Τεχνολογια - Επιστημη

VERO: Το ρομπότ - σκύλος που καθαρίζει τις παραλίες από αποτσίγαρα (Βίντεο)

Μπορεί να συλλέξει το 90% των απορριμμάτων σε διάφορα περιβάλλοντα

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ρομποτικος σκυλος σε παραλια
Ο ρομποτικός σκύλος VERO είναι φτιαγμένος για να καθαρίζει σκουπίδια από τις παραλίες © Dynamic Legged Systems lab

VERO: Το ρομπότ - σκύλος που καθαρίζει τις παραλίες από αποτσίγαρα (Βίντεο)

Ένα πρωτοποριακό σκυλί ρομπότ - το VERO - εξοπλισμένο με ηλεκτρικές σκούπες που τοποθετούνται στα πόδια, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Το ρομπότ είναι σχεδιασμένο να καθαρίζει παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των απορριμμάτων από αποτσίγαρα σε παράκτια περιβάλλοντα.

VERO: a Vacuum-cleaner-Equipped Quadruped RObot for Efficient Litter Removal

Αποστολή του VERO είναι η συλλογή αποτσίγαρων στις παραλίες

Το VERO (Vacuum-cleaner Equipped RObot) είναι ένα καινοτόμο ρομπότ που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Dynamic Legged Systems στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) στη Γένοβα. Κατασκευασμένο στην πλατφόρμα AlienGo από την κινεζική εταιρεία Unitree, αυτό το μηχάνημα των 50.000 δολαρίων είναι εξοπλισμένο με μια εμπορική ηλεκτρική σκούπα τοποθετημένη στην πλάτη του και προσαρμοσμένα ακροφύσια τρισδιάστατης εκτύπωσης τοποθετημένα σε σωλήνες που τρέχουν σε κάθε πόδι.

Η κύρια αποστολή του ρομπότ είναι να καταπολεμήσει το ζήτημα των απορριμμάτων από αποτσίγαρα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από 4 τρισεκατομμύρια από τα περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που καπνίζονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας κάμερες βάθους και ένα νευρωνικό δίκτυο, το VERO εντοπίζει αυτόνομα αποτσίγαρα διάσπαρτα σε διάφορα εδάφη. Η λειτουργία του ρομπότ ξεκινά όταν ένας χειριστής ορίζει μια περιοχή καθαρισμού, μετά την οποία υπολογίζει τη βέλτιστη διαδρομή για να καλύψει ολόκληρη τη ζώνη. Καθώς το VERO περπατά πάνω από τα σκουπίδια, ενεργοποιεί ακροφύσια κενού στα πόδια του για να τα συλλέγει χωρίς να διακόπτει την κίνησή του.

Το VERO μπορεί να συλλέξει αυτόνομα σχεδόν το 90% των αποτσίγαρων

Αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός του επιτρέπει να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τα πόδια του για εργασίες μετακίνησης και καθαρισμού, ένα χαρακτηριστικό που δεν παρατηρείται συνήθως στα ρομπότ με πόδια. Η τεχνική οπτικής εξυπηρέτησης που χρησιμοποιεί η VERO εξασφαλίζει ακριβή και αποτελεσματικό καθαρισμό παρέχοντας ανάδραση σε πραγματικό χρόνο από τους αισθητήρες όρασής της.

Δοκιμές έδειξαν ότι το VERO μπορεί να συλλέξει αυτόνομα σχεδόν το 90% των αποτσίγαρων σε διάφορα περιβάλλοντα, ξεπερνώντας δυνητικά τις προσπάθειες καθαρισμού από ανθρώπους. Η ικανότητα του ρομπότ να λειτουργεί συνεχώς, που περιορίζεται μόνο από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη χειρωνακτική εργασία.

Η ευελιξία του στην πλοήγηση σε δύσκολα εδάφη όπως παραλίες, στενά σοκάκια και σκάλες ενισχύει περαιτέρω τον πιθανό αντίκτυπό του στις προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος. Πέρα από τον καθαρισμό των παραλιών, οι ερευνητές οραματίζονται ευρύτερες εφαρμογές για την τεχνολογία του VERO, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού ζιζανίων σε γεωργικά χωράφια, της επιθεώρησης υποδομής για ρωγμές αλλά χρήση και σε κατασκευαστικά έργα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.