Τεχνολογια - Επιστημη

Γεωμαγνητική καταιγίδα απειλεί με εκτεταμένα μπλακ άουτ τη Γη αύριο Τετάρτη

Ποιες οι επιπτώσεις στον πλανήτη και στις επικοινωνίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
βορειο σελας
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στον τομέα της τεχνολογίας © Unsplash/v2osk

Μάζα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου κατευθύνεται στη Γη και ενδέχεται να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα

Γεωμαγνητική καταιγίδα ενδέχεται να προκαλέσει εκτεταμένο μπλακ άουτ και διατάραξη των τηλεπικοινωνιών σε περιοχές του πλανήτη την Τετάρτη, καθώς το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε προειδοποίηση για τις 24 Ιουλίου.

Mάζα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου κατευθύνεται προς τη Γη

Όπως αναφέρει το space.com, μία μάζα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου, γνωστή ως στεμματική εκπομπή μάζας (CME), η οποία απελευθερώθηκε από τον ήλιο στις 21 Ιουλίου κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να φτάσει στις 24 του μήνα.

Οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ότι η άφιξη θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου, υπάρχει ωστόσο ένα επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τον ακριβή χρόνο.

«Κατά πάσα πιθανότητα η καταιγίδα θα αργήσει αρκετά, λόγω της αργής "κυκλοφορίας" του ηλιακού ανέμου και ενός πρόσθετου χτυπήματος καταιγίδας μπροστά της», έγραψε η φυσικός διαστημικών καιρικών συνθηκών Tamitha Skov σε ανάρτηση στο X.

Οι CMEs μεταφέρουν μαζί τους ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα γνωστά ως ιόντα και όταν συγκρούονται με τη μαγνητόσφαιρα της Γης μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων τα ιόντα συγκρούονται με τα αέρια της γήινης ατμόσφαιρας και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή φωτός, το οποίο αποκαλούμε ως βόρειο σέλας ή aurora borealis στο βόρειο ημισφαίριο ή ως νότιο σέλας ή aurora australis στο νότιο ημισφαίριο.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται από τη ΝΟΑΑ χρησιμοποιώντας μια κλίμακα G για τη μέτρηση της έντασής τους. Κυμαίνονται από G5, την πιο ακραία κατηγορία, έως τη μικρότερη κατηγορία G1.

Το πρόσφατο ρολόι γεωμαγνητικής καταιγίδας που εκδόθηκε από τη ΝΟΑΑ κατατάσσεται επί του παρόντος στην κατηγορία G2. Όπως ο καιρός στη Γη, έτσι και ο διαστημικός καιρός είναι ένα άστατο πλάσμα και δύσκολο να προβλεφθεί.

Προειδοποιήσεις για γεωμαγνητική καταιγίδα όπως αυτή δεν είναι ασυνήθιστες και σε ορισμένες περιπτώσεις πέφτουν στο κενό. Όσο πλησιάζουμε στις 24 Ιουλίου οι μετεωρολόγοι του διαστημικού καιρού θα αποκτούν μια καλύτερη ιδέα για το πότε και αν χρειάζεται να περιμένουμε την άφιξη της CME.

Τι μπορεί να προκαλέσει μία γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη

Οι CME μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στον τομέα της τεχνολογίας και να αποτελέσουν απειλή τόσο για τους δορυφόρους όσο και για τους αστροναύτες σε χαμηλή τροχιά.

Στη Γη, οι CME μπορούν να προκαλέσουν υπερτάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που μπορούν να υπερφορτώσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας μπλακ άουτ.

Μπορούν επίσης να μετακινήσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης και να διαταράξουν τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις, αλλά και να αυξήσουν το ραδιοστατικό φορτίο στην ιονόσφαιρα της Γης.

Στο διάστημα, τα σωματίδια υψηλής ενέργειας από τις CME μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά. Οι CME μπορούν επίσης να προκαλέσουν θέρμανση και διαστολή της γήινης ατμόσφαιρας, καθώς δημιουργείται ένα παχύτερο στρώμα μέσω του οποίου πρέπει να ταξιδέψει ένας δορυφόρος, ενώ η πρόσθετη αντίσταση μπορεί να επιβραδύνει την ορμή ενός δορυφόρου και να οδηγήσει σε μείωση της τροχιάς του.

Οι αστροναύτες λαμβάνουν επίσης μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος CME σε σύγκριση με το αν βρίσκονταν στη Γη, αν και εξακολουθούν να προστατεύονται κυρίως από τη μαγνητόσφαιρα και να θωρακίζονται από τη δομή του διαστημικού σκάφους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας
Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.