Τεχνολογια - Επιστημη

Λέκκας: Πώς μας προστατεύει το μαγνητικό πεδίο της Γης από τη γεωμαγνητική καταιγίδα

«Συνήθως έχει διάρκεια 1-2-3 εβδομάδες», σημειώνει ο καθηγητής

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Ευθύμιος Λέκκας για τη γεωμαγνητική καταιγίδα - «Συνήθως έχει διάρκεια 1-2-3 εβδομάδες», σημειώνει ο καθηγητής

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε σήμερα (11.5) στην ΕΡΤ για τη γεωμαγνητική καταιγίδα που «χτυπά» τη Γη και ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρικού και τους δορυφόρους. Ήδη σε Ολλανδία, Βρετανία και Ελβετία, ο φωτογραφικός φακός έχει καταγράψει εντυπωσιακές, μοναδικές εικόνες

Ο Ευθύμιος Λέκκας για τη γεωμαγνητική καταιγίδα 

Η Γεωμαγνητική Καταιγίδα που «χτυπά» τη Γη στον ουρανό της Ελβετίας © EPA / JOSH WALET

Ο καθηγητής Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών εξήγησε ότι «αυτές οι γεωμαγνητικές καταιγίδες εκπέμπονται από τον ήλιο. Ο ήλιος εκπέμπει ενέργεια προς όλο το πλανητικό σύστημα. Αυτή η ενέργεια κάνει τη Γη βιώσιμη και δίνει τη ζωή. Αν δεν είχαμε τον ήλιο δεν θα είχαμε και ζωή πάνω στη Γη». Όπως είπε ο κ. Λέκκας, μέχρι το 2005 είχε 50 χρόνια να εμφανιστεί τέτοια γεωμαγνητική καταιγίδα. «Συνήθως έχει διάρκεια 1-2-3 εβδομάδες, χωρίς να μπορεί κάποιος με ακρίβεια να τις προβλέψει, γιατί υπάρχουν τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου. Οι εκλάμψεις όπως λέγονται, συνοδεύονται από πολύ μεγάλα ποσοστά φωτός και ακτινοβολιών σε όλο το φάσμα». 

Γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπά» τη Γη - Εντυπωσιακές εικόνες © EPA / ADAM VAUGHAN

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ όταν εκπέμπεται από τον Ήλιο αυτή η γεωμαγνητική ακτινοβολία, έρχεται προς όλο το πλανητικό σύστημα και έξω από το μαγνητικό σύστημα, έρχεται και στη Γη. «Η Γη επειδή έχει αυτόν τον μαγνητισμό ουσιαστικά εκτρέπει αυτή την ακτινοβολία προς τους πόλους. Συνεπώς, το μαγνητικό πεδίο της Γης αποτρέπει την κάθετη πτώση αυτής της ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, διαφορετικά θα είχαμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα». Ακόμη, ο κ. Λέκκας είπε ότι το μαγνητικό πεδίο είναι η ασπίδα που οδηγεί ουσιαστικά τη γεωμαγνητική ακτινοβολία προς τους πόλους, τον βόρειο και τον νότιο. «Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται στη Σουηδία και στη Νότια Αφρική και δεν παρατηρούνται σε χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό». 

Ο Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι «το ποσοστό της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας που πέφτει στη Γη, συνολικά διατηρείται σταθερό τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Γι’ αυτό στην προκειμένη περίπτωση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους». Ο κ. Λέκκας είπε ότι στη Σουηδία και στη Ν. Αφρική, όπου η γεωμαγνητική ακτινοβολία που εκτρέπεται είναι πολύ μεγάλη, θα είναι ένα συναρπαστικό φαινόμενο που θα δημιουργήσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στα GPS, στα γεωμαγνητικά όργανα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