- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Και να τι πραγματικά σημαίνουν οι ήχοι που κάνουν τα μωρά
Τα μωρά μας μιλάνε, πριν καν μάθουν το πώς
Τα μωρά αρχίζουν να ελέγχουν την ομιλία τους πολύ νωρίτερα απ' ό,τι φανταζόμασταν
Όλοι έχουμε ακούσει μωρά να βγάζουν αυτούς τους παράξενους, χαριτωμένους ήχους που μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Κι όμως, πλέον οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι όλοι αυτοί οι ακατάληπτοι ήχοι δεν είναι παρά μία προσπάθεια των λίγων μηνών μωρών να ελέγξουν το κέντρο της ομιλίας τους και τελικά να μάθουν να μιλούν!
Συγκεκριμένα, μελέτη η οποία ανέλυσε τους ήχους που κάνουν τα μωρά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους διαπίστωσε ότι αυτές οι μικρές τσιρίδες, τα γρυλίσματα και οι άναρθροι ήχοι που βγαίνουν από το στόμα των μωρών τείνουν να εμφανίζονται σε ομάδες: Η δρ Hyunjoo Yoo, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα δήλωσε ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με την ανθρώπινη ομιλία.
«Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για την επιδίωξή μας να ασχοληθούμε με το ζήτημα της ομαδοποίησης (των ήχων) είναι ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμος δείκτης στον έλεγχο για διαταραχές της επικοινωνίας», δήλωσε η ίδια.
Την ίδια στιγμή, ο δρ Ed Donnellan του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε ότι η μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα βρέφη παίζουν σκόπιμα με τους φωνητικούς θορύβους που μπορούν να κάνουν, παράγοντας κατά βούληση ορισμένους τύπους φωνημάτων σε ομάδες.
«Παρόλο που οι θόρυβοι που εξετάστηκαν - τσιρίδες και γρυλίσματα - δεν είναι απαραίτητα αυτοί που χρησιμοποιούμε στη γλώσσα, αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να επιτρέψει στα βρέφη να αναπτύξουν τον έλεγχο των ήχων που βγάζουν, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τον μετέπειτα προφορικό λόγο», πρόσθεσε.
Γράφοντας στο περιοδικό Plos One, η Yoo και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς μελέτησαν 130 βρέφη μέσω ηχογραφήσεων που έκαναν στο σπίτι κάθε μήνα μετά τη γέννησή τους οι οι φροντιστές τους.
Τα μωρά προσπαθούν να μας μιλήσουν νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύουμε
Αφού απέκλεισαν τις περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, το βρέφος κοιμόταν, η ομάδα έμεινε με 15.774 τμήματα από 1.104 ηχογραφήσεις, με περισσότερο από το 60% των ηχογραφήσεων να εμφανίζουν ομαδοποίηση είτε τσιρίγματα είτε γρυλίσματα σε σχέση με τα φωνήεντα.
«Δεν υπήρξε ούτε ένα βρέφος που, κατά την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων καταγραφών, δεν παρουσίασε ούτε μια σημαντική περίπτωση ομαδοποίησης των τσιριχτών ούτε ομαδοποίησης των γρυλισμάτων», προσθέτει η ομάδα.
Η ομαδοποίηση παρατηρήθηκε και στις έξι ηλικιακές ομάδες, από τη γέννηση έως τους 13 μήνες, γεγονός που υποδηλώνει, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός φωνητικής εξερεύνησης από την αρχή της ζωής. Ωστόσο, η ηλικιακή ομάδα βρεφών 3 έως 4 μηνών εμφάνισε τις χαμηλότερες μέσες τιμές για την ομαδοποίηση των τσιρίδων και του γρυλίσματος, ένα απροσδόκητο εύρημα, δεδομένου ότι αυτή η περίοδος θεωρείται παραδοσιακά ότι συνδέεται με την έναρξη του φωνητικού παιχνιδιού.
Η ομάδα αναφέρει ότι ήταν επίσης εκπληκτικό το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την ομαδοποίηση των γρυλλισμάτων, υψηλότερα ποσοστά ομαδοποίησης των τσιριχτών βρέθηκαν μετά την ηλικία των πέντε μηνών - κάτι που οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη του ελέγχου των φωνητικών χορδών.
Η Yoo πρόσθεσε ότι προηγούμενες αναφορές έδειξαν ότι με τη μίμηση τέτοιων ήχων, οι φροντιστές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διεύρυνση του φωνητικού ρεπερτορίου των βρεφών και στις πρώτες... συζητήσεις με τα μωρά.
«Έτσι, φαίνεται λογικό ότι θα ήταν ευεργετικό για τα μωρά αν οι φροντιστές προσπαθούσαν να ανταποκρίνονται και να αλληλεπιδρούν περισσότερο μαζί τους μιμούμενοι τσιρίδες, γρυλίσματα και λέξεις», δήλωσε.
Με στοιχεία από Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.