Τεχνολογια - Επιστημη

Τι σημαίνουν 12 ακρωνύμια που διαβάζουμε καθημερινά

Τα πιο δημοφιλή της ψηφιακής εποχής και όσα κρύβονται από πίσω τους

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12 ακρωνύμια και η σημασία τους
© Unsplash / Girl with red hat

Ακρωνύμια: Τι σημαίνουν 12 όροι που χρησιμοποιούμε καθημερινά και η προέλευσή τους

Θέλετε να αποθηκεύσετε αυτή την εικόνα σε PNG ή JPEG; Μήπως μπορείτε να στείλετε το αρχείο σε μορφή PDF; Ο κωδικός του WiFi ποιος είναι; Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που ίσως ακούμε περισσότερο από όσο θα θέλαμε, ακόμα και όταν έχουμε φύγει από το γραφείο. Κάποιες είναι ερωτήσεις που γίνονται αυτόματα από την οθόνη του υπολογιστή, άλλες από τους φίλους μας και ορισμένες προέρχονται από εμάς τους ίδιους. Κοινός παρονομαστής, οι μικρές αγγλικές λέξεις, οι οποίες αν και ξέρουμε πώς λειτουργούν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνουν. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο δημοφιλή ακρωνύμια της digital εποχής και όλα όσα κρύβονται από πίσω τους. 

12 ακρωνύμια της ψηφιακής εποχής - Τι σημαίνουν - Η προέλευσή τους

SMS ή MMS 
Από τότε που εμφανίστηκαν στη ζωή μας τα κινητά τηλέφωνα, η επικοινωνία πήρε μορφή SMS και MMS, δηλαδή, Short Message Service για κείμενα και Multimedia Message Service για αποστολή εικόνων. Το πρώτο SMS ήταν χριστουγεννιάτικο, στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου το 1992, χάρη στον Neil Papworth, έναν νεαρό προγραμματιστή και έμεινε στο «διαβάστηκε». To MMS ως πιο σύνθετη λειτουργία ήρθε στη ζωή το 2002, μέσω του κινητού Sony Ericsson T68i, το οποίο θεωρήθηκε η πρώτη συσκευή με τη συγκεκριμένη  δυνατότητα.

PIN
Ο μαγικός συνδυασμός από νούμερα που ξεκλειδώνει τις ηλεκτρονικές συσκευές και κάρτες. Το PIN προέρχεται από τις λέξεις Personal Identification Number, μια και πρόκειται για τον προσωπικό κωδικό που έχουμε δημιουργήσει, ώστε να προστατεύεται το περιεχόμενο των συσκευών μας σε περίπτωση που κλαπούν. 

OTP 
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αγοράσει μέσω διαδικτύου εισιτήρια, είτε για διακοπές είτε για συναυλίες και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει να λάβουμε τον κωδικό μιας χρήσης ή αλλιώς το OTP. Προέρχεται από τις λέξεις One Time Password, οι οποίες υποδηλώνουν την ακριβή λειτουργία του, καθώς είναι τα γράμματα ή οι αριθμοί που αποστέλλονται μέσω SMS και απαιτείται η χρήση τους για την επιτυχή συναλλαγή μας. Συνήθως έχουμε χρονικό περιθώριο 10 λεπτά, μέσα στα οποία αν δεν χρησιμοποιήσουμε το OTP, πρέπει να ζητήσουμε καινούριο. 

QR code
Αν κάτι μας άφησε ως ενθύμιο η Covid εποχή, είναι τα QR codes που εμφανίζονται πλέον παντού. Τα μενού στα εστιατόρια απέκτησαν μορφή barcode, οι επαγγελματικές κάρτες μείωσαν το κείμενο και αντικατέστησαν τις πληροφορίες σε έναν μόνο κώδικα και πλέον οι κάμερες των κινητών διαθέτουν ειδική λειτουργία για την ανάγνωση barcode. Εύκολο στη χρήση, όμως τι ακριβώς είναι; Το QR code παρέρχεται από τις λέξεις Quick Response, δηλαδή «ταχεία απόκριση» και αποτελεί έναν κώδικα δύο διαστάσεων, δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρείας Denso-Wave.

