Τεχνολογια - Επιστημη

Ερευνήτρια υποστηρίζει ότι οι ευνουχισμένοι άνδρες ζουν περισσότερο

Κι όταν λέει «ευνουχισμένοι» κυριολεκτεί...

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι άνδρες –και άλλα θηλαστικά- ζουν περισσότερο, αν ευνουχιστούν υποστηρίζει η Κατ Μποχάνον, αλλά δεν προκαλεί ακριβώς ενθουσιασμό με την έρευνά της

Είτε άνδρες είτε γυναίκες, όλοι κατά καιρούς έχουμε αναζητήσει κάποιο ελιξήριο νεότητας, κάποια συνταγή μακροζωίας.

Και ειδικά για τους άνδρες, φαίνεται ότι για το θέμα της μακροζωίας λύση έχει βρεθεί, απλώς δεν... βολεύει και δεν είναι κάτι που το αποφασίζει κανείς με τεράστια προθυμία. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα, καθώς σύμφωνα με κορυφαία ερευνήτρια, όταν πρόκειται για την αύξηση της διάρκειας ζωής οποιουδήποτε αρσενικού θηλαστικού, «υπάρχει ένας τρόπος για να παρέμβετε»: ο ευνουχισμός.

Η Cat Bohannon, η διάσημη συγγραφέας του βιβλίου Eve: How the Female Body Drove 200 Million Years of Human Evolution, δήλωσε ότι οι άνδρες περνούν τη ζωή τους «λαθραία με δύο μικρά ψήγματα θανάτου», με την έρευνα να υποδηλώνει ότι μια ορχεκτομή μπορεί να χαρίσει σε έναν άνδρα μερικά ακόμη χρόνια ζωής.

Η ίδια μιλώντας στο φεστιβάλ Hay την Παρασκευή, ανέφερε τον ευνουχισμό ως μέθοδο «για να ζουν περισσότερο τα θηλαστικά αρσενικού γένους».

Το αποτέλεσμα αυτό παρατηρήθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα σε Αμερικανούς άνδρες που είχαν εισαχθεί σε ιδρύματα, συνήθως λόγω ψυχικών ασθενειών, και είχαν ευνουχιστεί, καθώς και σε Κορεάτες ευνούχους. Οι ευνουχισμένοι άνδρες ζούσαν περισσότερο από τους «συνομηλίκους τους που δεν είχαν υποβληθεί στην ίδια διαδικασία».

Δύο ψήγματα θανάτου για τους άνδρες ή αλλιώς οι όρχεις τους

«Καλό θα ήταν να μη δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο στο σπίτι», πρόσθεσε κάπως χιουμοριστικά η ερευνήτρια με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στην εξέλιξη της αφήγησης και της νόησης.

Ενώ παλαιότερα πίστευαν ότι η διαφορά του μέσου όρου ζωής ήταν συμπεριφορική - «χαζά αγόρια που κάνουν χαζά αγορίστικα πράγματα» - στην πραγματικότητα «φαίνεται να έχει κάτι βαθιά συνδεδεμένο με το ανοσοποιητικό σύστημα και την κυτταρική επιδιόρθωση», είπε. Τα αρσενικά «παθαίνουν περισσότερες λοιμώξεις» σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και «περισσότερο καρκίνο, και οι προβλέψεις σε πολλές περιπτώσεις τείνουν να είναι λίγο χειρότερες».

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Current Biology διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια ζωής 81 ευνούχων που γεννήθηκαν μεταξύ 1556 και 1861 ήταν 70 χρόνια, δηλαδή 14,4-19,1 χρόνια μεγαλύτερη από τη διάρκεια ζωής των μη ευνουχισμένων ανδρών παρόμοιας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη «υποστηρίζει την ιδέα ότι οι ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες μειώνουν τη διάρκεια ζωής των ανδρών».

«Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Γιατί τόσοι πολλοί άνδρες λαθραία μεταφέρουν δύο μικρά ψήγματα θανάτου;» δήλωσε η Bohanon. «Φοβάμαι ότι δεν ξέρουμε πραγματικά. Συμβαίνει όμως πολύ καλή επιστήμη σ’ αυτό τον τομέα».

Η Bohannon δήλωσε ότι αφού συζήτησε το θέμα των «φονικών όρχεων» στο The Daily Show με τη Sarah Silverman, δέχτηκε «πολύ προσωπικές» ερωτήσεις από άνδρες σχετικά με την «κατάσταση των όρχεων» τους. «Φαίνεται ότι τώρα είμαι η τύπισσα με τα...αρχ@@@α», είπε αστειεύομενη.

Οι άνδρες... δολοφονούνται από τις ορμόνες τους;

Η Bohannon είπε επίσης στο κοινό του Hay ότι «κάποια μέρα θα έχουμε μια τεχνητή μήτρα», αν και αυτό μπορεί να μην γίνει για εκατοντάδες χρόνια, και ότι αυτό θα εγείρει ηθικά ζητήματα.

«Ας είμαστε πραγματικά ουτοπικοί με αυτή τη μα@@@κία, εντάξει. Ας πούμε ότι είναι διαθέσιμη σε όλους, δεν είναι μόνο για τις πλούσιες γυναίκες, δεν είναι μόνο για τις λευκές γυναίκες - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε εκατοντάδες χρόνια - γίνεται τότε ποτέ ηθικό να ζητάμε από μια

«Ας είμαστε πραγματικά ουτοπικοί με αυτή τη μαλακία, εντάξει. Ας πούμε ότι είναι διαθέσιμο σε όλους, δεν είναι μόνο θέμα των πλούσιων γυναικών, δεν είναι μόνο θέμα των λευκών γυναικών - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε εκατοντάδες χρόνια - γίνεται τότε ποτέ ηθικό να ζητάμε από ένα άτομο με μήτρα να μείνει έγκυος, αν αυτό μπορεί να γίνει εκτός σώματος;».

Η τεχνολογία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί, είπε, επειδή «δεν είναι απλώς μια σακούλα στην οποία κάποιος έχει ένα μωρό, είναι ένα ολόκληρο γυναικείο σώμα. Κάθε φορά που ένα θηλαστικό είναι έγκυος, ολόκληρο το σώμα εγκυμονεί.

«Υπάρχουν επιπτώσεις σε όλο το σύστημα, πολλές από τις οποίες έχουν εξελιχθεί εδώ και πολύ καιρό για να επηρεάσουν το τι συμβαίνει σε αυτή τη μήτρα - ανοσολογικοί παράγοντες που διασχίζουν τον πλακουντιακό φραγμό κ.λπ. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τα γυναικεία σώματα για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα ψεύτικο σώμα» ή έστω ένα σώμα που μιμείται τις λειτουργίες του γυναικείου.

ΠΗΓΗ: Guardian