- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι είναι τα Pixie που «σουλατσάρουν» στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου
Η ιστορία πίσω από τη πρωτοποριακή ιδέα
Ρομπότ: Τα Pixie που «σουλατσάρουν» στο Εδιμβούργο - Η ιστορία πίσω από τη πρωτοποριακή ιδέα
Οι φοιτητές θα μπορούν να παραλαμβάνουν φαγητό από ρομπότ στο πλαίσιο ενός δοκιμαστικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Τι είναι τα Pixie
Γνωστά ως Pixie, τα αυτόνομα οχήματα μπορούν να ταξιδεύουν σε ιδιωτικούς δρόμους της πανεπιστημιούπολης.
Οι φοιτητές στο King's Building του πανεπιστημίου μπορούν να παραγγείλουν φαγητό ή ποτό χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή. Το έργο ελπίζει να καταδείξει τις δυνατότητες των αυτόνομων οχημάτων και σε άλλα περιβάλλοντα, όπως αεροδρόμια ή το NHS.
Αλλά, πόσο κοντά είμαστε σε αυτό ως πραγματικότητα;
Η ιδέα για τη δημιουργία του Pixie
Η φοιτήτρια τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής Ebthehal Alotaibi έχασε τη θεία της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα που προκλήθηκε από λάθος του οδηγού και αρχικά ήθελε να αναπτύξει ένα αυτόνομο ταξί.
Αφού όμως έλαβε συμβουλές, δημιούργησε αντ' αυτού δύο ειδικά κατασκευασμένα ρομπότ, τα Pixie 1 και 2, τα οποία θα παραδίδουν φαγητό από την καφετέρια του Kings Buildings στους φοιτητές της πανεπιστημιούπολης.
Τα ρομπότ, που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία της Pixconvey, είναι ικανά να πλοηγούνται σε δρόμους, φανάρια και διαβάσεις πεζών, αλλά οι ισχύοντες κανονισμοί δεν επιτρέπουν αυτόνομα οχήματα χωρίς να τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα.
Στο μέλλον δοκιμές για να εισαχθούν και στους δρόμους
Η φοιτήτρια ελπίζει ότι, αποδεικνύοντας την ιδέα της στην πανεπιστημιούπολη, θα μπορέσει να εισάγει τα Pixie 1 και 2 σε δοκιμές δρόμου.
Η κ. Alotaibi δήλωσε: «Έχασα τη θεία μου το 2014 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που στοίχισε και τη ζωή του συζύγου της. Ήταν μόλις 30 ετών και τα τρία παιδιά τους έμειναν χωρίς τους γονείς τους.
Ήταν σφάλμα άλλου οδηγού και δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος μπορεί να πεθάνει εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιου άλλου κατά την οδήγηση. Έκανα κάποια έρευνα και διαπίστωσα ότι το 94% των τροχαίων ατυχημάτων προκαλείται από ανθρώπινο λάθος, οπότε υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τα οχήματα χωρίς οδηγό να είναι ασφαλέστερα.
Τα ρομπότ μας χαρτογραφούν συνεχώς το περιβάλλον τους και μπορούν να περιφέρονται γύρω από ανθρώπους, κίνηση και σκύλους (που πραγματικά δεν τα συμπαθούν). Όμως η νομοθεσία δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί για τα αυτόνομα οχήματα, γι' αυτό και τα δοκιμάζουμε σε περιβάλλον πανεπιστημιούπολης».
Με πληροροφορίες από BBC, The Herald