπενς, τελικά το αφαίρεσε το 2007, αφού ο κερατοειδής του εκφυλίστηκε.

Μιλώντας στο CNN Business το 2011, εξήγησε: «Έπαιζα με ένα κυνηγετικό όπλο 12 χιλιοστών [και] προσπάθησα να πυροβολήσω έναν σωρό από κοπριά αγελάδας, αλλά δεν [κρατούσα] το όπλο σωστά. «Είχα το μάτι μου ακριβώς πάνω στο όπλο, όπως ένας καουμπόι στις ταινίες, και έγινε ένα ατύχημα».

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να τοποθετηθεί προσθετικό μέλος, ο Σπενς δεν ενδιαφερόταν για καμία από τις παραδοσιακές επιλογές. Αντ' αυτού, ζήτησε τη βοήθεια του σχεδιαστή Κώστα Γραμματή για τη δημιουργία μιας ασύρματης κάμερας. Μια μικροσκοπική πλακέτα κυκλώματος σχεδιάστηκε επίσης από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Μάρτιν Λινγκ. Η συσκευή τοποθετήθηκε στη συνέχεια πίσω από ένα προσθετικό μάτι που μπορούσε να τοποθετηθεί στην κόγχη του Σπενς.

Το τεχνητό μάτι του Σπενς, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «Eyeborg» (λογοπαίγνιο μεταξύ του Eye - μάτι και Cyborg- όρος που χρησιμοποιείται στην επιστημονική φαντασία για ζωντανούς οργανισμούς με τεχνητά- συνθετικά μέλη) είναι μια βιντεοκάμερα, η οποία δεν του παρέχει δυνατότητες βιονικής όρασης μεν, επιτρέπει την καταγραφή βίντεο «πρώτου προσώπου»- κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιον που φτιάχνει ταινίες- δε.

«Συνήθιζα να βλέπω στην τηλεόραση τον Βιονικό Άνθρωπο όταν ήμουν παιδί, τον “Six Million Dollar Man”. Είχα το κουκλάκι, κοιτούσες από το πίσω μέρος του κεφαλιού του, μέσα από το βιονικό του μάτι. Κάποια στιγμή κοιτούσα στο Nokia flip τηλέφωνό μου, και σκεφτόμουν ότι “είναι πολύ μικρό”. Και με αυτούς επικοινώνησα. Μου είπαν ότι θα καλούσαν τους υπεύθυνους για τις κάμερες στην Κίνα. Δεν πρόκειται για ένα σφαιρικό προσθετικό μάτι- στην πραγματικότητα είναι σαν ένας πολύ παχύς φακός επαφής. Και μέσα σε αυτό είναι μια μπαταρία, μια βιντεοκάμερα και ένας πομπός, όλα συνδεδεμένα με μια πλακέτα ώστε να μπορούν να επικοινωνούν», λέει ο ίδιος.

«Άλλοι παίζουν γκολφ. Εγώ φτιάχνω ψεύτικα μάτια- κάμερες»

Σκοπός του Σπενς είναι η μεταφορά αυτής της τεχνολογίας και στα προσθετικά μάτια άλλων ανθρώπων. «Άλλοι παίζουν γκολφ. Εγώ φτιάχνω ψεύτικα μάτια- κάμερες και καταγράφω πράγματα με αυτές» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως προαναφέρθηκε, το μάτι- κάμερα δεν είναι συνδεδεμένο στο οπτικό του νεύρο, αλλά στέλνει το υλικό που καταγράφει σε έναν δέκτη. Όσον αφορά στη χρήση για την οποία προορίζεται το υλικό αυτό, ο Σπενς, έχει χρησιμοποιήσει το μάτι- κάμερα για να τραβήξει βίντεο που προορίζονται για ένα μίνι ντοκιμαντέρ για ανθρώπους που «βελτιώνουν» τα σώματά τους μέσω της χρήσης τεχνολογίας (ανθρώπους που θα χαρακτηρίζαμε ως «cyborgs»).

Ο ίδιος συνέχισε: «Το σπουδαίο με τους μηχανικούς είναι ότι αγαπούν την επιστημονική φαντασία και την ποπ κουλτούρα, και αυτό είναι ένα πολύ επιστημονικής φαντασίας/ποπ κουλτούρας πράγμα που μπορούμε να κάνουμε».

Έκτοτε, ο Σπενς συνεργάστηκε με έναν οφθαλμίατρο για την παροχή τρισδιάστατα εκτυπωμένων οφθαλμικών προσθετικών, με την ονομασία Next Eye Prosthesis.

Στον ιστότοπό του, ο Σπενς δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που συνεργάζομαι με έναν νεαρό οφθαλμίατρο στην Πολωνία, τον Marcin Jaworski, ο οποίος έχει μια startup επιχείρηση που βασίζεται στην κατασκευή προσθετικών ματιών με τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Η εταιρεία ονομάζεται Next Eye Prosthesis και θα παρέχει πιο ακριβείς και πιο προσιτές προσθετικές οφθαλμικές κατασκευές για τους μονόφθαλμους ανθρώπους του κόσμου.

«Ως μπόνους, η ύπαρξη ενός τρισδιάστατα εκτυπωμένου προσθετικού κελύφους ματιού καθιστά την παραγωγή των οφθαλμικών καμερών πολύ πιο εύκολη για το Eyeborg Project. Είναι δύσκολος χώρος και το να τον έχουμε σε 3D από την αρχή είναι ανεκτίμητο.

Ελπίζω επίσης να επεκτείνω αργότερα την αποστολή του Next Eye Prosthesis για να ενσωματώσω την τεχνολογία και να βοηθήσω στη δημιουργία ενός στρατού από Eyeborgs! Ίσως για αρχή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μάτια που φαίνονται ρεαλιστικά αλλά μπορούν να λάμπουν κόκκινα κατόπιν εντολής», δήλωσε ο Σπενς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας
Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.