- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βάλει τέλος στα πειράματα στα ζώα;
Ειδικοί εξηγούν γιατί αυτές οι δοκιμές είναι ξεπερασμένες
Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα βάλει τέλος στα πειράματα στα ζώα; - Γιατί οι δοκιμές στα ζώα είναι ξεπερασμένες
Οι ερευνητές αναζητούν εδώ και καιρό εναλλακτικές λύσεις για να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνουν πια αυτό το έργο. Μια εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα αυτό είναι απλή, αλλά λέγεται ότι αποδεικνύεται αποτελεσματική - η χρήση της για την ανίχνευση όλων των υφιστάμενων και διαθέσιμων παγκόσμιων αποτελεσμάτων δοκιμών σε ζώα, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για νέες περιττές δοκιμές.
Αυτό είναι χρήσιμο επειδή μπορεί να είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να αναζητήσουν δεδομένα δεκαετιών για να βρουν και να αναλύσουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν, λέει ο Joseph Manuppello, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής στην Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στις ΗΠΑ.
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την εφαρμογή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT για την εξαγωγή και σύνθεση όλων αυτών των διαθέσιμων δεδομένων και την αξιοποίησή τους στο έπακρο», λέει.
Ο Thomas Hartung είναι καθηγητής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ και επίσης διευθυντής του Κέντρου για Εναλλακτικές λύσεις στις δοκιμές σε ζώα. Λέει: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξίσου καλή με τον άνθρωπο, ή και καλύτερη, στην εξαγωγή πληροφοριών από επιστημονικές εργασίες».
Could AI put an end to animal testing?: Artificial intelligence systems are increasingly being used to help test new drugs and chemicals. https://t.co/C1uReEtk95 pic.twitter.com/b2sFcp9z5u
— Capital Exits International Ltd. (@CapitalExits) June 5, 2024
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σταματήσει τα πειράματα στα ζώα
Όσον αφορά τις τρέχουσες δοκιμές σε ζώα, ο καθηγητής Hartung λέει ότι η ανάγκη ελέγχου των νέων χημικών ουσιών είναι ένας από τους κύριους λόγους. Και με περισσότερες από 1.000 τέτοιες νέες ενώσεις να εισέρχονται στην αγορά κάθε χρόνο, υπάρχουν πολλές που πρέπει να δοκιμαστούν. Ο καθηγητής Hartung λέει ότι τα εκπαιδευμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αρχίζουν να είναι σε θέση να καθορίζουν την τοξικότητα μιας νέας χημικής ουσίας.
«Η ύπαρξη διαθέσιμων εργαλείων όπου μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να λάβουμε μια προκαταρκτική αξιολόγηση, η οποία μας δίνει κάποιες ενδείξεις ότι “εδώ υπάρχει πρόβλημα”... θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη».
Ο καθηγητής Hartung προσθέτει ότι ενώ τα συστήματα λογισμικού χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στην τοξικολογία, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει ένα «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» τόσο σε ισχύ όσο και σε ακρίβεια.
«Αυτό δημιουργεί ξαφνικά ευκαιρίες που δεν υπήρχαν προηγουμένως», λέει, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη εμπλέκεται πλέον σε κάθε στάδιο της δοκιμής τοξικότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ακόμη και για τη δημιουργία νέων φαρμάκων εξ αρχής.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι φυσικά τέλεια στον προσδιορισμό της χημικής ασφάλειας. Ένα πρόβλημα είναι το φαινόμενο που είναι γνωστό ως μεροληψία δεδομένων. Ένα παράδειγμα αυτού είναι εάν ένα σύστημα ΤΝ και ο αλγόριθμός του έχουν εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας που προέρχονται κυρίως από μια εθνική ομάδα. Ο κίνδυνος είναι ότι οι υπολογισμοί ή τα συμπεράσματά του μπορεί να μην είναι απολύτως κατάλληλα για άτομα από άλλο εθνικό υπόβαθρο.
Όμως, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Hartung, η δοκιμή ανθρώπινων φαρμάκων σε ζώα μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο χρήσιμη. Για παράδειγμα, το φάρμακο κατά της αρθρίτιδας Vioxx πέρασε το στάδιο των δοκιμών σε ζώα, για να προχωρήσει στη συνέχεια και τελικά να αποσυρθεί από την πώληση αφού μελέτες έδειξαν ότι η μακροχρόνια χρήση από ανθρώπους οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα θα είχαν αποτύχει στις δοκιμές σε ζώα, όπως το παυσίπονο ασπιρίνη, το οποίο είναι τοξικό για τα έμβρυα αρουραίων.
Ο καθηγητής Hartung καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε αρκετές περιπτώσεις η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται ήδη πιο ακριβής από τις δοκιμές σε ζώα. Ο καθηγητής Hartung λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει «ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός». Ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζεται για να προσπαθήσει να αντικαταστήσει την ανάγκη για μελλοντικές δοκιμές σε ζώα ονομάζεται AnimalGAN. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, στοχεύει να είναι σε θέση να προσδιορίζει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο οι αρουραίοι θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε χημική ουσία.
Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από 6.442 πραγματικούς αρουραίους σε 1.317 σενάρια θεραπείας.
Tα νέα φάρμακα σε αρουραίους και σε σκύλους
Ένα παρόμοιο διεθνές έργο με την ονομασία Virtual Second Species δημιουργεί έναν εικονικό σκύλο με τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας δεδομένα από ιστορικά αποτελέσματα δοκιμών σε σκύλους. Η Cathy Vickers είναι επικεφαλής της καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο για την αντικατάσταση, βελτίωση και μείωση των ζώων στην έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος.
Η ίδια εξηγεί ότι τα νέα φάρμακα δοκιμάζονται επί του παρόντος πρώτα τόσο σε αρουραίους όσο και σε σκύλους για να ελεγχθεί η πιθανή τοξικότητα, πριν ξεκινήσουν ενδεχομένως οι δοκιμές σε ανθρώπους.
Στο μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις δοκιμές τεχνητής νοημοσύνης είναι η κανονιστική έγκριση. Η Δρ Βίκερς αναγνωρίζει ότι «η πλήρης αποδοχή θα πάρει χρόνο».
Ωστόσο, η Emma Grange, διευθύντρια επιστημονικών και ρυθμιστικών υποθέσεων της ομάδας πίεσης Cruelty Free International, αντιτείνει ότι πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η σταδιακή κατάργηση των δοκιμών σε ζώα.
«Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πώς ή αν οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν να συμβάλουν στον πραγματικό τερματισμό των δοκιμών σε ζώα και όχι απλώς στη μείωση ή τη βελτίωση αυτών των δοκιμών», λέει η ίδια.
«Γνωρίζουμε όμως ότι η χρήση των ζώων ως μοντέλα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος είναι ξεπερασμένη επιστήμη και ελπίζουμε ότι τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να παίξει ρόλο στη μετάβαση από τη χρήση ζώων σε οποιαδήποτε δοκιμή ή πείραμα».
Πηγή: BBC
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.