Τεχνολογια - Επιστημη

YouTube SEO: Πώς θα αυξήσετε τις προβολές στα βίντεό σας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα καλύτερο YouTube SEO και περισσότερα κλικ

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
YouTube SEO: Πώς θα αυξήσετε τις προβολές των βίντεο
© Unsplash/ Philip Oroni

YouTube: Πώς να βελτιώσετε το SEO στα βίντεο για να αυξηθούν τα views 

Μετά την εμφάνιση του TikTok, η προτίμησή μας σε βίντεο με σύντομο και έξυπνο περιεχόμενο αυξήθηκε σημαντικά, βλέποντας όλο και περισσότερους χρήστες να μετατρέπονται σε content creators, ενώ αρκετοί αποφάσισαν να ανοίξουν μέχρι και το δικό τους κανάλι στο YouTube. Πλέον υπάρχει περιεχόμενο σχεδόν για τα πάντα, από θέματα σχέσεων μέχρι εκλαϊκευμένης επιστήμης. Είναι όμως κάποια βίντεο που αν και δεν έχουν τόσο πρωτότυπο ή ενδιαφέρον περιεχόμενο, συγκεντρώνουν σταθερά υψηλό αριθμό views. Πού οφείλεται αυτό; Όλα είναι θέμα YouTube SEO, μιας σειράς οδηγιών, οι οποίες όσο πιο πιστά ακολουθούνται, τόσο πιο δημοφιλές μπορεί να γίνει ένα βίντεο. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με tips που θα βελτιώσουν το YouTube SEO των βίντεό σας. 

YouTube SEO: Πώς θα αυξήσετε τις προβολές των βίντεο
© Unsplash/ Natalia Blauth

YouTube SEO: Χρήσιμα tips για περισσότερες προβολές στα βίντεό σας

Kατάλληλα key-words
Είναι σημαντικό να έχετε κάνει σαφές πρώτα σε εσάς τη θεματική του βίντεο που θα δημοσιεύσετε στο YouTube, να γνωρίζετε δηλαδή τι θα μπορέσει να βρει σε αυτό ένας χρήστης βλέποντάς το. Μπαίνετε για λίγο στο μυαλό του κοινού και προσπαθείτε να σκεφτείτε, ποιες λέξεις θα έγραφε για να αναζητήσει περιεχόμενο σχετικό με το δικό σας. Αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, σειρά έχει η εύρεση κατάλληλων key-words, των λέξεων που θα σας βοηθήσουν να εμφανίζεστε όλο και πιο ψηλά στη μηχανή αναζήτησης. Ωστόσο, μην επιλέξετε μια λέξη που καλύπτει μεγάλο φάσμα θεματικών. Για παράδειγμα, αν έχετε δημιουργήσει ένα βίντεο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προτιμήστε τα key-words «ελληνικές επιχειρήσεις» και όχι απλώς «επιχειρήσεις». Γίνετε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την οργανική επισκεψιμότητα στο κανάλι σας, διασφαλίζοντας ότι κάθε βίντεο έχει αποκτήσει τη μέγιστη δυνατότητα επισκεψιμότητας. Οι λέξεις κλειδιά είναι καλό να εμφανίζονται στον τίτλο του βίντεο, αλλά και στην περιγραφή του. 

Extra tip: Αν δυσκολεύετε να βρείτε την κατάλληλη λέξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Answer The Public, ένα δωρεάν εργαλείο που συμβάλλει όχι μόνο στον εντοπισμό key-words, αλλά και σε ερωτήσεις που κάνουν οι χρήστες σχετικά με το θέμα σας. Η πλατφόρμα αυτή σας δίνει μια συνολική εικόνα, ώστε να καταγράψετε σχετικούς όρους αναζήτησης.

Ελκυστικός τίτλος
Οι πιο «δυνατοί» τίτλοι είναι ένας συνδυασμός τεχνικού SEO και γλώσσας φιλικής προς τον χρήστη, με ιδανική έκταση χαρακτήρων λιγότερη από 60. Με άλλα λόγια, χρειάζεστε εκείνη τη σύντομη φράση που θα περιέχει το σχετικό key-word και ταυτόχρονα θα είναι αρκετά στοχευμένη, ώστε μόλις τη διαβάσει ο χρήστης να θέλει να πάτησε κλικ στο βίντεο για να δει τι κρύβεται πίσω από τον τίτλο. Εάν δεν έχετε έμπνευση, μπορείτε να ανατρέξετε στο ChatGPT ή κάποιο άλλο δωρεάν AI εργαλείο. 

Καλύτερη περιγραφή
Σκεφτείτε την περιγραφή του βίντεό σαν μια περίληψη του περιεχομένου σας, προσπαθώντας παράλληλα να ενσωματώσετε τις λέξεις-κλειδιά. Δεν είναι απαραίτητο να εντάξετε όλες τις λεπτομέρειες στο κείμενο, αντιθέτως, προσπαθήστε να δώσετε έμφαση στα σημαντικότερα στοιχεία, προτιμώντας απλούς και ξεκάθαρους όρους. Βρείτε το δικό σας ύφος, έχοντας ως βάση το κοινό στο οποίο στοχεύετε, για να προσελκύσετε νέους θεατές και να κρατήσετε όσους έχουν κάνει ήδη εγγραφή στο κανάλι σας. 

