Τεχνολογια - Επιστημη

Σταδιακή ανάκαμψη για τις υπηρεσίες μετά το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Crowdstrike - Ψηφιακό μπλακ άουτ: Ανακάμπτουν σταδιακά οι υπηρεσίες που επηρεάστηκαν - Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί

Σταδιακή είναι η ανάκαμψη για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες παγκοσμίως που επηρεάστηκαν από το μπλακ άουτ που επηρέασε τα συστήματα υπολογιστών την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το «σφάλμα» ενημέρωσης λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike που επηρέασε τα Microsoft Windows, είχε επιπτώσεις στη λειτουργία επιχειρήσεων, τραπεζών, νοσοκομείων και αεροπορικών εταιρειών. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Crowdstrike, George Kurtz, ζήτησε συγγνώμη για τα προβλήματα, λέγοντας ότι το πρόβλημα επιδιορθώνεται και παραδέχτηκε ότι θα μπορούσαν να περάσουν «κάποιες μέρες» μέχρι να λειτουργήσουν όλα τα συστήματα. Την ώρα που κάποιες από τις αεροπορικές υπηρεσίες αρχίζουν να επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς μετά την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, οι αερομεταφορείς αναμένουν ότι ορισμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον καθυστερήσεις και χαμένες παραγγελίες που μπορεί να χρειαστούν και μέρες για να επιλυθούν.

Οι υπηρεσίες υγείας στη Βρετανία, το Ισραήλ και τη Γερμανία αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα. Τα προβλήματα έγιναν αντιληπτά για πρώτη φορά στην Αυστραλία και πιθανώς έγιναν πιο έντονα αισθητά στον κλάδο των αεροπορικών ταξιδιών. Στα αεροδρόμια σημειώθηκαν καθυστερήσεις, με μεγάλες ουρές καθώς ακυρώθηκαν ή καθυστερούσαν πτήσεις, ακινητοποιήθηκαν αεροσκάφη και καθηλώθηκαν επιβάτες.

Crowdstrike: Ανησυχίες μετά το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ - Οι προειδοποιήσεις ειδικών

Το παγκόσμιο μπλακ άουτ και το χάος που προκλήθηκε έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια των διασυνδεδεμένων τεχνολογιών παγκοσμίως και τον βαθμό με τον οποίο ένα μόνο σφάλμα λογισμικού θα μπορούσε να έχει τόσο εκτεταμένο αντίκτυπο. Οι ειδικοί λένε ότι το μπλακ άουτ έφερε στην επιφάνεια τις ανησυχίες ότι πολλοί οργανισμοί δεν είναι καλά προετοιμασμένοι να εφαρμόσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης όταν ένα μεμονωμένο σημείο αστοχίας, όπως ένα σύστημα πληροφορικής, ή ένα κομμάτι λογισμικού μέσα σε αυτό, πέσει. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι διακοπές θα επαναληφθούν έως ότου τα δίκτυα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τέτοιου είδους απρόοπτα και οι οργανισμοί εισάγουν καλύτερα εφεδρικά αντίγραφα.

Το βράδυ της Παρασκευής, τα προβλήματα μειώθηκαν σε πολλά μέρη του πλανήτη, με πολλά αεροδρόμια να λένε ότι ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα με τα συστήματα check-in και πληρωμών, οι περισσότερες πτήσεις εκτελούνται πλέον κανονικά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτς, ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του στο X ότι «λυπάται πολύ» για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. «Κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και λυπόμαστε πολύ για την ταλαιπωρία και την αναστάτωση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα για ακόμη μια φορά ότι το πρόβλημα δεν προκλήθηκε από κάποια παραβίαση ασφαλείας, τονίζοντας ότι οι πελάτες της CrowdStrike είναι «πλήρως προστατευμένοι». «Συνεργαζόμαστε με όλους τους πελάτες μας ώστε να διασφαλίσουμε πως τα συστήματα έχουν επανέλθει και ότι μπορούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους» κατέληξε.

Οι μετοχές της Crowdstrike υποχώρησαν κατά περίπου 12% την Παρασκευή, σε βάρος των ανταγωνιστών SentinelOne και Palo Alto Networks.

Διαβάστε επίσης → Crowdstrike: Ποια είναι η εταιρεία που «φωτογραφίζεται» ως υπεύθυνη για το παγκόσμιο μπλακ άουτ