Τεχνολογια - Επιστημη

Nvidia: Η πολυτιμότερη -πλέον- εταιρεία του κόσμου ξεπερνώντας Apple και Microsoft

Η παραγωγικότητα - και τα προϊόντα - της Nvidia ουσιαστικά διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Nvidia: Η πολυτιμότερη -πλέον- εταιρεία του κόσμου ξεπερνώντας Apple και Microsoft
© Unsplash

Nvidia: Η υπερ - επένδυση της εταιρείας στην AI και η αξία της που εκτινάχθηκε όντας πλέον η πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως

Η ραγδαία ανάπτυξη του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης από το 2014 και μετά - όταν τοποθετείται επίσημα η έναρξη του λεγόμενου “AI Boom” - αποτυπώνεται πλέον και στο οικονομικό αποτύπωμα των εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται και εξειδικεύονται στον κλάδο. Ενδεικτικά, με βάση τα τελευταία δεδομένα, η εταιρία παραγωγής μικροεπεξεργαστών Nvidia ξεπέρασε πλέον σε χρηματιστηριακή αξία την Apple και τη Microsoft, οι οποίες παράλληλα αποτελούν δύο εκ των ισχυρότερων τεχνολογικών κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η υπέρ-επένδυση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει αυξήσει την αξία της Nvidia σε σημείο που ξεπερνάει τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας πλέον την πολυτιμότερη εταιρία παγκοσμίως.

Nvidia: Ξεπέρασε σε αξία Apple και Microsoft

Η κατακόρυφη αύξηση της αξίας της Nvidia οφείλεται στο γεγονός πως η εταιρεία παράγει μικροεπεξεργαστές οι οποίοι αποτελούν την κορυφαία επιλογή των εταιριών του αμερικανικού Big Tech - όπως είναι η Google, η Meta, αλλά και η Apple - ώστε να αναπτύξουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία αξιοποιούν όλο και περισσότερο ώστε να βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η επιρροή της Nvidia στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη εταιρεία οφείλεται σχεδόν το ⅓ της αύξησης των κερδών για τη Wall Street σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των κερδών της συγκριτικά με το προηγούμενο έτος - η οποία υπολογίζεται στο 262% - οι αγορές σωστά είχαν προεξοφλήσει πως η Nvidia θα εξακολουθούσε να καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας σε αξία τους δύο κολοσσούς του αμερικανικού Big Tech. Η συγκεκριμένη θέση καταρρίπτει τη - μειοψηφική - άποψη πως η υπέρ-επένδυση στην Nvidia ενδέχεται να έχει την κατάληξη της περίφημης φούσκας του Dot Com - ή “dot-com bubble” - όταν αμέτρητες εταιρείες οι οποίες είχαν εκμεταλλευτεί το κλίμα υπέρ-επένδυσης στον τομέα των διαδικτυακών αγορών στα τέλη του 20ου αιώνα, είδαν τελικά τη χρηματιστηριακή τους αξία να εξανεμίζεται στις αρχές του 21ου.

Η πεποίθηση των αγορών είναι πως, σε αντίθεση με το dot-com bubble και τις εταιρείες που τότε χρεοκόπησαν, η Nvidia αποτελεί μακράν τον διαμορφωτή των εξελίξεων στον κρίσιμο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς ανταγωνιστικές της - και γνωστότερες, παγκοσμίως - εταιρείες όπως η AMD και η Intel έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να διαθέσουν στο Big Tech, και την ευρύτερη τεχνολογική αγορά, μικροεπεξεργαστές δικής τους παραγωγής οι οποίοι να είναι τόσο αποτελεσματικοί και καινοτόμοι όσο της Nvidia. Η παραγωγικότητα - και τα προϊόντα - της Nvidia ουσιαστικά διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τη μεγάλης κλίμακας διανομής τους σε γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ όπως την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έχει εξετάσει κατά πόσο η ισχύς της Nvidia στον τομέα των μικροεπεξεργαστών δημιουργεί - επί της ουσίας - μονοπωλιακές συνθήκες, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη έρευνα - πόσο μάλλον δε σε επιβολή κυρώσεων - εναντίον της εταιρείας. Ωστόσο, η ισχύς της εταιρείας έχει οδηγήσει τις αμερικανικές αρχές να εκκινήσουν μια αντίστοιχη διαδικασία έρευνας και αντιμετώπισης μονοπωλιακών τακτικών, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης τόσο σε πρακτικό, όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο.

Βεβαίως, η ρύθμιση της σχετικής αγοράς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη Δύση, με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν να αποτελεί την πρώτη επικυρίαρχη οντότητα η οποία να έχει θεσπίσει ένα σαφές και δυναμικό ρυθμιστικό πλαίσιο, μέσω του EU AI Act.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.