Τεχνολογια - Επιστημη

Angel Reese: Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του καλού

Μεγάλη καμπάνια με AI app κατά του κυβερνοεκφοβισμού γυναικών-αθλητριών

Αλκιβιάδης Σιαράβας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Angel Reese: Η παίκτρια των Chicago Sky αναλαμβάνει πρωτοβουλία μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης για να σταματήσει η online παρενόχληση στις αθλήτριες

Η δυναμική φόργουορντ των Chicago Sky, Angel Reese και αστέρι του WNBA (Αμερικανικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης γυναικών), αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος του κυβερνοεκφοβισμού που πλήττει τις αθλήτριες. Καθώς τα γυναικεία αθλήματα αποκτούν μεγαλύτερη προβολή, παράλληλα εντείνεται και η έκταση της online παρενόχλησης.

Angel Reese: Η σταρ των Chicago Sky χρησιμοποιεί την ΑΙ για καλό σκοπό

Σύμφωνα με έρευνα του The Net, ενός οργανισμού ψυχικής υγείας για γυναίκες στον αθλητισμό, το 87% των γυναικών αθλητριών έχει βιώσει κάποια μορφή online κακοποίησης/παρενόχλησης το τελευταίο έτος. Η Reese και η ομάδα Chicago Sky ανταποκρίνονται σε αυτή την κρίση με την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού εργαλείου.

Σε συνεργασία με το The Net και την εταιρεία BarkleyOKRP, η Reese παρουσιάζει μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει τα τοξικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρωτοβουλία, με την ονομασία "Block the Negativity, Post Up Positivity", βρίσκεται σε πιλοτική φάση με τις παίκτριες των Chicago Sky, στοχεύοντας στην προστασία τους από το επιβλαβές περιεχόμενο.

Η Reese, που έχει βιώσει προσωπικά τις συνέπειες του online μίσους, αποτελεί την κινητήρια δύναμη αυτής της πρωτοβουλίας. Από την κολεγιακή της πορεία στο LSU μέχρι την επαγγελματική της καριέρα στο WNBA, έχει δεχθεί αφόρητο επίπεδο ρατσιστικών και σεξιστικών επιθέσεων.

Έτσι, η καμπάνια παρουσιάζει ένα ισχυρό μήνυμα κατά του κυβερνοεκφοβισμού. Σε ένα βίντεο, η Reese και οι συμπαίκτριές της συμβολικά καταστρέφουν αρνητικά σχόλια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή τους για έναν καθαρότερο διαδικτυακό χώρο.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί αυτόματα, αναγνωρίζοντας και αποκρύπτοντας επιβλαβές περιεχόμενο. Οι παίκτριες μπορούν έτσι να επικεντρωθούν στο παιχνίδι τους χωρίς την ψυχολογική επιβάρυνση της συνεχούς αρνητικότητας.

Η πρωτοβουλία έχει ήδη συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη από συμπαίκτριες και προπονητές. Καθώς το WNBA αποκτά μεγαλύτερη δημοφιλία, αυξάνονται και οι προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού. Το πρωτάθλημα αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας της ψυχικής υγείας των αθλητριών και επενδύει σε αυτή την τεχνολογική λύση.

Η ιστοσελίδα του The Net παρέχει ζωντανή ενημέρωση για τον αριθμό των αποκλεισμένων αρνητικών σχολίων, υπενθυμίζοντας σε παίκτριες και φιλάθλους τη σημασία της «θετικής ενίσχυσης».

Αν και αυτή τη στιγμή το εργαλείο επικεντρώνεται στις Chicago Sky και την πλατφόρμα X, υπάρχει σχέδιο για ευρύτερη εφαρμογή του σε ολόκληρο το WNBA και πέρα από αυτό. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλες τις γυναίκες αθλητές.

Η πρωτοβουλία της Angel Reese αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για άλλα αθλήματα και κοινότητες.