Τεχνολογια - Επιστημη

Τα πουλιά «άκουσαν» την καταιγίδα (video)

Στα τέλη του Απριλίου 84 ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν τις νότιες ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πέντε ωδικά πτηνά «εγκατέλειψαν» τις φωλιές τους 24 ώρες πριν από το πέρασμα μιας ισχυρής καταιγίδας στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες που δημιούργησε 84 ανεμοστρόβιλους. Η φονική καταιγίδα έπληξε τις ΗΠΑ στα τέλη του Απριλίου του 2014, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 35 ανθρώπων και προκάλεσε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα πουλιά εγκατέλειψαν τα Όρη Κάμπερλαντ στο ανατολικό Τενεσί, στα οποία είχαν μόλις φτάσει για να περάσουν την άνοιξη.

«Την ώρα που μαθαίναμε από τους μετεωρολόγους ότι η καταιγίδα ερχόταν προς το μέρος μας, τα πουλιά είχαν προφανώς πακετάρει τις βαλίτσες τους και ετοιμάζονταν να εκκενώσουν την περιοχή», δήλωσε ο Χένρι Στρέμπι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology. Στις πέντε μέρες που έλειψαν από το Τενεσί, τα πτηνά διήνυσαν απόσταση 1.500 χιλιομέτρων, φτάνοντας μέχρι τη Φλόριντα και την Κούβα.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι τα πουλιά είχαν αντιληφθεί μεταβολές στη βαρομετρική πίεση, τη θερμοκρασία, τον άνεμο ή άλλες παραμέτρους του καιρού. Ωστόσο, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν είχε παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις πριν από την καταστροφή. Το πιθανότερο είναι ότι τα πουλιά κυριολεκτικά άκουσαν την καταιγίδα από μακριά. «Οι μετεωρολόγοι και οι φυσικοί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι οι καταιγίδες παράγουν ισχυρούς υπόηχους που μπορούν να ταξιδέψουν αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων» εξηγεί ο Στρέμπι. Προβλέπει μάλιστα ότι το Vermivora chrysoptera δεν είναι το μόνο είδος πτηνού με αυτή την αξιοθαύμαστη ικανότητα.