- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πρωταπριλιά: Η ανακοίνωση της Google που δεν ήταν φάρσα
Η επαναστατική γέννηση του Gmail
Πρωταπριλιά: Η ανακοίνωση της Google που δεν ήταν φάρσα - Η επαναστατική γέννηση του Gmail
Η «γέννηση» ενός εργαλείου άρρηκτα συνδεδεμένου με την καθημερινότητά μας είχε θεωρηθεί αρχικά μία πρωταπριλιάτικη φάρσα. Ο λόγος για το Gmail, το οποίο ανακοινώθηκε από τους συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, την 1η Απριλίου του 2004.
Εκείνη την εποχή, το Gmail είχε περιγραφεί ως «μια δωρεάν υπηρεσία webmail που βασίζεται στην αναζήτηση, με χωρητικότητα αποθήκευσης έως και 8 δισεκατομμυρίων bits πληροφοριών, το ισοδύναμο 500.000 σελίδων email ανά χρήστη». Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της τεχνολογικής επανάστασης που έφερνε το Gmail αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πως οι κορυφαίες μέχρι τότε υπηρεσίες webmail που διαχειρίζονταν η Yahoo και η Microsoft παρείχαν δυνατότητα αποθήκευσης μόλις 30 έως 60 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ακριβώς, λοιπόν, αυτά τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά όπως ο τεράστιος χώρος αποθήκευσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δίχως ο χρήστης να χρειάζεται να αρχειοθετεί ή να διαγράφει μηνύματα, ώθησαν τους πάντες να θεωρήσουν πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα. Μία φάρσα που 20 χρόνια μετά, στο σήμερα, μετρά περίπου 1,8 δισεκατομμύρια λογαριασμούς.
Όπως αναφέρει ο Page, η υπηρεσία εμπνεύστηκε από «μία χρήστη της Google η οποία διαμαρτυρήθηκε για την κακή ποιότητα των υφιστάμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Οι καινοτομίες του Gmail
Μία από τις βασικές καινοτομίες του Gmail είναι ότι χρησιμοποίησε την τεχνολογία αναζήτησης της Google, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν λέξεις – κλειδιά προκειμένου να βρίσκουν παλιά mails ενώ δόθηκε η δυνατότητα στον χρήστη να οργανώνει σε «συζυτήσεις» τα μηνύματά του.
«Αυτό ήταν μέρος της γοητείας (της εμπειρίας): Η δημιουργία ενός προϊόντος που οι άνθρωποι δεν θα πίστευαν ότι είναι πραγματικό. Το Gmail άλλαξε την αντίληψη των ανθρώπων σχετικά με τα είδη των εφαρμογών που μπορούσαν να υπάρξουν μέσα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης», δήλωσε ο πρώην μηχανικός της Google Paul Buchheit σε πρόσφατη συνέντευξή του στο AP.
«Προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, επειδή οι άνθρωποι εργάζονταν σε αυτό το μοντέλο έλλειψης αποθήκευσης για τόσο πολύ καιρό που η διαγραφή έγινε μια προεπιλεγμένη ενέργεια», συμπλήρωσε ο Buchheit.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.