Τεχνολογια - Επιστημη

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το πρώτο Walkman κι αλλάζει τον κόσμο της μουσικής

45 χρόνια από όταν «γεννήθηκε» η συνήθεια να ακούμε τα τραγούδια που αγαπάμε όπου και όποτε θέλουμε

Γεωργία Ζερβογιάννη
Γεωργία Ζερβογιάννη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 1η Ιουλίου κυκλοφορεί το πρώτο Walkman από τη SΟΝΥ
Σαν σήμερα 1η Ιουλίου κυκλοφορεί το πρώτο Walkman από τη SΟΝΥ © Science & Society Picture Library / Getty Images

Σαν σήμερα 1η Ιουλίου κυκλοφορεί το πρώτο Walkman από τη SΟΝΥ - 45 χρόνια από όταν «γεννήθηκε» η συνήθεια να ακο'υμε μουσική όπου και όποτε θέλουμε

Το ημερολόγιο έγραφε 1η Ιουλίου, μία ημέρα σαν σήμερα όταν το 1979, η SONY έφερε τη μουσική στο δρόμο με το gadget που μάθαμε να αγαπάμε ως Walkman. Αν δεν υπήρχε το Walkman δεν θα υπήρχε το iPod ούτε το Spotify. Η ιδέα του ιδρυτή της SΟΝΥ, Μασάρου Ιμπούκα, λάτρη της κλασικής μουσικής, έγινε το gadget που λάτρεψαν όλοι. Ο Ιμπούκα ήθελε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Να ακούει τα αγαπημένα του κομμάτια στα ταξίδια του. Η ομάδα της εταιρείας του ανέλαβε να του φτιάξει μια μικρή, ελαφριά συσκευή, οικονομικά προσιτή στο ευρύ κοινό, επιτρέποντας στον καθένα να ακούει εύκολα τη μουσική του όπου θέλει.

Το γνωστό σε όλους Walkman, το πρώτο μοντέλο TPS-L2, κυκλοφορεί σε χρώμα γκρι και μπλε, κοστίζει 150 δολάρια και συνοδεύεται από δερμάτινη θήκη.

1979 First Walkman Ever Made! (Guardians of the Galaxy Sony TPS-L2)

Walkman: Όταν η SΟΝΥ άλλαξε τον κόσμο της μουσικής

Η κυκλοφορία του Walkman από τη SONY έφερε επανάσταση στις ακουστικές μας συνήθειες. Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την πρώτη του κυκλοφορία, πάνω από 385 εκατομμύρια Walkman θα πωλούνταν παγκοσμίως. Η ανάπτυξη του πιστώνεται ότι άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές τεχνολογίες όπως το MP3 player και το iPod. Διευρύνοντας τις δυνατότητες της μουσικής εμπειρίας εν κινήσει, η καινοτομία αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του υπαίθριου ήχου.

SONY Walkman evolution 1979-2019

Η μουσική πριν το Walkman

Πριν η SONY εφεύρει το Walkman, τα ραδιόφωνα με τρανζίστορ ήταν ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι απολάμβαναν φορητό ήχο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, αυτά τα ραδιόφωνα είχαν σχεδιαστεί για να έχουν μέγεθος τσέπης, ωστόσο ο ακροατής ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Κάθε χρήστης περιοριζόταν σε όποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς μπορούσε να προσεγγίσει στην τοποθεσία του και σε όποια κομμάτια έπαιζαν σε κάθε πρόγραμμα.

Το Boombox ήταν μια δημοφιλής εναλλακτική λύση που παρείχε ήχο εν κινήσει. Ως φορητή συσκευή, το Boombox απευθυνόταν σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Ενσωματωμένο βαθιά στην κουλτούρα του Hip Hop και του Break Dancing, το Boombox χρησιμοποιήθηκε για να μοιράζεται, να εκτελεί και να δημιουργεί μουσική, παρά για να απολαμβάνει κανείς ιδιωτικά φορητό ήχο. Η δημοτικότητα του Boombox στη δεκαετία του 1970, ωστόσο, σύντομα παρεμποδίστηκε από την εισαγωγή νόμων περί θορύβου στις μεγάλες πόλεις.

Η προέλευση του Walkman

Το Walkman θα αναπτυχθεί ως απάντηση στην ανεπάρκεια τόσο του ραδιόφωνου τρανζίστορ όσο και του Boombox. Οι χρήστες επιθυμούσαν μεγαλύτερες επιλογές ως προς το τι θα μπορούσαν να ακούσουν εν κινήσει, καθώς και τη δυνατότητα ιδιωτικής ακρόασης. Το Walkman σύντομα θα διαμόρφωνε τον δικό του χώρο κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο συσκευές ήχου, προσφέροντας μια λύση και στις δύο αυτές επιθυμίες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο ιδρυτής της SΟΝΥ, Μασάρου Ιμπούκα, χρησιμοποιούσε το κασετόφωνο Sony TC-D5 για να ακούει μουσική καθώς ταξίδευε. Αυτή η συσκευή ήταν ογκώδης και μη πρακτική για τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις. Τότε ο Ιμπούκα ρώτησε τον Norio Ohga, συνεργάτη του στην εταιρεία αν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί μια πιο φορητή συσκευή που θα μπορούσε να σχεδιαστεί ειδικά για την ακρόαση μουσικής μέσω ακουστικών.