Extra tip: Εκτός από την προσθήκη των βασικών και δευτερευουσών λέξεων-κλειδιών, ενσωματώστε σχετικά link -αν υπάρχουν. 

Βελτίωση εικόνας 
Για να προτιμήσει κάποιος το βίντεο σας χρειάζεστε έκτος από έξυπνο κείμενο και μια εικόνα που θα του τραβήξει την προσοχή. Ζωντανά χρώματα, καθαρά σχέδια και φυσικά όσο το δυνατόν πιο υψηλή ανάλυση. Αποφύγετε τις έτοιμες εικόνες από άλλα sites και προτιμήστε δικές σας, προσδίδοντας αυθεντικότητα στο κανάλι σας, ώστε να ξεχωρίζει με το στιλ του. Μην ξεχνάτε πως η εικόνα αυτή, ενισχύει τη μικρογραφία που έχει δημιουργηθεί για το βίντεό σας και εμφανίζεται σε πολλές συσκευές, επομένως βεβαιωθείτε ότι είναι ευανάγνωστη ακόμη και σε smartphone. 

Extra tip: Είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια συνέπεια στον σχεδιασμό των εικόνων που λειτουργών ως «προφίλ» στα βίντεο, ώστε να  δημιουργήσετε σταδιακά τη δική σας οπτική ταυτότητα. 

Προσθήκη υπότιτλων 
Γνωρίζατε ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών παρακολουθεί βίντεο έχοντας απενεργοποιήσει τον ήχο; Για τον λόγο αυτό, η προσθήκη υπότιτλων σε βίντεο YouTube σας βοηθάει να διευρύνεται το κοινό σας, καθιστώντας το περιεχόμενό σας προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα ακοής ή σε όσους προτιμούν να παρακολουθούν στο mute, κάνοντας έτσι το κανάλι σας πιο συμπεριληπτικό.

Ιδανικές ώρες δημοσίευσης 
Σύμφωνα με έρευνα του SocialPilot, οι ώρες που οι χρήστες επισκέπτονται πιο συχνά την πλατφόρμα του YouTube κυμαίνονται μεταξύ 14:00 και 16:00 μ.μ. τις καθημερινές και 9:00 έως 11:00 π.μ. τα Σαββατοκύριακα. Όσον αφορά στα shorts βίντεο, η ώρα ποικίλλει ελαφρώς από τις 12:00 έως τις 15:00 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα και από τις 19:00 έως τις 22:00 μ.μ. τις καθημερινές, κυρίως Δευτέρα και Τρίτη.

Extra tip: Επισκεφτείτε το YouTube Analytics για να έχετε μια καλύτερη εικόνα των μοτίβων παρακολούθησης του κοινού σας και να δοκιμάσετε διαφορετικούς χρόνους για τις δημοσιεύσεις, μέχρι να βρείτε τον ιδανικό.

Διάρκεια βίντεο
Η ιδανική διάρκεια για ένα βίντεο YouTube εξαρτάται από το περιεχόμενο και τις προτιμήσεις του κοινού, όμως αυτό που ισχύει σε γενικότερο πλαίσιο είναι τα 7 έως 15 λεπτά, τα οποία εξασφαλίζουν συνήθως καλύτερη απόδοση.

Δέσμευση κοινού
Η αφοσίωση στο κοινό σας είναι πιο σημαντική από όσο νομίζατε, μια και δεν τελειώνει μόλις δημοσιεύσετε το βίντεο. Μην ξεχνάτε πως το YouTube είναι μια ζωντανή πλατφόρμα, ο κόσμος εκτός από views και likes αφήνει και σχόλια, τα οποία δεν πρέπει να αγνοούνται. Με το να απαντάτε ή έστω να δηλώνετε ότι σας άρεσε το σχόλιο, δημιουργείται μια αίσθηση επικοινωνίας, έρχεστε πιο κοντά με το κοινό σας και το κάνετε να αισθάνεται σημαντικό. Έτσι, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το υλικό που μοιράζεστε, να λάβετε ένα feedback το οποίο θα σας δώσει νέες ιδέες και πιθανόν θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το προφίλ και τις ανάγκες των χρηστών που σας παρακολουθούν. 

YouTube: Δύο δωρεάν εργαλεία SEO

TubeBuddy
Το TubeBuddy είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο SEO του YouTube που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, για τη βελτιστοποίηση των βίντεό και ανάπτυξη του καναλιού. Παρέχει εργαλεία έρευνας λέξεων-κλειδιών και αναλυτικά στοιχεία για να τοποθετηθούν τα βίντεό σας σε υψηλότερες κατατάξεις αναζήτησης. Σας επιτρέπει επίσης να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τίτλους, εικόνες και περιγραφές για να βελτιώσετε την αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων. 

VidIQ
Το VidIQ είναι ένα άλλο εργαλείο SEO του YouTube που προσφέρει μια σειρά λειτουργιών για βελτιστοποίηση των βίντεό και ανάπτυξη του καναλιού. Και εδώ διαθέτονται εργαλεία έρευνας λέξεων-κλειδιών και προτάσεις βελτιστοποίησης βίντεο σχετικά με την κατάταξη αναζήτησής. Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του εργαλείου αυτού είναι η «Κάρτα αποτελεσμάτων», η οποία σας δίνει μια επισκόπηση της απόδοσης του βίντεό και παρουσιάζει χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να το βελτιώσετε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.