Τεχνολογια - Επιστημη

Ο ύπνος δεν βοηθά τον εγκέφαλο να διώξει τις τοξίνες

Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκέφαλοι
Ύπνος: Δεν βοηθά τον εγκέφαλο να διώξει τις τοξίνες - Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης © Unsplash

Ύπνος: Δεν βοηθά τον εγκέφαλο να διώξει τις τοξίνες - Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

Η αναζωογονητική επίδραση ενός καλού νυχτερινού ύπνου είναι ευρέως αναγνωρισμένη και η επικρατέστερη επιστημονική εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος αποβάλλει τις τοξίνες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ωστόσο, νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή η θεωρία, η οποία έχει γίνει κυρίαρχη άποψη στη νευροεπιστήμη, θα μπορούσε να είναι λανθασμένη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κάθαρση και η κίνηση υγρών στον εγκέφαλο των ποντικών ήταν, στην πραγματικότητα, αισθητά μειωμένη κατά τη διάρκεια του ύπνου και της αναισθησίας.

«Ακουγόταν σαν μια ιδέα για... Νόμπελ», δήλωσε ο καθηγητής Nick Franks, καθηγητής βιοφυσικής και αναισθησιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και συν-επικεφαλής της μελέτης.

«Αν έχετε έλλειψη ύπνου, αμέτρητα πράγματα πάνε στραβά - δεν θυμάστε πράγματα καθαρά, ο συντονισμός χεριού-ματιού είναι κακός», πρόσθεσε. «Η ιδέα ότι ο εγκέφαλός σας κάνει αυτό το βασικό "νοικοκύρεμα" κατά τη διάρκεια του ύπνου φαίνεται να έχει νόημα».

Ωστόσο, υπήρχαν μόνο έμμεσες ενδείξεις ότι το σύστημα απομάκρυνσης των "αποβλήτων" του εγκεφάλου αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, δήλωσε ο Franks.

Τι έδειξε η τελευταία μελέτη για την σχέση ύπνου και εγκεφάλου

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα χρωστική για να μελετήσουν τους εγκεφάλους ποντικών.Αυτό τους επέτρεψε να δουν πόσο γρήγορα η χρωστική μετακινείται από τις γεμάτες με υγρό κοιλότητες, που ονομάζονται κοιλίες, σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και τους επέτρεψε να μετρήσουν άμεσα τον ρυθμό απομάκρυνσης της χρωστικής από τον εγκέφαλο.

Η μελέτη έδειξε ότι η κάθαρση της χρωστικής μειώθηκε κατά περίπου 30% στα ποντίκια που κοιμόντουσαν και κατά 50% στα ποντίκια που βρίσκονταν υπό αναισθησία, σε σύγκριση με τα ποντίκια που παρέμεναν ξύπνια.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι τα ευρήματα μπορούν να αφορούν και τον άνθρωπο, καθώς ο ύπνος είναι μια βασική ανάγκη που μοιράζονται όλα τα θηλαστικά.

Τα ευρήματα έχουν σημασία για την έρευνα σχετικά με την άνοια, λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων για τη σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ ή αν είναι απλώς ένα πρώιμο σύμπτωμα. Ορισμένοι είχαν υποθέσει ότι χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι σε θέση να καθαρίσει αποτελεσματικά τις τοξίνες, αλλά η τελευταία έρευνα εγείρει αμφιβολίες για την αληθοφάνεια αυτής της εξήγησης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.