Η SΟΝΥ είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν μια φορητή συσκευή ηχογράφησης με την ονομασία Pressman, η οποία απευθυνόταν σε δημοσιογράφους και γραμματείς. Το πρώτο μοντέλο Walkman κατασκευάστηκε προσαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά του Pressman της SΟΝΥ. Τοποθετήθηκε ένας στερεοφωνικός ενισχυτής και αφαιρέθηκε ο μηχανισμός που επέτρεπε στους δημοσιογράφους να κάνουν ηχογραφήσεις σε κασέτες. Αυτό το νέο προσαρμοσμένο μοντέλο κυκλοφόρησε με την ονομασία TPS-L2 στην Ιαπωνία την 1η Ιουλίου 1979. Διέθετε δύο υποδοχές ακουστικών ώστε να μπορούν να το ακούνε ταυτόχρονα δύο άτομα.

Το έργο της ονοματοδοσίας αυτής της νέας συσκευής αποδείχθηκε δύσκολο για τη SΟΝΥ. Ήταν δύσκολο να βρεθεί ένα όνομα που να μην ήταν κατοχυρωμένο σε διάφορες χώρες. Για τη διεθνή κυκλοφορία του TPS-L2 εκτός Ιαπωνίας, παρουσιάστηκε αρχικά ως «Sound-About» στις ΗΠΑ, «Stowaway» στο Ηνωμένο Βασίλειο και «Freestyle» στη Σουηδία. Η πλέον εμβληματική ονομασία Walkman προέκυψε ως τροποποίηση του SΟΝΥ Pressman.

History of the Sony Walkman - 1979

Η διεθνής επιτυχία και οι 80 παραλλαγές του Walkman

Η κυκλοφορία του Walkman γνώρισε διεθνή επιτυχία. Η SΟΝΥ ανέμενε αρχικά ότι θα πωλούνταν μόνο 5.000 μοντέλα το μήνα. Ωστόσο, μέσα στους δύο πρώτους μήνες, 50.000 Walkman είχαν αγοραστεί από το κοινό. Χάρη σε μια δημιουργική εκστρατεία μάρκετινγκ, οι πωλήσεις της SΟΝΥ άρχισαν να αυξάνονται σταθερά σε όλο τον κόσμο.

Σύντομα η SΟΝΥ ανακοίνωσε τη δεύτερη γενιά Walkman, το WM-2, μόλις 19 μήνες μετά την αρχική κυκλοφορία της συσκευής. Σε σύγκριση με το πρώτο πρωτότυπο, αυτή η έκδοση είχε μειωθεί δραματικά σε μέγεθος. Ο σχεδιασμός του WM-2 αντιπροσωπεύει το εικονικό, νοσταλγικό μοντέλο Walkman για πολλούς παγκοσμίως. Με κάθε νέο μοντέλο που κυκλοφόρησε, η SΟΝΥ συνέχισε να προσαρμόζει και να αναβαθμίζει το Walkman. Προστέθηκαν χαρακτηριστικά όπως οι δέκτες AM/FM και η αυτόματη αναστροφή.

Sony Walkman Commercial (1983)

Μέχρι το 1990, η SΟΝΥ είχε κυκλοφορήσει πάνω από 80 διαφορετικές παραλλαγές του Walkman. Άλλοι τεχνολογικοί ανταγωνιστές όπως η Aiwa, η Panasonic και η Toshiba εφηύραν τις δικές τους παρόμοιες φορητές συσκευές ήχου, αλλά το Walkman παρέμενε σταθερά μπροστά στην αγορά.

Η εισαγωγή των CD το 1982 έθεσε προς στιγμήν υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της επιτυχίας του Walkman. Η SΟΝΥ αντέδρασε γρήγορα και κυκλοφόρησε την πρώτη της φορητή συσκευή αναπαραγωγής CD, το Discman, μόλις δύο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του CD στο κοινό.

Ο αντίκτυπος που είχε το Walkman της SΟΝΥ στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη μουσική δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ως η πρώτη συσκευή που εισήγαγε την έννοια της ακρόασης της δικής σας μουσικής εν κινήσει, το Walkman ενέπνευσε τη μετέπειτα ανάπτυξη του Discman, του MP3 player, του iPod και του Spotify. Το Walkman είναι κάτι περισσότερο από το καθοριστικό αξεσουάρ της δεκαετίας του 1980. Άλλαξε τις ακουστικές μας συνήθειες για πάντα.

Με πληροφορίες από Outdoor Speakers

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.