- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τα ληγμένα φάρμακα «καθηλώνουν» τους αστροναύτες - Το πρόβλημα με τις αποστολές στον Άρη
Μικρότερη η διάρκεια ζωής των φαρμάκων στο διάστημα
Φάρμακα και αστροναύτες: Πώς επηρεάζονται οι αποστολές στον Άρη - Μικρότερη η διάρκεια ζωής των φαρμάκων στο διάστημα
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να μην είναι αρκετά καλά για μια τριετή αποστολή στον 'Αρη ή πέρα από αυτόν, καθώς πάνω από τα μισά θα έληγαν πριν οι αστροναύτες επιστρέψουν στη Γη, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του ομίλου Nature «npj Microgravity».
Οι ερευνητές μελέτησαν πληροφορίες σχετικά με το συνταγολόγιο που χρησιμοποιείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υποθέτοντας ότι η NASA θα χρησιμοποιούσε παρόμοια φάρμακα για μια αποστολή στην 'Αρη. Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με διεθνείς ημερομηνίες λήξης φαρμάκων, διαπίστωσαν ότι 54 από τα 91 φάρμακα είχαν διάρκεια ζωής 36 μήνες ή λιγότερο. Με αισιόδοξες εκτιμήσεις περίπου το 60% αυτών των φαρμάκων θα έληγε πριν ολοκληρωθεί μια αποστολή στον 'Αρη, ενώ με πιο συντηρητικές παραδοχές το ποσοστό ανεβαίνει στο 98%.
Ποια φάρμακα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες και γιατί παραμένουν εμπόδιο για τις αποστολές
Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Την ίδια ώρα η πραγματική ισχύς των φαρμάκων στο Διάστημα σε σύγκριση με τη Γη παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Το σκληρό διαστημικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας, θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.
«Η προηγούμενη εμπειρία και η έρευνα δείχνουν ότι οι αστροναύτες αρρωσταίνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά υπάρχει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με το έδαφος και ένα καλά εφοδιασμένο φαρμακείο που ανεφοδιάζεται τακτικά, γεγονός που εμποδίζει τους μικρούς τραυματισμούς ή τις μικροασθένειες να μετατραπούν σε προβλήματα που επηρεάζουν την αποστολή», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντάνιελ Μπάκλαντ, επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και ερευνητής Αεροδιαστημικής Ιατρικής.
«Οι υπεύθυνοι για την υγεία των πληρωμάτων των διαστημικών πτήσεων θα πρέπει να βρουν τρόπους να παρατείνουν τη λήξη των φαρμάκων για να ολοκληρώσουν μια αποστολή στον 'Αρη διάρκειας τριών ετών, να επιλέξουν φάρμακα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή να αποδεχτούν τον αυξημένο κίνδυνο που συνδέεται με τη χορήγηση ληγμένων φαρμάκων», παρατηρεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης και ειδικευόμενος φαρμακοποιός στο νοσοκομείο Johns Hopkins, Τόμας Ντίαζ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.