- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η NASA αναλαμβάνει να δημιουργήσει «Ώρα Σελήνης»
Ξεκινάνε επανδρωμένες αποστολές στο δορυφόρο της Γης το 2026
Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε στη NASA να δημιουργήσει «Ώρα Σελήνης»
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη NASA να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο χρόνου για τη Σελήνη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα πρέπει να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC) μέχρι το τέλος του 2026.
Ο χρόνος στη Σελήνη κινείται λίγο πιο γρήγορα από ότι στη Γη
Δεν πρόκειται για μια ζώνη ώρας όπως αυτές στη Γη, αλλά ένα ολόκληρο πλαίσιο χρονικής αναφοράς για το φεγγάρι. Ο χρόνος εκεί κινείται λίγο πιο γρήγορα εξαιτίας της μειωμένης βαρύτητας – 58,7 μικροδευτερόλεπτα κάθε μέρα – σε σύγκριση με τη Γη. Μεταξύ άλλων, η LTC θα παρέχει ένα σημείο αναφοράς μέτρησης χρόνου για σεληνιακά διαστημόπλοια και δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.
«Ένα ατομικό ρολόι στο φεγγάρι θα τρέχει με διαφορετικό ρυθμό από ένα ρολόι στη Γη», εξήγησε ο Κέβιν Κόγκινς, επικεφαλής επικοινωνίας και πλοήγησης της NASA. «Είναι λογικό ότι όταν πηγαίνετε σε ένα άλλο ουράνιο σώμα, όπως η Σελήνη ή ο Άρης, το καθένα θα έχει τον δικό του παλμό» πρόσθεσε.
Why space agencies want a set time zone for the Moon https://t.co/6jYrGJ53vL
— ABC News (@abcnews) March 1, 2023
NASA: Ξεκινάει επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη το 2026
Η NASA σχεδιάζει να στείλει επανδρωμένες αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο του 2026. Σκοπεύει επίσης να δημιουργήσει μια επιστημονική σεληνιακή βάση για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες και χώρες.
Χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό πρότυπο χρόνου, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος του OSTP, θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ διαστημικών σκαφών είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες.
Οι χρονικές αποκλίσεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων πάνω ή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, επισήμανε ο αξιωματούχος.
«Φανταστείτε αν ο κόσμος δεν συγχρονίζει τα ρολόγια του στην ίδια ώρα, πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό και πόσο δύσκολη γίνεται η καθημερινότητα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.
Η Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα Βασίζεται σε ένα δίκτυο ατομικών ρολογιών
Τα ρολόγια και οι ζώνες ώρας στη Γη χρησιμοποιούν την Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα (UTC), η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών που τοποθετούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Μετρούν τις αλλαγές στην κατάσταση των ατόμων και δημιουργούν έναν μέσο όρο που τελικά καθορίζει έναν ακριβή χρόνο.
Η ανάπτυξη της LTC μπορεί να απαιτεί την εκτόξευση ατομικών ρολογιών στο φεγγάρι. Ο καθορισμός του τρόπου εφαρμογής της σεληνιακής ώρας θα απαιτήσει διεθνείς συμφωνίες, μέσω των «υφιστάμενων φορέων τυποποίησης» και μεταξύ των 36 εθνών που έχουν υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις». Πρόκειται για ένα πλαίσιο για τη διεθνή συνεργασία στη Σελήνη, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο διάστημα, δεν έχουν υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις».
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα. Αλλά το πού ακριβώς θα ξεκινά ο νέος χωροχρόνος είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει η NASA.
Σε αντίθεση με τη Γη, η Σελήνη δεν θα έχει θερινή ώρα, κατέληξε ο Κόγκινς.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.