Τεχνολογια - Επιστημη

Ανακαλύφθηκε τούνελ κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης

Πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί σε μελλοντικές αποστολές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σελήνη: Ανακαλύφθηκε τούνελ κάτω από την επιφάνειά της - Πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί σε μελλοντικές αποστολές

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα τούνελ κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει τις διαστημικές υπηρεσίες που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη - και ίσως να παραμείνουν εκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Οι σπηλιές θα μπορούσαν να είναι ένας σημαντικός τρόπος προστασίας των αστροναυτών από το ακραίο περιβάλλον στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η επαναστατική ανακάλυψη φαίνεται να επιβεβαιώνει εικασίες δεκαετιών για σπήλαια που μπορεί να υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Η τελευταία ανακάλυψη που έκαναν οι επιστήμονες είναι ένα υπόγειο σπήλαιο. Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές επιβεβαιώνουν τον εντοπισμό μιας προσβάσιμης σπηλιάς, που πιθανότατα δημιούργησε στην πορεία της λάβα που έρεε κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης.

This browser does not support the video element.

Παλαιότερη η ανακάλυψη του σπηλαίου στη Σελήνη αλλά επαναπροσδιορίστηκε βάσει νέων τεχνολογιών

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν το 2010, στο πλαίσιο της τρέχουσας αποστολής της Nasa Lunar Reconnaissance Orbiter ή LRO. Όμως, χρόνια μετά, οι ερευνητές επαναπροσδιόρισαν τα δεδομένα αυτά με νέες τεχνικές επεξεργασίας σήματος - και διαπίστωσαν ότι υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός «υπόγειου σπηλαίου».

Οι σπηλιές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως σημαντικό καταφύγιο για τους αστροναύτες που περνούν σημαντικό χρόνο στη σεληνιακή επιφάνεια. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες στη Σελήνη μπορούν να φτάσουν τους 127 βαθμούς Κελσίου όταν την χτυπάει ο Ήλιος, και μπορούν να πέσουν στους -173 βαθμούς μακριά από τον Ήλιο. Η κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι 150 φορές ισχυρότερη από ό,τι στη Γη, και όποιος βρίσκεται στην επιφάνεια διατρέχει συνεχή κίνδυνο να χτυπηθεί από μετεωρίτη.

Ως εκ τούτου, οι διαστημικές υπηρεσίες ελπίζουν ότι οι σπηλιές - και τα πιθανά δίκτυά τους - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ασφαλών κατοικιών για τους εξερευνητές της Σελήνης.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η νεοανακαλυφθείσα σπηλιά θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημείο για μια μελλοντική σεληνιακή βάση. Οι νέες τεχνικές θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες για την εύρεση άλλων σπηλαίων, λένε.