Τεχνολογια - Επιστημη

Ωτίτιδες – Ιγμορίτιδα: Τα πιο συχνά ΩΡΛ προβλήματα του καλοκαιριού

Πρακτικές συμβουλές για να αποφύγουμε δυσάρεστες περιπέτειες εν μέσω διακοπών

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 917
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ωτίτιδες – Ιγμορίτιδα: Η ωτορινολαρυγγολόγος κ. Ανατολή Παταρίδου δίνει συμβουλές για το καλοκαίρι

Καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα χωρίς βουτιές και μακροβούτια είναι «λειψές» διακοπές. Όμως όλο αυτά τα παιχνίδια στο νερό ενέχουν και προβλήματα που επηρεάζουν τα αυτιά, τη μύτη, χαλάνε τη διάθεση, αλλά και το όνειρο των ανέμελων και τέλειων διακοπών, όπως σημειώνει η κ. Ανατολή Παταρίδου Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής – Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Ωτίτιδες

Η ιδιαίτερη ανατομία του αυτιού το καθιστά ένα από τα πλέον ευάλωτα όργανα και η πιο συχνή εκδήλωση την καλοκαιρινή  περίοδο είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου με έντονο πόνο. Με τη βοήθεια του νερού τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα στον έξω ακουστικό πόρο, προκαλώντας φλεγμονή με οίδημα, έκκριση υγρού (ωτόρροια), ερυθρότητα, έντονο πόνο (ωταλγία) και αίσθημα κνησμού. Επιπλέον, η αυξημένη εφίδρωση λόγω ζέστης έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού να υγραίνεται αρκετά. Η υγρασία αυτή δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον, είτε για ανάπτυξη μυκήτων είτε μικροβίων στον έξω ακουστικό πόρο.

Ακόμη, αν κάποιος έχει λιπαρό δέρμα, παράγει πολύ κερί και το αυτί του γεμίζει, αυτό το κερί πρέπει να καθαριστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο πριν ξεκινήσουν τα μπάνια. Διότι όταν ξεκινήσουν οι βουτιές, το κερί φουσκώνει, πιέζει και ενοχλεί. Αρχίζει η φαγούρα, ο πόνος, το βουητό, κάποιες φορές μια ήπια ζαλάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βουλώνουν τα αυτιά. Έτσι, μπορεί ασυνείδητα να πειράζει το αυτί του με το δάχτυλο, με μπατονέτες ή με άλλα αιχμηρά αντικείμενα και τότε εμφανίζονται οι εξωτερικές ωτίτιδες.

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο επηρεάζουν οι βουτιές στα βαθιά. Πολλές φορές δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους (τα ιγμόρεια και τους μετωπιαίους κόλπους), αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, αν είστε «μπουκωμένοι» ή, απλά, λόγω ανατομικής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση δεν αγνοούμε τον πόνο. Είναι το «μήνυμα» του οργανισμού ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο γιατρός θα καθαρίσει τον έξω ακουστικό πόρο από το υγρό και πιθανώς θα λάβει δείγμα για καλλιέργεια, η οποία θα αποκαλύψει την αιτία της φλεγμονής. Στη συνέχεια θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή, που μπορεί να περιλαμβάνει αντισηπτικές, αντιβιοτικές ή αντιμυκητιασικές σταγόνες ή και αντιβιοτικό φάρμακο από το στόμα, αν κριθεί απαραίτητο.

Ιγμορίτιδα

Ένα άλλο συχνό ωτορινολαρυγγολογικό πρόβλημα του καλοκαιριού είναι η ιγμορίτιδα. Μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από το κολύμπι σε βρόμικα νερά και στις καταδύσεις με ανοιχτή μύτη ή και στη συνεχή έκθεση στον κρύο και ανθυγιεινό αέρα των κλιματιστικών σε κλειστούς χώρους. Αν, λοιπόν, κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα, όπως ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), καταρροή (συνάχι), πονοκέφαλο, πυώδεις εκκρίσεις, διαταραχές στην όσφρηση και βήχα, είναι πολύ πιθανό να έχει ιγμορίτιδα και πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να του χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα και να μπλοκάρει την ιγμορίτιδα ώστε να μην επηρεάσει τα μάτια ή τους βρόγχους. Όμως, πολύ συχνά η ιγμορίτιδα καταλήγει να γίνεται χρόνια, ταλαιπωρώντας σε συνεχή βάση τον πάσχοντα, ακριβώς επειδή δεν πήγε έγκαιρα στον ιατρό, ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.

Ωτίτιδες – Ιγμορίτιδα: Τι μπορούμε να κάνουμε

Πρακτικές συμβουλές για να αποφύγετε δυσάρεστες περιπέτειες εν μέσω διακοπών.

  • Να πάτε εγκαίρως, πριν από τα μπάνια σας, στον ωτορινολαρυγγολόγο για καθαρισμό της κυψελίδας από τα αυτιά σας, αν έχετε αυξημένη παραγωγή.
  • Φροντίστε να κρατάτε τα αυτιά σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά και μη βάζετε σε αυτά μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα για να τα καθαρίσετε – δεν αφαιρείται έτσι η κυψελίδα.
  • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού σας μόνοι σας.
  • Εάν έχετε πόνο στο αυτί, αιμορραγία ή ξαφνική απώλεια ακοής, απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο άμεσα.
  • Μην κάνετε μπάνιο σε βρόμικες θάλασσες ή πισίνες.
  • Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικές σταγόνες για τα αυτιά ή για τη μύτη χωρίς τη συμβουλή του ωτορινολαρυγγολόγου.
  • Να καλύπτετε τα αυτιά σας όταν λούζεστε, ιδιαίτερα αν έχετε δερματίτιδα ή διάτρηση τυμπάνου.
Η ωτορινολαρυγγολόγος κ. Ανατολή Παταρίδου