- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γεωμαγνητική καταιγίδα απειλεί με εκτεταμένα μπλακ άουτ τη Γη αύριο Τετάρτη
Ποιες οι επιπτώσεις στον πλανήτη και στις επικοινωνίες
Μάζα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου κατευθύνεται στη Γη και ενδέχεται να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα
Γεωμαγνητική καταιγίδα ενδέχεται να προκαλέσει εκτεταμένο μπλακ άουτ και διατάραξη των τηλεπικοινωνιών σε περιοχές του πλανήτη την Τετάρτη, καθώς το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε προειδοποίηση για τις 24 Ιουλίου.
Direct Hit: NASA & NOAA model predictions show the #solarstorm will impact Earth July 24. The window for arrival starts early July 24. Likely the storm will be fashionably late, due to slow solar wind "traffic" & an additional glancing storm blow ahead of it. G1-G2 level… pic.twitter.com/1Ma5NTPhtD
— Dr. Tamitha Skov (@TamithaSkov) July 22, 2024
Mάζα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου κατευθύνεται προς τη Γη
Όπως αναφέρει το space.com, μία μάζα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου, γνωστή ως στεμματική εκπομπή μάζας (CME), η οποία απελευθερώθηκε από τον ήλιο στις 21 Ιουλίου κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να φτάσει στις 24 του μήνα.
Οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ότι η άφιξη θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου, υπάρχει ωστόσο ένα επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τον ακριβή χρόνο.
«Κατά πάσα πιθανότητα η καταιγίδα θα αργήσει αρκετά, λόγω της αργής "κυκλοφορίας" του ηλιακού ανέμου και ενός πρόσθετου χτυπήματος καταιγίδας μπροστά της», έγραψε η φυσικός διαστημικών καιρικών συνθηκών Tamitha Skov σε ανάρτηση στο X.
Οι CMEs μεταφέρουν μαζί τους ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα γνωστά ως ιόντα και όταν συγκρούονται με τη μαγνητόσφαιρα της Γης μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες.
Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων τα ιόντα συγκρούονται με τα αέρια της γήινης ατμόσφαιρας και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή φωτός, το οποίο αποκαλούμε ως βόρειο σέλας ή aurora borealis στο βόρειο ημισφαίριο ή ως νότιο σέλας ή aurora australis στο νότιο ημισφαίριο.
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται από τη ΝΟΑΑ χρησιμοποιώντας μια κλίμακα G για τη μέτρηση της έντασής τους. Κυμαίνονται από G5, την πιο ακραία κατηγορία, έως τη μικρότερη κατηγορία G1.
Το πρόσφατο ρολόι γεωμαγνητικής καταιγίδας που εκδόθηκε από τη ΝΟΑΑ κατατάσσεται επί του παρόντος στην κατηγορία G2. Όπως ο καιρός στη Γη, έτσι και ο διαστημικός καιρός είναι ένα άστατο πλάσμα και δύσκολο να προβλεφθεί.
Προειδοποιήσεις για γεωμαγνητική καταιγίδα όπως αυτή δεν είναι ασυνήθιστες και σε ορισμένες περιπτώσεις πέφτουν στο κενό. Όσο πλησιάζουμε στις 24 Ιουλίου οι μετεωρολόγοι του διαστημικού καιρού θα αποκτούν μια καλύτερη ιδέα για το πότε και αν χρειάζεται να περιμένουμε την άφιξη της CME.
Τι μπορεί να προκαλέσει μία γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη
Οι CME μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στον τομέα της τεχνολογίας και να αποτελέσουν απειλή τόσο για τους δορυφόρους όσο και για τους αστροναύτες σε χαμηλή τροχιά.
Στη Γη, οι CME μπορούν να προκαλέσουν υπερτάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που μπορούν να υπερφορτώσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας μπλακ άουτ.
Μπορούν επίσης να μετακινήσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης και να διαταράξουν τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις, αλλά και να αυξήσουν το ραδιοστατικό φορτίο στην ιονόσφαιρα της Γης.
Στο διάστημα, τα σωματίδια υψηλής ενέργειας από τις CME μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά. Οι CME μπορούν επίσης να προκαλέσουν θέρμανση και διαστολή της γήινης ατμόσφαιρας, καθώς δημιουργείται ένα παχύτερο στρώμα μέσω του οποίου πρέπει να ταξιδέψει ένας δορυφόρος, ενώ η πρόσθετη αντίσταση μπορεί να επιβραδύνει την ορμή ενός δορυφόρου και να οδηγήσει σε μείωση της τροχιάς του.
Οι αστροναύτες λαμβάνουν επίσης μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος CME σε σύγκριση με το αν βρίσκονταν στη Γη, αν και εξακολουθούν να προστατεύονται κυρίως από τη μαγνητόσφαιρα και να θωρακίζονται από τη δομή του διαστημικού σκάφους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.