Τεχνολογια - Επιστημη

Τι θα κάναμε αν ένας αστεροειδής χτυπούσε τη Γη στις 12 Ιουλίου 2038;

H ΝASA «έτρεξε» μια υποθετική άσκηση ετοιμότητας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Aστεροειδής: Άσκηση της NASA δείχνει 72% πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη

Η NASA, σε μια υποθετική άσκηση, διαπίστωσε ότι ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής έχει 72% πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη σε 14 χρόνια.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση, η NASA διεξήγαγε τον Απρίλιο την πέμπτη διακλαδική άσκηση πλανητικής άμυνας. Στις 20 Ιουνίου, η υπηρεσία παρουσίασε τη σύνοψη της άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Johns Hopkins στο Laurel του Maryland.

Στην άσκηση, εκτός από τη NASA, συμμετείχαν σχεδόν 100 εκπρόσωποι από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και διεθνείς συνεργάτες.

Αν και δεν υπάρχουν γνωστές σημαντικές απειλές από αστεροειδείς στο ορατό μέλλον, η άσκηση αυτή έγινε για να αξιολογηθεί η ικανότητα της Γης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην απειλή ενός δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς.

Η NASA δήλωσε ότι η υποθετική άσκηση παρείχε επίσης πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τους κινδύνους, τις επιλογές αντιμετώπισης και τις ευκαιρίες συνεργασίας που δημιουργούν τα διάφορα σενάρια.

Η περίληψη της άσκησης Tabletop σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες εξέτασαν πιθανές εθνικές και παγκόσμιες αντιδράσεις σε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο εντοπίστηκε ένας αστεροειδής που δεν είχε εντοπιστεί ποτέ πριν, ο οποίος είχε, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, 72% πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη σε περίπου 14 χρόνια».

Ωστόσο, αυτή η προκαταρκτική παρατήρηση δεν επαρκεί για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος, η σύνθεση και η μακροπρόθεσμη τροχιά του αστεροειδούς, πρόσθεσε η NASA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη άσκηση που χρησιμοποίησε δεδομένα από την αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA. Η DART είναι η πρώτη διαστημική επίδειξη μιας τεχνολογίας για την υπεράσπιση του πλανήτη από πιθανές συγκρούσεις αστεροειδών.

Πηγή: USA Today