Τεχνολογια - Επιστημη

Πόσο τοξικές μπορεί να γίνουν οι χημικές ουσίες στα vape;

Τι έδειξε νέα έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόσο τοξικές μπορεί να γίνουν οι χημικές ουσίες στα vape;
Πόσο τοξικές μπορεί να γίνουν οι χημικές ουσίες στα vape; © Unsplash

Vape: Τοξικές οι χημικές ουσίες που περιέχουν - Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ατμού μπορεί να είναι τοξικές όταν θερμαίνονται και εισπνέονται, σύμφωνα με έρευνα. Οι συσκευές ατμίσματος θερμαίνουν το υγρό άρωμα σε υψηλές θερμοκρασίες για να σχηματίσουν ένα αερόλυμα που στη συνέχεια εισπνέεται. Περιέχουν χημικές ουσίες όπως φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νικοτίνη και αρωματικές ουσίες, αναμεμειγμένες σε διάφορες ποσότητες.

Προηγούμενα πειράματα έχουν δείξει ότι ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση φρούτων - όπως φράουλα, πεπόνι και βατόμουρο - παράγουν επικίνδυνες ενώσεις που ονομάζονται πτητικές καρβονυλικές ενώσεις λόγω αυτής της διαδικασίας θέρμανσης.

Οι ενώσεις αυτές είναι γνωστό ότι έχουν επιπτώσεις στην υγεία όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Με τόσες πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα ατμίσματος, η διεξαγωγή πειραμάτων για τη δοκιμή κάθε μάρκας και γεύσης ως προς την τοξικότητα θα μπορούσε να απαιτήσει δεκαετίες έρευνας.

Αντ' αυτού, η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τη χημική σύνθεση 180 αρωμάτων ατμού και να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο αποσυντίθενται όταν θερμαίνονται. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, προέβλεψε ότι οι ατμοί παράγουν 127 «οξέα τοξικά» χημικά, 153 «επικίνδυνα για την υγεία» και 225 «εθιστικά».

Σχεδόν κάθε γεύση που πέρασε από τον προγνωστικό μηχανισμό AI έδειξε τουλάχιστον ένα προϊόν που ταξινομήθηκε ως επικίνδυνο για την υγεία, ενώ πολλά προέβλεπαν πολλά. Οι τοξίνες σχετίζονταν με ατμούς που δεν περιείχαν νικοτίνη, καθώς και με εκείνους με.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.