Τεχνολογια - Επιστημη

ΝΑΣΑ: Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τη μετατόπιση του άξονα της Γης και τις μεγαλύτερες ημέρες

Οι θερμοκρασίες συνεχώς ανεβαίνουν καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πλανητης Γη
H υπερθέρμανση του πλανήτη έχει δραματικές επιπτώσεις όπως την μετατόπιση του άξονα της Γης © NASA

ΝΑΣΑ: Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τη μετατόπιση του άξονα της Γης και τις μεγαλύτερες ημέρες

Η υπεράντληση υδάτων από τον υπόγειο υδροφορέα, η δραματική μείωση των πάγων στους δύο πόλους που συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή ευθύνονται, σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη της NASA τόσο για τη μετατόπιση του άξονα της γης όσο και για την αύξηση της διάρκειας της ημέρας στον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή: Η Ευρώπη να υπερθερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό

Οι θερμοκρασίες συνεχώς ανεβαίνουν καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Την Κυριακή 21 Ιουλίου καταρρίφθηκε το ρεκόρ της θερμότερης μέσης θερμοκρασίας της Γης όλων των εποχών με 17 βαθμούς Κελσίου για να σπάσει την επόμενη ακριβώς ημέρα με 17,1 σύμφωνα με τα στοιχεία του COPERNICUS. Αυτή είναι η νέα συνθήκη για τον πλανήτη, με την Ευρώπη να υπερθερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό.

Με βάση την υπερθέρμανση εξελίσσονται και οι δραματικές επιπτώσεις:

Μετατόπιση του άξονα της Γης: Στο animation της NASA αναπαριστάται με υπερβολικό για λόγους σαφήνειας τρόπο, πώς αλλάζει η περιστροφή της Γης. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 120 ετών και απέδωσαν τις περιοδικές ταλαντώσεις στη θέση του άξονα στις αλλαγές στα υπόγεια ύδατα, τα στρώματα πάγου, τους παγετώνες και τα επίπεδα της θάλασσας.

Η θέση του άξονα περιστροφής της Γης μετακινήθηκε περίπου 30 πόδια =10 μέτρα μεταξύ 1900 και 2023

Μεγαλύτερες ημέρες: Διαπίστωσαν ότι, από το 2000, οι μέρες μεγαλώνουν κατά περίπου 1,33 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά 100 χρόνια, με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν και η αιτία είναι το επιταχυνόμενο λιώσιμο των παγετώνων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας λόγω εκπομπών θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Με το λιώσιμο των πάγων το βάρος μετατοπίζεται από τους πόλους προς τον ισημερινό, καθώς ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.