Σαν σήμερα, η χειραψία Αμερικανών και Ρώσων στο διάστημα
Όταν συναντήθηκαν το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Apollo 18 και το σοβιετικό Soyuz 19
Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου, εκτελείται το πρόγραμμα Apollo-Soyuz - Το παρασκήνιο, η «μάχη» του Διαστήματος και η πολιτική διάσταση της συνεργασίας
Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου του 1975, πραγματοποιείται μία εμβληματική συνάντηση αμερικανικών και ρωσικών διαστημικών σκαφών στο διάστημα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μιας αποστολής με στόχο την ανάπτυξη διαστημικών διασωστικών δυνατοτήτων, το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Apollo 18 και το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Soyuz 19 συναντώνται και προσδένονται στο διάστημα. Καθώς άνοιγε η καταπακτή μεταξύ των δύο σκαφών, οι κυβερνήτες Thomas P. Stafford και Aleksei Leonov έδωσαν τα χέρια και αντάλλαξαν δώρα για να γιορτάσουν την πρώτη τέτοια συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου στο διάστημα.
Επιστρέφοντας στη Γη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Kurt Waldheim συνεχάρη τις δύο υπερδυνάμεις για το Πρόγραμμα Δοκιμών Apollo-Soyuz και εξήρε το πρωτοφανές πνεύμα συνεργασίας και ειρήνης που επέδειξαν κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής. Κατά τη διάρκεια της 44ωρης πρόσδεσης Apollo και Soyuz, οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες διεξήγαγαν πειράματα, μοιράστηκαν γεύματα και έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε σχεδόν τρία χρόνια μετά την έκτη και τελευταία σεληνιακή προσεδάφιση των ΗΠΑ, ήταν η τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo που διεξήγαγε η NASA. Η τελευταία ήθελε να δώσει συμβολικό χαρακτήρα στην αποστολή αυτή. Ότι, δηλαδή, το πρόγραμμα Apollo, το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά το φεγγάρι με το μότο «Ήρθαμε ειρηνικά για όλη την ανθρωπότητα», θα έπρεπε να τελειώσει με μια νότα ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας.
Η πρώτη διεθνής συνεργασία στο Διάστημα με το τεράστιο πολιτικοκοινωνικό background
Ήταν ιστορικά η πρώτη διεθνής συνεργασία στο Διάστημα και προετοίμασε την ανθρωπότητα για μεταγενέστερα εγχειρήματα πολύ υψηλής τεχνολογικής και οργανωτικής πολυπλοκότητας, όπως για παράδειγμα η ιχνηλασία του κομήτη του Χάλεϊ και η φωτογράφιση του πυρήνα του, η κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και η επικείμενη πρώτη προσπάθεια προστασίας της Γης από πρόσκρουση αστροειδών AIDA (Asteroid Impact Deflection Assessment) σε συνεργασία NASA και ESA.
Φυσικά, απώτερος στόχος ήταν η επιδιωκόμενη χαλάρωση των σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων – των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ενωσης. ριν από την αποστολή Apollo-Soyuz, οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων ήταν ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρά την επικοινωνία Κένεντι – Χρουστσόφ και τη συμφωνία Ντράιντεν – Μπλαγκονράβοφ το 1962, η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν κυρίαρχη και αναμενόμενα κάθε πιθανή συνεργασία διεκόπη. Η εμβληματική συνάντηση Αμερικανών αστροναυτών και Σοβιετικών κοσμοναυτών και η χειραψία τους στο Διάστημα σημάδεψε το τέλος της «διαστημικής κούρσας», δηλαδή του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων στο Διάστημα, που είχε αρχίσει το 1957 με την εκτόξευση του «Σπούτνικ». Την εν λόγω συνεργασία παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι ζωντανά στην τηλεόραση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο στόχαστρο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Έχει τις περισσότερες λήψεις στο App Store της Apple στις ΗΠΑ - Πώς λειτουργεί
Στόχος οι 30 εμφυτεύσεις σε ανθρώπους μέσα στο 2025
Νέα καθυστέρηση στην απόπειρα να ανταγωνιστεί την SpaceX του Έλον Μασκ
Παρατηρήθηκαν «ανωμαλίες» στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)
Τα γεγονότα που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το περιοδικό Nature
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.