Τεχνολογια - Επιστημη

Ανακαλύφθηκε νέο αντιβιοτικό μετά από 30 χρόνια

Μπορεί να αντιμετωπίσει ανθεκτικές λοιμώξεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η τειχοβακτίνη, όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες, είναι ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό, το οποίο υπόσχεται να κερδίσει τη μάχη με τα υπερανθεκτικά μικρόβια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature. Διεθνής επιστημονική ομάδα παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

Η τειχοβακτίνη ανακαλύφθηκε σε δείγμα χώματος και φαίνεται να αντιμετώπισε επιτυχώς στα πειράματα σοβαρές λοιμώξεις από παθογόνα μικρόβια όπως το MRSA, χωρίς να συναντήσει αντίσταση και χωρίς τοξικές παρενέργειες.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Κιμ Λιούις, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης, αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους την προσεχή διετία προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της τειχοβακτίνης. Αν όλα πάνε καλά, το νέο αντιβιοτικό θα είναι διαθέσιμο στα νοσοκομεία σε πέντε με έξι χρόνια και πιθανώς σε ενέσιμη μορφή.

Βασικό μειονέκτημα ωστόσο του νέου αντιβιοτικού είναι πως φαίνεται να πιάνει βακτήρια θετικά κατά Γκραμ (όπως ο σταφυλόκοκκος MRSA, ο στρεπτόκοκκος και το μυκοβακτήριο της φυματίωσης), αλλά όχι αρνητικά κατά Γκραμ, όπως το κολοβακτηρίδιο (E.coli) και η κλεμπσιέλλα.

«Οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, όπως από το βακτήριο MSRA και η φυματίωση, σκοτώνουν πλέον περίπου 700.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, γι' αυτό είναι η επιτακτική η ανάγκη ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών», είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.