Τεχνολογια - Επιστημη

Σαν σήμερα, η χειραψία Αμερικανών και Ρώσων στο διάστημα

Όταν συναντήθηκαν το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Apollo 18 και το σοβιετικό Soyuz 19

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου, εκτελείται το πρόγραμμα Apollo-Soyuz
Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου, εκτελείται το πρόγραμμα Apollo-Soyuz © NASA

Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου, εκτελείται το πρόγραμμα Apollo-Soyuz - Το παρασκήνιο, η «μάχη» του Διαστήματος και η πολιτική διάσταση της συνεργασίας

Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου του 1975, πραγματοποιείται μία εμβληματική συνάντηση αμερικανικών και ρωσικών διαστημικών σκαφών στο διάστημα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μιας αποστολής με στόχο την ανάπτυξη διαστημικών διασωστικών δυνατοτήτων, το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Apollo 18 και το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Soyuz 19 συναντώνται και προσδένονται στο διάστημα. Καθώς άνοιγε η καταπακτή μεταξύ των δύο σκαφών, οι κυβερνήτες Thomas P. Stafford και Aleksei Leonov έδωσαν τα χέρια και αντάλλαξαν δώρα για να γιορτάσουν την πρώτη τέτοια συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου στο διάστημα.

Apollo-Soyuz Docking: July 17, 1975

Επιστρέφοντας στη Γη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Kurt Waldheim συνεχάρη τις δύο υπερδυνάμεις για το Πρόγραμμα Δοκιμών Apollo-Soyuz και εξήρε το πρωτοφανές πνεύμα συνεργασίας και ειρήνης που επέδειξαν κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής. Κατά τη διάρκεια της 44ωρης πρόσδεσης Apollo και Soyuz, οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες διεξήγαγαν πειράματα, μοιράστηκαν γεύματα και έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε σχεδόν τρία χρόνια μετά την έκτη και τελευταία σεληνιακή προσεδάφιση των ΗΠΑ, ήταν η τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo που διεξήγαγε η NASA. Η τελευταία ήθελε να δώσει συμβολικό χαρακτήρα στην αποστολή αυτή. Ότι, δηλαδή, το πρόγραμμα Apollo, το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά το φεγγάρι με το μότο «Ήρθαμε ειρηνικά για όλη την ανθρωπότητα», θα έπρεπε να τελειώσει με μια νότα ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας.

The Flight of Apollo-Soyuz: 40th Anniversary

Η πρώτη διεθνής συνεργασία στο Διάστημα με το τεράστιο πολιτικοκοινωνικό background 

Ήταν ιστορικά η πρώτη διεθνής συνεργασία στο Διάστημα και προετοίμασε την ανθρωπότητα για μεταγενέστερα εγχειρήματα πολύ υψηλής τεχνολογικής και οργανωτικής πολυπλοκότητας, όπως για παράδειγμα η ιχνηλασία του κομήτη του Χάλεϊ και η φωτογράφιση του πυρήνα του, η κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και η επικείμενη πρώτη προσπάθεια προστασίας της Γης από πρόσκρουση αστροειδών AIDA (Asteroid Impact Deflection Assessment) σε συνεργασία NASA και ESA.

1975: Apollo-Soyuz (NASA/USSR)

Φυσικά, απώτερος στόχος ήταν η επιδιωκόμενη χαλάρωση των σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων – των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ενωσης. ριν από την αποστολή Apollo-Soyuz, οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων ήταν ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρά την επικοινωνία Κένεντι – Χρουστσόφ και τη συμφωνία Ντράιντεν – Μπλαγκονράβοφ το 1962, η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν κυρίαρχη και αναμενόμενα κάθε πιθανή συνεργασία διεκόπη. Η εμβληματική συνάντηση Αμερικανών αστροναυτών και Σοβιετικών κοσμοναυτών και η χειραψία τους στο Διάστημα σημάδεψε το τέλος της «διαστημικής κούρσας», δηλαδή του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων στο Διάστημα, που είχε αρχίσει το 1957 με την εκτόξευση του «Σπούτνικ». Την εν λόγω συνεργασία παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι ζωντανά στην τηλεόραση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.