Τεχνολογια - Επιστημη

O ισχυρότερος υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο ανήκει στον Έλον Μασκ

Η xAI θέλει να αποκτήσει την πιο δυνατή AI μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ και ο Λεξ Φρίντμαν
Ο Έλον Μασκ και ο Λεξ Φρίντμαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του Memphis Supercluster © Χ/lexfridman

O ισχυρότερος υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο ανήκει στον Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ σε συνεργασία με την xAI, τη νεοσύστατη εταιρία τεχνητής νοημοσύνης του μεγιστάνα, καθώς και με την βοήθεια της Nvidia και διαφόρων άλλων εταιρειών, ετοίμασαν τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή για εκπαίδευση AI μοντέλων στον κόσμο.

Έλον Μασκ: Πρόκειται για το ισχυρότερο AI training cluster στον πλανήτη

Συγκεκριμένα, το Memphis Supercluster βρίσκεται στην πόλη Μέμφις των ΗΠΑ νοτιοδυτικά της αμερικανικής πολιτείας του Τενεσί και είναι εξοπλισμένο με 100 χιλιάδες NVIDIA H100 κάρτες γραφικών που κάνουν μάλιστα χρήση υδρόψυξης για να διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες και όλες συνδέονται με ένα RDMA fabric.

Κάθε μια από αυτές τις GPUs κοστίζει περίπου 25.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει πως μόνο οι GPUs, ανεβάζουν το κόστος του Memphis Supercluster σε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έλον Μασκ πρόκειται για το ισχυρότερο AI training cluster που υπάρχει στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει πως η υποδομή της xAI είναι πλέον ισχυρότερη από τα αντίστοιχα συστήματα που χρησιμοποιούν οι Google, Microsoft, OpenAI, η Anthropic και όλες οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

Ο στόχος της xAI

Ο στόχος είναι πλέον ξεκάθαρος σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έλον Μασκ. Η xAI φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει την ισχυρότερη AI στον κόσμο από κάθε άποψη, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Για την ιστορία, η xAI διαθέτει και ένα ακόμη cluster/data center για εκπαίδευση AI μοντέλων στο Τέξας των ΗΠΑ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα ο ερευνητής και podcaster Lex Fridman.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.