WWW
Το βλέπουμε σε κάθε λιγκ που χρησιμοποιούμε, είναι ίσως η πιο γνώστη τριάδα γραμμάτων παγκοσμίως και η ιστορία του ξεκινάει πίσω στο 1991. Το World Wide Web, δηλαδή ο Παγκόσμιος Ιστός, εφευρέθηκε από τον Άγγλο επιστήμονα υπολογιστών Tim Berners-Lee ενώ βρισκόταν στο CERN, και σχεδιάστηκε ως ένα καθολικό συνδεδεμένο σύστημα πληροφοριών. Σήμερα αποτελεί το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως για να αλληλεπιδρούν με το Διαδίκτυο.

URL
Αυτή η μεγάλη σειρά από λέξεις και σύμβολα που βλέπουμε όταν πατάμε έναν σύνδεσμο στον υπολογιστή, είναι η διεύθυνση που χρησιμοποιείται για να εντοπίζονται πόροι στο Διαδίκτυο. Αποτελείται από τις λέξεις Uniform Resource Locator, οι οποίες μεταφράζονται ως Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων. Οι διευθύνσεις URL εμφανίζονται κυρίως σε ιστοσελίδες αναφοράς και χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αρχείων, email και πολλές άλλες εφαρμογές.

Wi-Fi
Η λέξη για την οποία ψάχνουμε μονίμως τον κωδικό της, ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο πολυπόθητο Ίντερνετ, μεταφράζεται ως ασύρματη πιστότητα, δηλαδή Wireless Fidelity. Το όνομα Wi-Fi επιλέχθηκε κατά βάση επειδή ακούγεται παρόμοιο με το Hi-Fi, το οποίο οι καταναλωτές θεωρούν ότι σημαίνει υψηλή πιστότητα ή υψηλή ποιότητα. Η τεχνολογία Wi-Fi ξεκίνησε να γίνεται γνωστή παγκοσμίως στις αρχές του 2000, ενώ στην Ελλάδα έγινε ευρέως διαθέσιμη την περίοδο 2003-2004. 

PNG ή JPEG
Έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποθηκεύσουμε μια εικόνα στον υπολογιστή, και να επιλέξουμε αν θέλουμε να έχει μορφή PNG ή JPEG. Ποια είναι όμως η διαφορά; Η απάντηση βρίσκεται κυρίως στην ποιότητα, μια και όταν πρόκειται για Portable Netwrok Graphics έχουμε μεγαλύτερα αρχεία και υψηλότερη ανάλυση. Αντιθέτως, στην περίπτωση των Joint Photographic Experts Group γίνεται λήψη του αρχείου σε όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος, χρησιμοποιώντας λειτουργία συμπίεσης. 

PDF
Ένας ακόμα τρόπος αποθήκευσης και αποστολής αρχείων είναι με τη μετατροπή τους σε PDF, δηλαδή σε Portable Document Format, τη φορητή μορφή εγγράφου όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, φανερώνοντας τη λειτουργία της. Αναπτύχθηκε από την εταιρία Adobe το 1992, για την παρουσίαση εγγράφων, μορφοποίηση κειμένου και εικόνων και σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς τύπους αρχείου. 

GIF
Τα «γκιφάκια» ήρθαν στο πληκτρολόγιο μας το 2015, την χρονιά που το Facebook πρόσθεσε την υποστήριξη για GIF, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και το Instagram. Το Graphics Interchange System είναι ένα σύστημα ανταλλαγής γραφικών σε μορφή εικόνας bitmap, ξεχωρίζοντας για τη δυνατότητα του να περιέχει πολλαπλά καρέ, δημιουργώντας κινούμενα γραφικά. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγεται σήμερα για να φτιάξει ο χρήστης τα δικά του memes και κινούμενα σχεδία στον υπολογιστή. Το 2012, η ​​αμερικανική πτέρυγα του Oxford University Press αναγνώρισε το GIF και ως ρήμα, που σημαίνει «δημιουργώ ένα αρχείο GIF». 

Τα ακρωνύμια είναι οι μικρές σύνθετες λέξεις που εμφανίζονται στις οθόνες και συνήθως κάνουν πιο απλή την καθημερινότητά μας. Τα περισσότερα φάινεται να σχετίζονται με τον κόσμο της τεχνολογίας, ενώ χάρη στα social media προκύπτουν συνεχώς νέα, με ένα από τα πιο γνωστά το lol - laughing out loud. Με το TikTok να είναι σήμερα πρωταγωνιστής των social media και αγαπημένη εφαρμογή πολλών ηλικιών, αναμένεται να δούμε ακόμα πιο ευφάνταστους και ενδεγχομένως απρόσμενους συνδυσμούς γραμμάτων.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.