Τεχνολογια - Επιστημη

Nvidia: Η πολυτιμότερη -πλέον- εταιρεία του κόσμου ξεπερνώντας Apple και Microsoft

Η παραγωγικότητα - και τα προϊόντα - της Nvidia ουσιαστικά διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Nvidia: Η υπερ - επένδυση της εταιρείας στην AI και η αξία της που εκτινάχθηκε όντας πλέον η πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως

Η ραγδαία ανάπτυξη του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης από το 2014 και μετά - όταν τοποθετείται επίσημα η έναρξη του λεγόμενου “AI Boom” - αποτυπώνεται πλέον και στο οικονομικό αποτύπωμα των εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται και εξειδικεύονται στον κλάδο. Ενδεικτικά, με βάση τα τελευταία δεδομένα, η εταιρία παραγωγής μικροεπεξεργαστών Nvidia ξεπέρασε πλέον σε χρηματιστηριακή αξία την Apple και τη Microsoft, οι οποίες παράλληλα αποτελούν δύο εκ των ισχυρότερων τεχνολογικών κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η υπέρ-επένδυση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει αυξήσει την αξία της Nvidia σε σημείο που ξεπερνάει τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας πλέον την πολυτιμότερη εταιρία παγκοσμίως.

Nvidia: Ξεπέρασε σε αξία Apple και Microsoft

Η κατακόρυφη αύξηση της αξίας της Nvidia οφείλεται στο γεγονός πως η εταιρεία παράγει μικροεπεξεργαστές οι οποίοι αποτελούν την κορυφαία επιλογή των εταιριών του αμερικανικού Big Tech - όπως είναι η Google, η Meta, αλλά και η Apple - ώστε να αναπτύξουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία αξιοποιούν όλο και περισσότερο ώστε να βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η επιρροή της Nvidia στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη εταιρεία οφείλεται σχεδόν το ⅓ της αύξησης των κερδών για τη Wall Street σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των κερδών της συγκριτικά με το προηγούμενο έτος - η οποία υπολογίζεται στο 262% - οι αγορές σωστά είχαν προεξοφλήσει πως η Nvidia θα εξακολουθούσε να καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας σε αξία τους δύο κολοσσούς του αμερικανικού Big Tech. Η συγκεκριμένη θέση καταρρίπτει τη - μειοψηφική - άποψη πως η υπέρ-επένδυση στην Nvidia ενδέχεται να έχει την κατάληξη της περίφημης φούσκας του Dot Com - ή “dot-com bubble” - όταν αμέτρητες εταιρείες οι οποίες είχαν εκμεταλλευτεί το κλίμα υπέρ-επένδυσης στον τομέα των διαδικτυακών αγορών στα τέλη του 20ου αιώνα, είδαν τελικά τη χρηματιστηριακή τους αξία να εξανεμίζεται στις αρχές του 21ου.

Η πεποίθηση των αγορών είναι πως, σε αντίθεση με το dot-com bubble και τις εταιρείες που τότε χρεοκόπησαν, η Nvidia αποτελεί μακράν τον διαμορφωτή των εξελίξεων στον κρίσιμο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς ανταγωνιστικές της - και γνωστότερες, παγκοσμίως - εταιρείες όπως η AMD και η Intel έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να διαθέσουν στο Big Tech, και την ευρύτερη τεχνολογική αγορά, μικροεπεξεργαστές δικής τους παραγωγής οι οποίοι να είναι τόσο αποτελεσματικοί και καινοτόμοι όσο της Nvidia. Η παραγωγικότητα - και τα προϊόντα - της Nvidia ουσιαστικά διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τη μεγάλης κλίμακας διανομής τους σε γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ όπως την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έχει εξετάσει κατά πόσο η ισχύς της Nvidia στον τομέα των μικροεπεξεργαστών δημιουργεί - επί της ουσίας - μονοπωλιακές συνθήκες, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη έρευνα - πόσο μάλλον δε σε επιβολή κυρώσεων - εναντίον της εταιρείας. Ωστόσο, η ισχύς της εταιρείας έχει οδηγήσει τις αμερικανικές αρχές να εκκινήσουν μια αντίστοιχη διαδικασία έρευνας και αντιμετώπισης μονοπωλιακών τακτικών, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης τόσο σε πρακτικό, όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο.

Βεβαίως, η ρύθμιση της σχετικής αγοράς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη Δύση, με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν να αποτελεί την πρώτη επικυρίαρχη οντότητα η οποία να έχει θεσπίσει ένα σαφές και δυναμικό ρυθμιστικό πλαίσιο, μέσω του EU AI Act.