Τεχνολογια - Επιστημη

Κεραυνοί: 24.000 θάνατοι κάθε χρόνο από ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι καταγράφονται 12% περισσότεροι κεραυνοί για κάθε αύξηση 1°C στον πλανήτη

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κεραυνος πανω απο πολη και λοφο
Μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί ο πλήρες μηχανισμός πίσω από το φαινόμενο των κεραυνών © Unsplash/Emil Jarfelt

Οι mega-καταιγίδες συνοδεία πολλών κεραυνών είναι ένα φαινόμενο που ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο 24.000 ανθρώποι σκοτώνονται και 240.000 τραυματίζονται

Οι κεραυνοί δείχνουν να αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει το φαινόμενο των μέγα-καταιγίδων με την συνοδεία χιλιάδων κεραυνών.

Ένας κεραυνός μπορεί να παράγει θερμοκρασίες τρεις φορές υψηλότερες από την επιφάνεια του ήλιου, με τάση εκατομμύρια φορές υψηλότερη από μια οικιακή πρίζα. Εάν έρθει σε επαφή με έναν άνθρωπο, μπορεί να σταματήσει την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα, να βλάψει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, να προκαλέσει εγκαύματα, ακόμα και τραυματισμούς αν το θύμα πεταχτεί από τη δύναμη του χτυπήματος.

Κεραυνοί: 24.000 θάνατοι κάθε χρόνο από ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται λόγω κλιματικής αλλαγής
© Unsplash / Getty Images

Για κάθε άτομο που σκοτώνεται από κεραυνό, περίπου άλλα εννέα τραυματίζονται

Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 24.000 άνθρωποι σκοτώνονται από κεραυνό. Αν και είναι σημαντικός αριθμός, οι θάνατοι κατά κεφαλή πληθυσμού έχουν μειωθεί απότομα τους δύο τελευταίους αιώνες, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην αστικοποίηση, στα πιο γερά κτήρια και τη βελτιωμένη πρόγνωση του καιρού.

Στην Ινδία ο αγροτικός πληθυσμός είναι και ο ποιο ευάλωτος. Μεταξύ 2.000 και 3.000 Ινδοί πεθαίνουν ετησίως από χτυπήματα κεραυνού, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνθρωποι χαμηλής τάξης ηλικίας 10 έως 50 ετών. Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό από την αλλαγή του αιώνα, ξεπερνώντας την αύξηση του πληθυσμού. Συγκρίνετε αυτό με τις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι μειώνονται σταδιακά και ανέρχονται σε περίπου 20 το χρόνο.

Για κάθε άτομο που σκοτώνεται από κεραυνό, περίπου άλλα εννέα χτυπιούνται και επιβιώνουν, συχνά με τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους. Και με την κλιματική αλλαγή να κάνει πιο συνηθισμένο τον θυελλώδη καιρό και τους κεραυνούς, ακτιβιστές πιστεύουν ότι η ινδική κυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατεύσει τον πληθυσμό της.

Σιγκαπούρη: Η παγκόσμια πρωτεύουσα των κεραυνών

Η Σιγκαπούρη η οποία βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό διεκδικεί τον τίτλου της παγκόσμιας πρωτεύουσας των κεραυνών με τις πολλές καταιγίδες της.

Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κεραυνών στον κόσμο, με περιστατικά όπου εκτός από θύματα σημειώνονται και τεράστιες υλικές ζημιές. Στις 3 Ιουνίου, μια έξαρση κεραυνών προκάλεσε πυρκαγιά που έβγαλε εκτός λειτουργίας το βόρειο τμήμα βασικής σιδηροδρομικής γραμμής κατά τις βραδινές ώρες αιχμής. Τον Δεκέμβριο του 2023, τρεις εργαζόμενοι στην οροφή ενός κτηρίου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού ένας κεραυνός χτύπησε δίπλα τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σιγκαπούρης (MSS) η πόλη έχει γίνει μαγνήτης κεραυνών και η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα τέτοιων χτυπημάτων.

Κεραυνοί: 24.000 θάνατοι κάθε χρόνο από ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται λόγω κλιματικής αλλαγής
© Unsplash/Michael D

Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τη συχνότητα των κεραυνών

Ο αναπληρωτής καθηγητής Steve Yim από την Ασιατική Σχολή Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang της Σιγκαπούρης είπε: «Γενικά, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα των κεραυνών λόγω της ενισχυμένης μετάδοσης θερμότητας και της περισσότερης υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Θεωρητικά, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες για καταιγίδα»

Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία ή περίπου 7% περισσότερη υγρασία ανά 1 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τη Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2014, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Μπέρκλεϋ και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης προέβλεψαν ότι ο αριθμός των κεραυνών στις ΗΠΑ θα αυξανόταν κατά περίπου 12% για κάθε αύξηση 1 βαθμού Κελσίου στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία του αέρα.

«Στις τροπικές περιοχές, θα χρειαστεί να απελευθερωθεί περισσότερη ενέργεια όταν θερμανθεί η ατμόσφαιρα που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια της γης», είπε ο καθηγητής Yim. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους κεραυνούς, καθώς τα ρεύματα μεταφοράς θερμότητας - οι κύκλοι που προκαλούνται από τη θερμότητα εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας  - θα γίνονται πιο συχνά, πρόσθεσε.

Ο πλήρες μηχανισμός των κεραυνών αποτελεί ακόμη μυστήριο

Τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Τηλεπισκόπησης της Ινδίας δείχνουν ότι η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας είναι μεταξύ των καυτών σημείων του πλανήτη, καθώς είναι εκεί όπου τα ρεύματα θερμού και ξηρού αέρα από τα βορειοδυτικά συναντούν τα υγρά ανατολικά ρεύματα. Όταν τα σύννεφα συναντούν θερμότερο αέρα, ο υγρός αέρας ανεβαίνει μέχρι να φτάσει τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν της ανώτερης ατμόσφαιρας, όπου μπορεί να παγώσει σε σωματίδια πάγου που ονομάζονται graupel. Καθώς στη συνέχεια συγκρούονται με άλλα σωματίδια πάγου, δημιουργούν ηλεκτροστατικά φορτία, τα οποία τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε κεραυνό. Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αυξάνει αυτό το φαινόμενο.                                          

Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις στη μετεωρολογία, ο πλήρες μηχανισμός πίσω από το σχηματισμό και τη συμπεριφορά του κεραυνού παραμένει εν μέρει άγνωστος. Ο τρόπος με τον οποίο πυροδοτείται, η ακριβής φύση με την οποία διαδίδεται στην ατμόσφαιρα και οι παράγοντες που καθορίζουν την ένταση κάθε χτυπήματος κεραυνού δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές μπορεί να προβλεφθεί μόνο με γενικούς όρους.

Με πληροφορίες από Wired και Straits Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.